Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економічна кібернетика.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
3.36 Mб
Скачать

4. Основні види бізнес-процесів підприємства

Бізнес-процес - будь-яка діяльність або група діяльностей, що має вхідний продукт, додає вартість до нього, та забезпечує вихідний продукт для внутрішнього або зовнішнього споживача.

Існують три види бізнес-процесів:

  1. Процеси управління - бізнес-процеси, які управляють функціонуванням системи. Прикладом керуючого процесу може служити Корпоративне управління та Стратегічний менеджмент.

  2. Основні - бізнес-процеси, які складають основний бізнес компанії і створюють основний потік доходів. Прикладами операційних бізнес-процесів є Постачання, Виробництво, Маркетинг та Збут.

  3. Забезпечувальні - бізнес-процеси, які обслуговують основний бізнес. Наприклад, Бухгалтерський облік, Кадрове забезпечення , Інформаційне забезпечення.

Бізнес-процес починається з попиту споживача і закінчується його задоволенням.

5. Задача про будівництво

75

80

60

85

100

6

7

603

405

150

751

753

5

6

50

8

55

10

451

У=60*3+40*5+75*1+75*3+5*5+45*1=750

Білет №32

1. Поняття та характеристики економічної системи

Під соціально-економічною системою мають на увазі складну ймовірнісну динамічну систему, що охоплює процеси виробництва, обміну, розподілу й споживання матеріальних та інших благ. Соціально-економічні системи належать до класу кібернетичних, тобто керованих, систем.

Центральним поняттям кібернетики є поняття «система». Єдиного означення цього поняття поки що не існує; можливим є таке формулювання: системою називають комплекс взаємопо­в’язаних елементів разом із відношеннями між цими елементами та між їхніми атрибутами, які спільно реалізують певні цілі.

Досліджувану множину елементів можна розглядати як систему, якщо вона характеризується такими ознаками:

1) цілісність системи, тобто принципова незведеність властивостей системи до суми властивостей окремих її елементів;

2) наявність цілей і критеріїв щодо дослідження даної множини елементів;

3) наявність більш загальної — зовнішньої стосовно до даної системи, котру називають «надсистемою», чи «середовищем».

4) можливість виокремлення в даній системі певних частин («підсистем»).

Господарська діяльність в економічній системі завжди виявляється організованою, скоординованою тим чи іншим чином, тому економічна система має складну структуру, яка утворюється в процесі взаємодії окремих елементів, якими є:

продуктивні сили,

техніко-економічні та організаційно-економічні відносини,

виробничі відносини або відносини економічної власності,

господарський механізм.

2. Характеристика автоматизованої інформаційної системи Держаної статистичної служби України

Архітектура статистичних інформаційних систем.

ІОС ”Держкомстат” (ІОСД) включає 3 рівні: район., обл., держ. На кожному рівні створена локальна система обробки даних.

На обл-му і держ-му рівнях ця система функціонує на базі ЛОМ. В структурі ІОСД виділяється 570 систем автоматизованої обробки даних на район-му рівні, 25 – на обл і 2 - на держ рівні.

На держ рівні ІС ств-ся в кожному управлінні держ апарату держкомстату і в міжрегіональному центрі збору і обробки даних. ІОСД поділяється на: забезпечуючі і функціональні підсистеми. Забезпечуючі - інформац, технічне, програмне забезпечення ств-ся і функт-є за загальними принципами. Функціональні - виділяються у відповідності з організаційною структурою Держкомстату і на 3-х рівнях їх перелік ідентичний. Цей перелік приведений у 2001р у відповідність з міжнародними стандартами, тобто за кодами видів ек діяльності. Перелік: Зведений аналіз, Статистика (С) нац рахунків, С фінансів, С цін, С реформування власності, С науки і новацій та інформатики, С соціальна, С обстеження даних, С господарств, С нас-ня, С праці, С промисловості, С п-цтва, С інвестицій та будівництва, С с/г, С прир рес-сів, С торгівлі, С матеріально-технічних рес-сів, С транспорту і зв’язку, С зовн-екон діяльності, С зарубіжних країн та міжнародного співробітництва. В рамках переліку функціональних підсистем вирішуються регламентні задачі.

Згідно з існуючою концепцією [3] статистична інформація є складовою економічної інформації, їй властиві всі риси економічної інформації, але вона має свої особливості. Ці особливості полягають ось у чому:

уся інформація однорідна, вона повторюється і в ній велика питома вага стабільних елементів;

для статистичної інформації характерний довгий термін зберігання — 10 — 20 років;

багаторазове використання. Наприклад, показники за попередні звітні періоди використовуються як елементи динамічних рядів;

у статистичну інформаційну систему основні обсяги даних надходять для оброблення ззовні;

статистична інформація має чітко визначені терміни оброблення;

для статистичної інформації застосовується єдина методика та єдина технологія її оброблення на кожному рівні системи та ін.

Головною складовою державної системи класифікації й кодування техніко-економічної та соціальної інформації є класифікація видів економічної діяльності (КВЕД).

В інформаційній системі Держкомстату поряд із КВЕД формуються, підтримуються та використовуються такі загальнодержавні класифікатори: форм власності, організаційно-правових форм господарювання, основних фондів, продукції та послуг