Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економічна кібернетика.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
3.36 Mб
Скачать

1. Поняття та види виробничої функції

Виробнича функція-функція яка зв’язує кількість продукту , що виробляється з кількістю ресурсів,що витрачається на продукт.

У розмаїтті товарів і послуг доцільно виділити досить стабі­льні групи за їх функціональним призначенням. Доцільно об'єднати у групи і вико­ристовувані ресурси та технології. Такий підхід до аналізу виробничо-економічної діяльності дозволяє розробити теорії розбудови спеціальних економіко-виробничих математичних моделей дослідження виробничих процесів - так званих виробничих функцій (ВФ). Мета розбудови виробничих функцій - проаналізувати і визначити аналітичну залежність у кількісних вимірах між використовуваними ресурсами та обсягами продукції.

При розбудові виробничих функцій розглядаються тільки найбільш суттєві фактори виробництва.

Виробничі функції застосовуються для аналізу, планування та прогнозування на різних рівнях управління: в сільськогосподарських підприємствах, в районах та областях за даними сукупності підприємств, у галузі в цілому, в усьому народному господарстві. Виробнича функція, може бути представ­лена різними способами. Широко використовується табличний спосіб представлен­ня ВФ з одним, двома або трьома входами в залежності від кількості змінних, використовуваних для побудови функціїю..

Види виробничої ф-ції

1.Лінійна в.ф.- стале в-во F(x)=a1x1+a2x2 Задовільняє всім 3-м аксіомам, але 1-ша аксіома непідсилена.МРі(х)=аі>0 відповідає аксіомі монотонності е(х)=1

2.В.Ф. моделі Леонтьева F(x)=min{x1/c1;x2/c2};х1,х2- к-сть в.ф., які витрачаються.с1,с2- к-сть кожного фактора, які потрібні для одиниці продукції

p p

3.В.Ф. аналізу технології в-ва.F(x)=Σ ajyjΣ aijyj≤xi

j=1 j=1 Vi=1,n

p-технології, yj-інтенсивність j-ї технології, aij-кількість фактору і, яке іде на 1-цю технології, aj-к-сть продукції, яку дає j-та технологія з інтенсивністю 1.

4.В.Ф.Кобба-Дугласа(із заміщення ф.в. в-ва) F(x)=b0x1b1x2b2

b0-визначає к-сть продукції

в1,в2-визначає швидкість росту(еластичність)

в-%-му відношенні при рості кожного з фактору.

2. Структура та властивості економічної інформації

Фізична структура інформації визначається типом носія, де ця інформація зберігається.

Логічна структура інформації враховує погляд користувача.

Символ->реквізит->показник->інформаційне повідомдення->інформаційний масив

->інформаційний потік->інформаційна підсистема->інформаційна система

З елементів інформації — одиниць нижчого рангу — утворюються складові сукупності — одиниці вищого ран­гу. Одиницями нижчого рангу є реквізити, а одиницею ви­щого рангу — ІС.

Реквізит — це логічно неподільний елемент. Виділяють: реквізити-основи та реквізити-ознаки.

Реквізити-основи кількісно характеризують конкрет­ні об'єкти управління, реквізити-ознаки — якісно. Рекві­зити-основи можуть бути кількісні, трудові, грошові, абсолютні, відносні. Реквізити-ознаки можуть бути довідкові, групувальні, спеціальні.

Форма реквізиту включає найменуван­ня, структуру (формат), значення (сукупність значень). Найменування служить для звернення до нього.

Структура реквізиту — це спосіб подання його зна­чень. Розрізняють довжину і тип. Довжина — кількість символів, що утворюють значення реквізиту. Типи реквізитів залежать від видів значень.

Значеннями реквізитів є послідовності символів.

Показник — це мінімальна сукупність інформації, що має остаточний економічний зміст.

Сукупність інформації, достатньої для вироблення судження про конкретний процес, назива­ється повідомленням.

Реквізити і показники можуть розглядатися в укруп­нених сполученнях, що дає змогу виділяти інформаційну одиницю вищого рівня — інформаційний масив.

Переміщення масивів даних в якомусь середовищі утворює інформаційні потоки.

Інформаційна підсистема – сукупність елементів, обєднаних єдиним процесом функціонування, які при взаємодії реалізують певну операцію, необхідну для досягнення мети, поставленої перед інформаційною системою в цілому.

Інформаційна система-це сукупність організаційних та технічних засобів для збереження та обробки інформації з метою забезпечення інформаційних потреб користувачів.

Властивості економічної інформації:

  • вхідна інформація в основному фіксується в первин­них документах;

  • ті самі вхідні дані використовуються багаторазово для здобуття показників у різних економічних розрізах для всіх служб і видів господарської діяльності;

  • основна частина економічної інформації підлягає періодичному, регулярному обробленню;

  • здобута похідна інформація часто використовується як вхідна при наступних розрахунках;

  • економічна інформація характеризується триваліс­тю збереження.