Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економічна кібернетика.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
3.36 Mб
Скачать

3. Задачі управління, що реалізують інформаційний процес

Реалізація інформаційного процесу управління озна­чає виконання різних інформаційних операцій. Кожна та­ка операція орієнтована на певну цільову функцію, яка безпосередньо пов'язана з інформацією та її перетворен­ням.

Виконання інформаційних операцій зводиться до роз­в'язання інформаційних задач. Саме вони розв'язуються автоматизованим способом за допомогою комп'ютерної та іншої техніки. Такі задачі реалізують інформаційний процес управління. Інформаційні задачі називаються еко­номічними, або задачами управління, а точніше — інфор­маційними управлінськими задачами економічного приз­начення.

Комплекси задач управління забезпечують в АІС формування відповідних груп ТЕПів, значення яких вико­ристовуються управлінським персоналом для прийняття рішень щодо управління виробничо-господарською і фі­нансовою діяльністю підприємства.

Задачі за своїм призначенням поділяють на регламентні, інформаційно-довідкового обслуговування, поглибленого економічного аналізу.

Кожна регламентна задача полягає в обробленні да­них, пов'язаних економічним змістом, у складанні форм звітності, що формуються в чітко визначені терміни за за­даним розкладом і регламентуються за змістом.

Задачі інформаційно-довідкового обслуговування ут­ворюють клас задач, які забезпечують інформаційний сер­віс для користувача. Розв'язання задач інформаційно-довідкового обслуго­вування сприяє збільшенню гнучкості ІС управління.

В сучасних умовах великого значення набувають за­дачі поглибленого економічної аналізу, які дають змогу детально вивчити суть явищ і процесів, що спостеріга­ються, виявити закономірності та тенденції економічного і соціального розвитку об'єкта управління.

Економіко-математичні моделі — особливий клас моделей, що відображають різні економічні процеси в народному господарстві та його ланках, різні інформаційні аспекти управління.

Так, в основу розв'язання аналітичних задач, задач ці­ноутворення покладено апарат індексного аналізу. Для розв'язання задач аналізу ефективності виробництва, тем­пів зростання, приросту використовується математичне оброблення динамічних рядів. Для оптимізації показників діяльності підприємства застосовують методи лінійного програмування. Для розв'язання задач прогно­зування показників виробничо-господарської діяльності використовують методи багатофакторного кореляційного та регресійного аналізу. Для логіко-математичного опису системи під час експериментів на ЕОМ застосовують іміта­ційні моделі.

Технологічною основою розв'язання задач поглибле­ного економічного аналізу є сукупність пакетів приклад­них програм (ППП), орієнтованих на реалізацію EMM.

4. Системний підхід у розробці, прийнятті та реалізації управлінських рішень

Науковою основою для правильного дослідження й управління різними системами є системний підхід. Це сукупність методологічних принципів і теоретичних засад, які дають можливість розглядати кожний елемент системи в його зв’язку і взаємодії з іншими елементами; простежити зміни, які відбуваються в системі в результаті зміни окремих її ланок; вивчати специфічні системні властивості (наприклад, емерджементність); робити обґрунтовані висновки про закономірності її розвитку; визначати оптимальний режим функціонування. Стосовно вивчення економічних процесів системний підхід означає виконання таких робіт:

  • вивчення взаємозв’язаних об’єктивних економічних законів, які визначають характер і засади планування;

  • визначення мети розвитку даної системи з позицій більшої системи, частиною якої вона є, для правильного формування критерію оптимального планування;

  • структурний аналіз систем, який розкриває характер взаємозв’язків і призначення кожної підсистеми;

  • дослідження особливостей управління і механізму зворотних зв’язків для найкращої реалізації планів;

  • визначення характеру і ступеня впливу на систему умов її функціонування (середовища) для підвищення надійності планових розрахунків;

  • вивчення процесів прийняття рішень у кожному блоці системи з урахуванням його взаємодії з іншими підсистемами і його місця в системі в цілому.

Системний підхід (системний принцип) — це передусім розуміння того, що вся організація являє собою систему, складену з частин, кожна з яких має свої власні інтереси. Тому досягнення загальної мети організації можливе лише тоді, коли розглядати її як єдину систему, намагаючись для цього зрозуміти й оцінити взаємодію всіх її частин і об’єднати їх на такій основі, яка дала б змогу організації в цілому ефективно досягти свою мету.

Нині системний підхід за розв’язання економічних (і не лише економічних) завдань знайшов широке застосування. Цьому сприяла низка об’єктивних причин.

  1. Автоматизація управління висуває на перший план необхідність вивчення економічної системи в її цілісності.

  2. Створення економічно ефективних інформаційних систем управління потребує встановлення відносної відособленості об’єктів управління, без чого неможливе інформаційне забезпечення обчислювального процесу з розв’язання господарських завдань.

  3. Головними компонентами економічно-виробничих процесів є працівники, які забезпечують виконання і виробничих процесів, і процесів управління: їх взаємодія між собою і з матеріально-енергетичними потоками утворює таку сукупність внутрішніх зв’язків економічного об’єкта, яку необхідно аналізувати в цілому, тому що лише це забезпечить виявлення справжнього змісту подібного переплетіння залежностей.

  4. Системний підхід відкриває шлях до розпізнавання найскладніших об’єктів, до відокремлення справжніх економічних об’єктів від «несправжніх», сконструйованих абстрактно, шляхом конгломерації різних параметрів та характеристик.

  5. Системний підхід сприяє звільненню мислення від традиційних схем і принципів та відкриває шлях до розв’язання нових типів наукових завдань.