Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економічна кібернетика.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
3.36 Mб
Скачать
  1. Реінжінірінг бізнес-процесів

У сучасній бізнесовій діяльності став широко вживатися термін «реінжиніринг бізнес-процесу». Реінжиніринг бізнес-процесів (Business Process Reengineering) - фундаментальне переосмислення і радикальне перепроектування бізнес-процесів для досягнення суттєвих покращень в таких ключових для сучасного бізнесу показниках результативності як витрати, якість, рівень обслуговування та оперативність. Типовий реінжиніринг бізнес-процесу в організації має низку специфічних ознак:

  1. Процеси замість простого комплексу.

  2. Працівники виконують широке коло завдань.

  3. Працівники стають скоріше уповноваженими, ніж контрольованими.

  4. Наголос ставиться на команду, а не на осіб.

  5. Організаційна структура трансформується в напрямі до неструктурованої форми.

  6. Головними скоріше є професіонали, ніж менеджери.

  7. Зосередження на всіх операціях бізнесового процесу.

  8. Основа для оцінювання ефективності роботи переміщається від дій до результатів.

  9. Менеджери стають тренерами, підтримувачами і творцями рішень у разі особливих ситуацій.

10.Усі працівники в організації зосереджуються на привертанні клієнтів.

Ці десять ознак реінжинірингу бізнес-процесу є бажаними результатами і, багато які з них можуть бути досягнутими скромнішими зусиллями, ніж за допомогою повторного розроблення процесів бізнесових рішень. Багато із цих характеристик є скоріше атрибутами, які менеджерам потрібно набути, ніж новими процесами або структурами.

  1. Стандарти управління підприємством mrp II та erp

Для автоматизації планування необхідної кількості сировини і матеріалів на складах згідно з виробничими планами була запропонована концепція MRP (Material Resource Planning). Основний недолік – це відсутність планування завантаженості виробничих потужностей та трудових ресурсів. Модифікація MRP II (Manufactory Resource Planning) була створена для автоматизованого планування всіх виробничих ресурсів (сировина, матеріали, обладнання, трудозатрати) і контролю всього виробничого циклу від закупки сировини до відвантаження продукції замовникам.

Ідея MRP II спирається на декілька простих принципів, наприклад, поділ попиту на залежний і незалежний.

Задачею інформаційних систем класу MRP II є оптимальне формування потоку матеріалів (сировини), напівфабрикатів (у тому числі тих, що вже знаходяться у виробництві) і готових виробів. Система класу MRP II — має на меті інтеграцію всіх основних процесів, що реалізуються підприємством, таких як постачання, запаси, виробництво, продаж і дистрибуція, планування, контроль за виконанням плану, витрати, фінанси, управління основними засобами і т.д.

Стандарт MRP II поділяє сфери окремих функцій (процедур) на два рівні: необхідний і необов’язковий (додатковий). Для того, щоб програмне забезпечення було віднесено до класу MRP II, воно повинно виконувати визначений обсяг необхідних (основних) функцій (процедур).

Результати використання інтегрованих систем стандарту MRP II:

  • одержання оперативної інформації про поточні результати діяльності підприємства як у цілому, так і з повною деталізацією по окремих замовленнях, видам ресурсів, виконанню планів;

  • рішення задач оптимізації виробничих і матеріальних потоків;

  • реальне скорочення матеріальних ресурсів на складах;

  • планування і контроль за всім циклом виробництва з можливістю впливу на нього з метою досягнення оптимальної ефективності у використанні виробничих потужностей, усіх видів ресурсів і задоволення потреб замовників;

  • автоматизація робіт договірного відділу з повним контролем за платежами, відгрузкою продукції і термінами виконання договірних зобов'язань;

  • фінансовий відбиток діяльності підприємства в цілому;

  • значне скорочення невиробничих витрат;

  • захист інвестицій, зроблених в інформаційні технології;

  • можливість поетапного впровадження системи, з урахуванням інвестиційної політики конкретного підприємства.

Основний недолік MRPII полягав у відсутності планування фінансових ресурсів.

На сучасному етапі розвитку інформаційних технологій для автоматизації та оптимізації внутрішніх бізнес-процесів підприємства запропонована нова концепція управлінської системи – ERP (Enterprise Resource Planning), вона об'єднала планування матеріальних і фінансових ресурсів в єдину систему. У системі ERP вдало поєднані сучасні концепції управління з комп'ютерними технологіями.

Перевагою ЕRP-системи є не тільки прискорення виконання певних видів робіт, наприклад, обробка замовлень, розрахунок фінансових показників, формування звіту з прибутків, зведення балансу. Основним ефектом є можливість прийняття оперативних управлінських рішень на основі повної, достовірної інформації завдяки створеній єдиній базі даних. При цьому скорочується час на виконання рутинних робіт і збільшується, відповідно, для аналітичної роботи. Існує можливість скорочення кількості працівників низької кваліфікації та фіксації їх дій в системі. Фінансовий ефект полягає в якісному управлінні закупками сировини і відвантаженням готової продукції, а також у зменшенні виробничих запасів відповідно до реальних потреб і вивільненні оборотних коштів.