Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Весь учебник ЖИВОТНОВОДСТВО одним файлом.doc
Скачиваний:
107
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
3.77 Mб
Скачать

3.2.7. Мінеральні корми

Доброякісні корми рослинного та тваринного виробництва - основне джерело мінерального живлення, але за їх рахунок часто не задовольняються потреби тварин, насамперед у таких мінеральних речовинах, як натрій, хлор, кальцій, фосфор, а також у деяких мікроелементах. Для повноцінної годівлі тварин необхідно використовувати мінеральні корми-добавки.

Кухонна сіль - джерело натрію та хлору для тварин. У 100 г солі міститься 36,7 г натрію та 60,7 г хлору. Її згодовують у вигляді солі-лизунця та у розсипному стані. Для великої рогатої худоби та овець сіль-лизунець кладуть у годівниці у вигляді грудок, а розсипну сіль згодовують, додаючи у потрібній кількості до кормових даванок. У західних та північно-західних областях України спостерігається нестача йоду в кормах, що спричиняє захворювання тварин на зоб. Тому тут доцільно замість звичайної кухонної солі згодовувати тваринам сіль йодовану.

Для балансування раціону при нестачі кальцію найчастіше використовують крейду, вапняк, яєчну шкаралупу.

Крейду необхідно використовувати для тварин кормову, яка містить 37% кальцію й не має отруйних домішок - сполук миш'яку, фтору та сірки.

Вапняк містить 33% кальцію, 2-3% магнію та 3-4% кремнію. Вапняк готують із чистих крейдовидних вапняків. Вміст фтору допускається не більше 0,03-0,04%, піску - до 1%. Борошно з черепашок частіше використовують для птиці. У ньому міститься до 40% кальцію й ним можна повністю замінити крейду.

Фосфорно-кальцієві солі додають до раціонів тварин, у яких одночасно не вистачає фосфору та кальцію. Вміст цих елементів у 100 г мінеральних добавок наведений у табл. 17.

17. Вміст кальцію та фосфору у 100 г мінеральних кормів

Назва фосфорно-кальцієвої добавки

Кальцію, г

Фосфору, г

Кормовий знефторений фосфат

33,0

14,0

Трикальцій фосфат з апатитів

34,8

10,5

Трикальцій фосфат з фосфатів

32,0

15,0

Кормовий фосфат (дикальцій фосфат)

25,0

19,0

Монокальцій фосфат

15,0

22,0

Кісткове борошно

26,0

14,0

Кісткова зола

35,0

16,0

Крім фосфорно-кальцієвих мінеральних кормів, у тваринництві використовують безкальцієві фосфорні добавки, які особливо поживні для жуйних тварин, раціони яких завжди містять достатню кількість кальцію та дефіцитні за фосфором. Для цього вживають натрієві та амонійні фосфорні солі: мононатрій фосфат і динатрійфосфат, а також моноамоній фосфат і діамонійфосфат. Вони містять від 20 до 25 г фосфору в 100 г добавок.

Для збагачення раціонів по магнію використовують сірчанокислий магній, який необхідний при випасанні худоби на культурних пасовищах. Він є одночасно джерелом магнію (9,5%) та сірки (12,5%). Джерелом сірки для тварин може бути й глауберова сіль (сірчано-кислий натрій), у якій міститься близько 10% сірки.

Для мікроелементного живлення тварин використовують солі відповідних елементів у складі кормосумішок або мінеральних добавок (табл. 18).