Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Менеджмент.doc
Скачиваний:
216
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
1.48 Mб
Скачать

22. Трудовий процес, його зміст і вимоги до його організації.

Організація трудових процесів. Трудовий процес - це сукупність методів і засобів дії людини на предмет праці за допомогою засобів праці з метою випуску матеріального чи нематеріального продукту, який проходить у визначених природних або штучних умовах. Трудовий процес є завершальним етапом або актом любого управлінського, виробничого або творчого процесу і являється їх серцевиною. "Сукупність методів та засобів дії людини" - це сума взаємозв'язаних способів і прийомів теоретичних досліджень або практичної діяльності (методи аналізу і синтезу, моделювання, узагальнення, прийоми індукції та дедукції). "Предмети праці " - це об'єкт прикладання людської праці в процесі виробництва. "Засоби праці" - це сукупність засобів, з допомогою яких люди перетворюють предмети праці у продукти праці - споживчі товари. "Матеріальний продукт"- це уречевлена цінність у вигляді майна, предметів, товарів. "Нематеріальний продукт"- це цінності що не є речовим об'єктом, але мають вартісну грошову форму. "Визначені природні або штучні умови"- це умови, в яких протікають процеси. Загальні етапи трудового процесу : - аналіз ситуації ( проблеми, плани робіт, програми, технології, задуми); - уявне представлення технології виконання роботи, можливість дії факторів зовнішнього середовища, прогнозування результатів процесу; - підготовка робочого місця і забезпечення його всім необхідним (матеріальними ресурсами, робочою сило, інформацією, технологією); - виконання роботи - безпосередній трудовий процес; - оформленнярезультатів роботи; - здача та впровадження роботи; - стимулювання хороших результатів роботи Організувати трудовий процес - це значить об'єднати в просторі та часі, по кількості та якості предмет праці, засіб праці та живу працю.

Наприклад :За функціями, що виконуються, трудові процеси поділяються на: основні, які здійснюються робітниками основних цехів (виробництв) під час випуску продукції; допоміжні, які спрямовані на випуск продукції (надання послуг) для забезпечення нормальної роботи основних цехів (виробництв); обслуговуючі, притаманні робітникам, що створюють умови нормального функціонування устаткування та робочих місць в основних та допоміжних цехах (виробництвах).

23. Раціоналізація методів і прийомів управлінської праці.

Метод праці — це спосіб здійснення процесу праці, певна послідовність і склад трудових прийомів і операцій. Ефективність будь-якого трудового процесу, більша або менша економія матеріальних і трудових витрат, значною мірою якість продукції і послуг залежать від прийомів і методів праці, що застосовуються на підприємстві. Тому для підтримання організації праці на належному рівні велике значення має виявлення і використання раціональних прийомів та методів праці, вивчення передового досвіду, його науковий аналіз і узагальнення, розробка і проектування оптимальних способів виконання виробничих завдань. Прийоми і методи праці слід вважати раціональними, якщо їх застосування дає ефективні результати праці (її високу продуктивність) при забезпеченні високої якості продукції, дотриманні вимог щодо правил використання обладнання, норм витрат матеріалів та енергії, інтенсивності праці виконавців. Дуже важливо завжди пам'ятати, що економія часу не єдиний критерій ефективності застосовуваних прийомів і методів праці. Ця економія не повинна призводити до погіршення умов праці співробітників, перевитрат сировини, матеріалів та енергії порушення правил експлуатації обладнання, зниження якості продукції. Тільки за таких умов раціоналізація трудового процесу може бути визнана доцільною і ефективною. Раціоналізація трудового процесу передбачає послідовне проведення таких етапів: виявлення, вивчення, аналіз, узагальнення, проектування та освоєння раціональних прийомів та методів праці. Детальніше зміст цих етапів розкривається в літературі, спеціально присвяченій науковій організації праці. Важливо зазначити, що раціоналізація прийомів і методів праці стосується не лише ручних або машинно-ручних трудових процесів. Свої прийоми і методи має розумова праця: Управлінська, наукова, дослідницька, творча. Останнім часом швидко розвивається евристика — наука про розв'язання творчих завдань, про прийоми, методи і правила теоретичного дослідження та пошуку істини. Прийомам і методам праці керівників приділяється значна увага в сучасній літературі з менеджменту. В наш час становлення ринкових відносин і посилення конкуренції (як між підприємствами, так і між працівниками) досягнутий досвід високопродуктивної праці найчастіше стає комерційною таємницею, а нерідко і високорентабельним товаром. Це ще більш посилює важливість проблеми раціоналізації трудового процесу, оскільки за рахунок цього чинника можна без великих матеріальних або фінансових витрат досягати на підприємстві будь-якої сфери і напрямку господарювання суп свого зростання продуктивності праці, підвищення якості продукції і загальної ефективності роботи.