Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Весь учебник ЖИВОТНОВОДСТВО одним файлом.doc
Скачиваний:
107
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
3.77 Mб
Скачать

1.2.9. Нервова система

Нервова система регулює усі функції організму, зумовлює цілісність організму шляхом узгодження роботи усіх органів, забезпечує його зв'язок із зовнішнім середовищем. Вона поділяеться на центральну та периферійну.

До центральної нервової системи відносять спинний і головний мозок, до периферійної - усі нерви, що з'єднують зі спинним і головним мозком усі органи та тканини.

За функціональною ознакою нервову систему поділяють на соматичну, симпатичну і парасимпатичну. Останні дві об'єднуються в автономну або вегетативну нервову систему.

Соматична нервова система обслуговує апарат руху та шкірний покрив. Симпатична нервова система обслуговує органи серцево-судинної системи (серце, гладку мускулатуру судин, органів кровотворення). Парасимпатична нервова система обслуговує всю мускулатуру внутрішніх органів і усі залози.

Основною формою нервової діяльності є рефлекс, тобто причинно обумовлена реакція організму на зміни зовнішнього та внутрішнього середовища, яка здійснюється за участю центральної нервової системи у відповідь на подразнення рецепторів.

Спинний мозок має вигляд білої товстостінної трубки і розміщений у середині всього хребетного каналу. В центрі спинного мозку міститься центральний спинно-мозковий канал, заповнений спинно-мозковою рідиною. Навколо каналу розміщена сіра речовина, що має відростки. У спинному мозку містяться центри багатьох рефлексів. Усі центри спинного мозку перебувають під контролем центрів головного мозку. Важливою функцією спинного мозку є проведення імпульсів від рецепторів до головного мозку і від головного мозку - до спинного та працюючих органів.

До головного мозку входять задній, середній і проміжний мозок, мозочок і великі півкулі. У задньому мозку містяться життєво важливі центри: серцево-судинної діяльності, дихання, травлення та ін. У середньому мозку містяться центри зорових орієнтувальних рефлексів, слухові орієнтувальні рефлекторні дуги, центри тонусу м'язів і регуляції рухів.

Органи почуттів (аналізатори). У тварин є п'ять органів почуттів, що приймають подразнення із зовнішнього середовища: орган зору, орган слуху, рівноваги, смаку і дотику. Ці органи тісно пов'язані функціонально з головним мозком, є засобом спілкування тварин із зовнішнім світом.

У шкірі є рецептори, що сприймають подразнення від дотику, тиску, температури (холоду чи тепла), а також подразнення, пов'язані з відчуттям болю.

Органом нюху у ссавців є нюхова ділянка верхньої частини носової порожнини, де розміщуються особливі нюхові клітини. Смакові подразнення сприймаються смаковими рецепторами, що розміщені на кінчику, краях і спинці язика.

Слухові подразнення сприймаються органом слуху - вухом. Звукові хвилі, що виникають при коливанні пружного тіла, перетворюються у нервові відчуття у кортієвому органі, що знаходиться у завитці внутрішнього вуха, проходячи при цьому і зазнаючи цілий ряд змін у системі спеціальних утворів зовнішнього, середнього та внутрішнього вуха.

Аналізатор рівноваги тіла складається з трьох півколових каналів внутрішнього вуха. Вони заповнені ендолімфою, в якій плавають маленькі кришталики-статоліти. Коли змінюється положення голови, вони переміщуються і спричиняють до подразнення рецепторів вестибулярного нерва, який передає збудження до кори півкуль.

Органом зору є око, яке складається з очного яблука та допоміжного апарату і розташоване у порожнині очної впадини. Зовні очне яблуко захищене повіками і зволожується рідким секретом сльозової залози. Обертання очного яблука здійснюється спеціальними м'язами, що повертають око у різних напрямках і збільшують його поле зору.

Зоровий аналізатор сприймає предмети зовнішнього середовища: різноманітність форми, величини, кольору предметів, розміщення їх у просторі, стан її руху або спокою. Периферичним відділом зорового аналізатора є фоторецептори, розташовані на сітчастій оболонці органу зору - оці. Під впливом енергії світла у фоторецепторах виникають нервові імпульси, які по зоровому нерву поступають до кори головного мозку.

Контрольні питання

1. Що вивчає анатомія та фізіологія тварин ?

2. Які типи тканин розрізнюють в організмі та їх характеристика ?

3. Які типи м’язової тканини є в організмі ?

4. З яких відділів складається скелет ?

5. З яких кісток складається передня та задня кінцівки ?

6. З яких відділів складається система органів травлення у сільськогоспо-

дарських тварин ?

7. Назвіть шляхи крові по малому та великому шляху кровообігу.

8. У якому віці настає статева та господарська зрілість у різних видів

сільськогосподарських тварин ?

9. Як поділяється нервова система в організмі ?