Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економічна кібернетика.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
3.36 Mб
Скачать

2. Що означає коефіцієнт дисконтування?

Поняття “дисконтування” пов’язане з тимчасовою цінністю грошей і так званими відсотковими ставками. Якщо прийняти початкову суму інвестованого капіталу, як , ставка відсотків за рік, як - , - тривалість розміщення капіталу або кількість років на які вкладено гроші то у кінці першого року отримаємо: , у кінці другого року: , у кінці -року: .

Це показує, що сума коштів, яка буде отримана в майбутньому, буде коштувати тим менше чим довший період їх матеріалізації. Це результат інфляції та нестабільності, які мають враховуватись при дисконтуванні руху майбутніх коштів.

Вираження грошових коштів, які повинні бути отримані або виплачені в майбутньому, через їх сьогоднішню вартість називається дисконтуванням. За допомогою дисконтування враховується фактор часу. Отримана в результаті дисконтування величина називається дисконтованою. Різниця між кінцевою сумою через років і дисконтованою вартістю називається дисконтом.

Дисконтування - процес, зворотний розрахунку складних відсотків. Якщо нарахування відсотків проходить в кінці року, то: - дисконтована вартість; - коефіцієнт дисконтування. Величина - являє собою норму дисконту і дорівнює прийнятій для інвестора нормі доходу на капітал.

3. Архітектура автоматизованих інформаційних систем

В БД зберігається інформація, накопичена всіма службами, і будь-який користувач системи може ма­ти доступ до всієї інформації.

Для створення і ведення БД використовують могутню СУБД, що надає засоби для оброблення інформації (по­шук, сортування за умовою та ін.). Засто­сування СУБД дає змогу модифікувати дані, не порушую­чи їх цілісність.

Обмін даними між підсистемами проводиться через спільну БД. Можна легко змінювати наявні підсистеми і додавати нові, тобто оперативно реагувати на зміну струк­тури виробництва й управління.

Виклик функцій АІС здійснюється за допомогою ме­ню, в якому з кожним рядком пов'язані або виклик фун­кції, або візуалізація допоміжного меню.

Інформація в БД (БЗ) має бути впорядкована за рівня­ми управління у вигляді сценарію, в якому міститься ін­формація про орган управління, об'єкт управління, цілі його діяльності, про наявні ресурси.

Упровадження архітектури АІС забез­печує створення інтегрованої системи, в якій здійснюєть­ся автоматизація підготовки і прийняття управлінських рішень. Особливістю сучасних АІС, які перебувають у стадії за­родження, є ієрархічна організація, коли централізоване оброблення інформації та єдине управління ресурсами АІС на верхньому рівні поєднуються з розподіленим об­робленням на нижньому рівні.

Концепція АІС нового покоління сформувалася на ос­нові синтезу централізованого і розподіленого оброблення інформації. АІС нового покоління ґрунтуються на ієрар­хічній архітектурі, в якій центр тяжіння перенесено з ло­кальних мереж кінцевих користувачів на мережу локаль­них серверів.

Подібну організацію АІС називають централізованою мережею.

Високу ефективність АІС забезпечує процес концен­трації навантаження на серверах. Однорангові мережі та мережі з найпростішим файлом-сервером трансформують­ся в ієрархічні структури "станції-клієнти — сервер бізнес-додатків".