Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економічна кібернетика.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
3.36 Mб
Скачать

1. Задачі формування і розподілу прибутків і затрат в моделях оптимізації економіки

2. Збалансовані та незбалансовані моделі транспортної задачі

Розрізняють два типи транспортних задач:

а) збалансовані, в яких загальний обсяг вантажу в пунктах постачання дорівнює загальному обсягу запитів пунктів призначення, тобто:

б) незбалансовані, в яких загальний обсяг вантажу в пунктах постачання не дорівнює загальному обсягу запитів, а може бути більшим або меншим за нього, тобто:

Незбалансовану модель можна завжди привести до збалансованої. Якщо маємо , то в математичну модель за такої умови необхідно прилучити

фіктивний (я+1)-й пункт призначення. До матриці умов задачі додають ще один стовпець, який відповідає фіктивному пункту призначення з обсягом запиту, який дорівнює різниці між загальним обсягом вантажу в пунктах постачання та загальним обсягом запитів:

Тарифи на перевезення до фіктивного (п+1)-го пункту призначення мають бути з нульовими значеннями. За таких умов незбалансована модель транспортної задачі перетворюється на збалансовану. Цільова функція обох задач буде одна й та ж, оскільки тарифи перевезення до фіктивного пункту призначення нульові.

За умови

в математичну модель прилучають фіктивний (т+і)

пункт постачання, запас вантажу для якого приймають рівним

тарифи перевезення з фіктивного пункту мають бути нульовими. У матрицю умов задачі прилучається один рядок, а цільова функція не змінюється, оскільки фіктивні тарифи нульові, але нова задача буде збалансованою.

Для збалансованих транспортних задач умова (6а) буде представлена системою рівностей.

3. Моделювання інформаційних систем підприємств за допомогою idef діаграм

Ця методологія знайшла світове поширення під назвою IDEF яка відображає управління, зворотний зв'язок і виконавців як системні характеристики.

Результатом використання IDEF є трьохрівнева модель (контекстна діаграма й дочірні діаграми першого та другого рівня), розроблена за допомогою пакета IDEF0. Вона може застосовуватись як алгоритм (інструкція), що забезпечує цілеспрямований процесс створення моделі будь-якого складного процесу.

Метою складання моделі є удосконалення системи управління та забезпечення аналізу й контролю за процесами раціонального формування та використання фінансових необхідних для ефективного функціонування підприємства.

Розробці IDEF-моделі обов’язково має передувати визначення спрямованості: контекст, що визначає об’єкт моделі як частину цілого; точка зору, тобто бачення об’єкта аналізу (моделювання) у контексті та під яким «кутом»; мета, яка визначає призначення моделі та взаємодій, що вона забезпечує.

Алгоритм створення IDEF моделі й IDEF-діаграм:

  • визначення сутності проблеми більш глибоко, ніж це має місце в назві функціонального блоку;

  • вивчення змісту формулювання можливих під функцій загальної досліджуваної функції;

  • поєднання цих єдиними зв’язками;

  • роз’єднання та комбінування під-функцій для створення інших блоків;

  • побудова (відображення) кінцевого варіанта діаграми зі зрозумілим зображенням та чітким розміщенням деталей.

Побудова IDEF-діаграм потребує виконання таких вимог:

1) мета та точка зору діаграми мають відповідати встановленій меті та точці зору загальної функції;

2) Зміст і граничні дуги діаграм повинні точно відповідати змісту та батьківської діаграми.

Початком моделювання (у данному разі – побудови функціональної моделі) є створення контекстних верхнього нульового рівня – діаграм А-0, які характеризують поставлені завдання, намічають найважливіші входи для здійснення процесів управління формування та фінансових ресурсів, визначають за допомогою та на відбуваються ці процеси, а також формують виходи.