Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економічна кібернетика.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
3.36 Mб
Скачать

3.Етапи розвитку та створення інформаційних систем

Державний стандарт розрізняє вісім стадій створення інформаційних систем:

1) формування вимог до інформаційної (автоматизованої) системи (ІС);

2) розробка концепції ІС;

3) технічне завдання;

4) ескізний проект;

5) технічний проект;

6) робоча документація;

7) введення в експлуатацію;

8) супроводження ІС.

На першому етапі провадиться обстеження об’єкта та обгрунтовується необхідність створення ІС, формулюються вимоги користувача до ІС, оформляються звіт про виконану роботу. На першому етапі разом із замовником погоджуються вимоги до ІС. Звіт про обстеження складається в довільній формі. На його підставі надалі розроблятиметься технічний проект Під час розробки концепції ІС (другий етап) провадяться науково-дослідні роботи для пошуку шляхів та оцінки можливостей реалізації вимог користувача. Цей етап закінчується складанням та затвердженням звіту про науково-дослідну роботу. На третьому етапі формується технічне завдання (ТЗ) на створення ІС. ТЗ є основним документом, що визначає вимоги та порядок створення (розвитку або модернізації) автоматизованої системи. На етапі розробки ескізного проекту виробляються попередні проектні рішення щодо всієї системи або її частинах. Може бути визначений перелік задач, які будуть розв’язуватися в системі. Етап розробки технічного проекту передбачає розробку проект­них рішень щодо системи та її частин, розробку документації на АС. На етапі розробки документації на АС створюються проектні документи, які визначаються державними стандартами. Обов’яз­ково розробляється постановка задачі, алгоритм її розв’язання, описується інформаційне забезпечення (організація інформаційної бази, системи класифікації та кодування, інформаційні масиви), організаційне, технічне та програмне забезпечення. На етапі вводу в експлуатацію необхідно виконати такий обсяг робіт: підготувати об’єкт до вводу в експлуатацію, скомплектувати АС, встановивши технічні та програмні засоби, виконати будівельно-монтажні роботи, провести попередні випробування сис­теми, виконати дослідну експлуатацію системи та провести прий­мальні іспити. Під час супроводження АС виконуються роботи згідно з гаран­тійними зобов’язаннями розробника системи. У цей період можуть усуватися недоліки, які виявляються під час експлуатації.

Етапи розвитку інформаційних систем

Перший – 1963-1971 – створення АСУ (позадачний підхід) або системи обробки (структурування та накопичення) даних;

Другий – 1972 – 1985 – створення і розвиток АСУ згідно з концепцією баз даних або управлінські інформаційні системи;

Третій – 1985 – сьогодення – створення інтегрованих АСУ, обчислювальних систем і мереж або системи підтримки прийняття рішень + розвиток корпоративних ІС.

4. Поняття та основні види виробничих функцій в економічних моделях

Виробнича функція-функція яка зв’язує кількість продукту , що виробляється з кількістю ресурсів,що витрачається на продукт.

У розмаїтті товарів і послуг доцільно виділити досить стабі­льні групи за їх функціональним призначенням. Доцільно об'єднати у групи і вико­ристовувані ресурси та технології. Такий підхід до аналізу виробничо-економічної діяльності дозволяє розробити теорії розбудови спеціальних економіко-виробничих математичних моделей дослідження виробничих процесів - так званих виробничих функцій (ВФ). Мета розбудови виробничих функцій - проаналізувати і визначити аналітичну залежність у кількісних вимірах між використовуваними ресурсами та обсягами продукції.

При розбудові виробничих функцій розглядаються тільки найбільш суттєві фактори виробництва.

Виробничі функції застосовуються для аналізу, планування та прогнозування на різних рівнях управління: в сільськогосподарських підприємствах, в районах та областях за даними сукупності підприємств, у галузі в цілому, в усьому народному господарстві. Виробнича функція, може бути представ­лена різними способами. Широко використовується табличний спосіб представлен­ня ВФ з одним, двома або трьома входами в залежності від кількості змінних, використовуваних для побудови функціїю..

Види виробничих ф-ції:

1.Лінійна в.ф.- стале в-во F(x)=a1x1+a2x2 Задовільняє всім 3-м аксіомам, але 1-ша аксіома непідсилена.МРі(х)=аі>0 відповідає аксіомі монотонності е(х)=1

2.В.Ф. моделі Леонтьева F(x)=min{x1/c1;x2/c2};х1,х2- к-сть в.ф., які витрачаються.с1,с2- к-сть кожного фактора, які потрібні для одиниці продукції

p p

3.В.Ф. аналізу технології в-ва.F(x)=Σ ajyj Σ aijyj≤xi

j=1 j=1 Vi=1,n

p-технології, yj-інтенсивність j-ї технології, aij-кількість фактору і, яке іде на 1-цю технології, aj-к-сть продукції, яку дає j-та технологія з інтенсивністю 1.

4.В.Ф.Кобба-Дугласа(із заміщення ф.в. в-ва) F(x)=b0x1b1x2b2

b0-визначає к-сть продукції

в1,в2-визначає швидкість росту(еластичність)

в-%-му відношенні при рості кожного з фактору.

5.

Білет №9