Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Менеджмент.doc
Скачиваний:
216
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
1.48 Mб
Скачать

22. Самоменеджмент: поняття, необхідність, проблеми.

Самоменеджмент - це організація керівником організації своєї власної діяльності. Даний процес передбачає чітке планування свого робочого та вільного часу.

На робочому місці менеджер зобов'язаний чітко розпланувати свій робочий день у відповідності з тими обов'язками, які йому необхідно виконати:

-керівнику рекомендується проранжувати за ступенем важливості і терміновості що стоять перед ним завдання;

-розподілити час на їх виконання з невеликим запасом для вирішення екстрених питань (при форс-мажорних обставин). Спочатку увагу важливим і термінових справах, а потім вже розподілити інші завдання між підлеглими. Собі в цьому випадку керівник може залишити рішення тільки тих завдань, з якими його співробітники впоратися не можуть.

Складання щоденного графіка, де фіксуються всі вирішені і невирішені питання дозволяє керівнику економити свій час. Він служить на допомогу виконання службових обов'язків. Для цього можна завести дві папки, в одній з яких попередньо ввечері складатимуться не переглянуті документи, а в другій - переглянуті. У кожній з папок повинен бути пронумерований список документів регулярно оновлюваний по мірі їх розгляду.

Відсутність мети у житті може бути головною проблемою. Не маючи цілей, людина не прагне до успіху, а просто вирішує поточні проблеми.

Однією з проблем само менеджменту є надмірна відповідальність.

Більшість людей беруть на себе занадто багато зобов'язань. І, як наслідок, далеко не всі з них виконують охоче. Здатність людини зазвичай довіряють, і оскільки він успішно справляється з кожної поставленим завданням, багато чого йому просто нав'язується. У результаті часто доводиться займатися тим, що йому зовсім не до душі. Треба сказати, що оточують, як правило, не прощають того, що ви не впоралися з нав'язаним завданням. Більш того, у них навіть може скластися думка, що ви не доклали максимум зусиль для його успішного виконання.

23. Влада і вплив як інструменти управління персоналом.

Влада -- це можливість менеджера (або групи менеджерів) розпоряджатися ресурсами, впливати на дії і поведінку людей, за допомогою певних засобів -- волі, авторитету, права, насильства.

Влада – право керувати

Вплив – феномен, коли 2 людина змінює поведінку іншої.

Влада має різні типи:

1. законна влада,

2. влада на примусі,

3. влада на авторитеті,

4. влада на переконанні,

5. влада на винагороді.

Проблемі лідерства й ефективного його використання в менеджменті приділяється особлива увага. Теорії лідерства прагнуть з'ясувати, які характеристики лідерства виявляються найбільш ефективними та чому. Дослідники цієї проблеми справедливо підкреслюють, що для успішного виконання своїх функцій керівник-менеджер має бути і лідером. Розглянемо ці поняття детальніше з погляду їхньої сутності і взаємовпливу в процесі практичного використання їх в управлінській діяльності.

Між керівництвом та лідерством є певні відмінності. Так, якщо керівництво — це розумовий та фізичний процес, який веде до того, що підлеглі виконують рішення керівників і вирішують визначені завдання, то лідерство є процесом, за допомогою якого одна особа впливає на членів групи, при цьому не обов'язково посідаючи формальну посаду

У практиці управлінської діяльності виявляється, що на ефективність керівництва, окрім особистих рис і поведінки керівника, вирішальний вплив можуть справити інші фактори. Тому сучасна теорія лідерства надає перевагу ситуаційному підходу. Різні ситуації вимагають різних способів впливу на персонал, тобто керівник-лідер мусить уміти поводитися по-різному в різних ситуаціях.