Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економічна кібернетика.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
3.36 Mб
Скачать

3. Комплекси задач (підсистем) автоматизованої інформаційної системи страхової діяльності

Функ-на частина АІС «Страхування» центр. і районного рівнів визначається в відповідності з задачами управління, орг-ною структурою, що склалася. Функ-на частина АІС «Страхування» вищих рівнів управління страхової компанії складається з наступних підсистем:

01 «Планування» призначена для розробки перспективних і поточних планів прибутків і видатків по всіх видах страхування і планів надходження страхових платежів. В рамках підсистеми розробляються проекти контрольних цифр на перспективну, складаються проекти річних планів по основним видам надходження платежів по видам страх-ня, які є обов’язковими в нашій державі, добровільному, особистому і ін. видам страх-ня.

02 «Бух. облік і звітність» реалізує автоматизоване рішення задач по виконанню операцій обліку грошових і поточних господарських операцій, укладанню бух. звітів в цілому по страх. компанії, а також формуванню зведених бух. балансів і аналітичних розробок до них. Тут же автоматизовано виконуються функції контролю за правильністю укладання балансів в підзвітних рівнях страхової компанії. Для цього передбачається формування різноманітного вигляду аналітичних таблиць, розшифровок, ін. документів, отримання яких стає можливим завдяки створенню єдиної міжрівневої бази даних і АРМів спеціалістів з широким використанням персональних ЕОМ, що реалізують технологію розподіленої обробки даних і можливість отримання відповідей на регламенти та нестандартні запити в запитувальному режимі функціонування.

03 «Труд і з/п» призначена для розробки проектів кошторисів видатків і обліку видатків на утримання органів страх. компанії, складання звітів по праці і з/п, формування зведених звітних документів і аналітичних розробок до них.

04 «Стат. облік і звітність» використовується для укладанні зведених статзвітів по всіх видах страх-ня, фін. результатах страхових операцій за рік, визначення осн. показників роботи страх. компанії, укладання аналітичних розробок по всіх видах звітності, ор-ційно-масовій і контрольно-ревізійній роботі.

05 «Правове забезпечення» забезпечує облік, зберігання і пошук правових і інформаційних актів по всіх видах діяльності страх. компанії. Задача цієї підсистеми, а також 06 «Контроль виконання документів» і 07 «Кадри» вирішуються в рамках автоматизованої інформаційно-пошукової системи (ІПС). Використання ІПС дозволяє централізувати збір і контроль інф-ції, дає можливість одержувати відповіді по законодавчим, правовим, нормативним та іншим питанням всім користувачам системи в умовах, коли з системою водночас працюють декілька користувачів. В функціональному відношенні в 06 вирішуються задачі по обліку, зберіганню і пошуку законодавчих, правових і інформаційних актів по страхуванню; в 07 – по обліку і аналізу персонального складу страхової компанії, плануванню і прогнозуванню потреби в кадрах.

08 «Тарифи і нормативи» призначена для автоматизованого рішенні задач по обчисленню тарифних ставок по видах майнового і особистого страх-ня, резервів, внесків по страх-ню і ін. розрахунки. В підсистемі виконуються + розрахунки відомчих нормативів розподілу фонду ек. стимулювання.

Функціональна частина АІС «Страхування» низових ланок страхової компанії складається з дев'ятих підсистем, з яких перші сім аналогічні по назві і в значному ступені змісту розрахунків, що виконуються з АІС «Страхування» центральних рівнів. Додатково в структурі виділене дві підсистеми. 08 «Ведення операцій по договорам страхування», 09 «Контроль і аналіз діяльності відділення». В першій автоматизуються розрахунки по веденню обліку об'єктів страхування і обчислення страхових платежів, вирішуються задачі визначенні збитків і виплат страхового відшкодуванні і страхових сум. В другий визначаються основні показники роботи інспекцій, дільниць, бригад і агентів.

Кожна підсистема на всіх рівнях АІС «Страхування» в свою чергу структурно включає функціональні блоки, комплекси задач, задачі і функції. Забезпечуюча частина АІС «Страхування» включає всі види забезпечення: інформаційне, програмне, технічне, організаційне та інші види забезпечення.