Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Менеджмент.doc
Скачиваний:
216
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
1.48 Mб
Скачать

19. Прогнозування в системі менеджменту зовнішньоекономічної діяльності, форми та методи прогнозування.

ПРОГНОЗУВАННЯ - це метод, в якому використовуються як накопичений в минулому досвід, так і поточні припущення відносно майбутнього з метою його визначення.

Прогнозування-розробка прогнозу; у вузькому значенні - спеціальне наукове дослідження конкретних перспектив розвитку якого-небудь процесу.

Використання прогностичних висновків дозволяє активно впливати на майбутній розвиток процесів та об'єктів в бажаному напрямку.

Існую гіпотеза, передбачення, науковий прогноз.

Гіпотеза - припущення, основане на умовиводах (але не на розрахункових показниках) передбачення - через результат глибокого аналізу (аналітики) парадигма - твердження засноване на законах попереднього періоду.

Науковий прогноз = гіпотеза + передбачення + парадигма.

3 Методи прогнозування:

1. Екстраполяції

Методи екстраполяції використовують за відносно стабільного розвитку підприємства (чи окремих показників його діяльності) або за наявності сезонних чи циклічних коливань з чітко вираженим трендом. Під трендом (від англ. trend — напрям, тенденція) розуміють тривалу тенденцію зміни економічних показників в економічному прогнозуванні.

-SWOT-аналіз (аналіз слабких і сильних сторін)

-Монте-Карло (Методи Монте-Карло - це загальна назва групи методів для рішення різних задач за допомогою випадкових послідовностей. Ці методи (як і вся теорія імовірностей) виросли з спроб людей поліпшити свої шанси в азартній грі. Цим пояснюється і той факт, що назву цій групі методів дало місто Монте-Карло - столиця європейського грального бізнесу.

- Методи визначення середніх величин. Прогнозні показники досить часто розраховуються як середнє значення відповідних показників у попередніх періодах. Середні величини обчислюються здебільшого за алгоритмом середньої арифметичної простої чи середньої арифметичної зваженої.

2. Морфологічний Метод морфологічного аналізу грунтується на застосуванні комбінаторики, тобто на системному дослідженні всіх теоретично можливих варіантів, які випливають із закономірностей побудови (морфології) об'єкта, що аналізується. Синтез охоплює як відомі, так і нові, незвичайні варіанти. Шляхом комбінування варіантів можна отри­мати рішення, декілька з яких може мати практичний інтерес.

- Методи визначення середніх величин. Прогнозні показники досить часто розраховуються як середнє значення відповідних показників у попередніх періодах. Середні величини обчислюються здебільшого за алгоритмом середньої арифметичної простої чи середньої арифметичної зваженої.

-SWOT-аналіз (аналіз слабких і сильних сторін)

-Монте-Карло (Методи Монте-Карло - це загальна назва групи методів для рішення різних задач за допомогою випадкових послідовностей.

3. Моделювання Є методом експертного оцінювання. Особливості: заочность, багаторівневість, анонімність. Суть цього методу в тому, щоб за допомогою серії послідовних дій - опитувань, в інтерв'ю, мозкових штурмів - домогтися максимального консенсусу при визначенні правильної рішення. Аналіз за допомогою дельфійського методу проводиться в кілька етапів, результати обробляються статистичними методами (-математичне моделювання – побудова дерева цілей (-для аналізу ризик сит.)

Форми планування в залежності від тривалості планового періоду:

- перспективне планування (прогнозування);

- середньострокове планування;

- поточне (бюджетне, оперативне) планування.