Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Менеджмент.doc
Скачиваний:
216
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
1.48 Mб
Скачать

16.Функція «контролю та обліку» в системі менеджменту.

Контроль Майже все, що робить керівник, спрямоване на майбутнє. Керівник планує щось мати до певного часу. За цей період може статися багато змін. Робітники можуть відмовитися виконувати свої обов'язки згідно з планом. На ринку може з'явитися новий сильний конкурент, який ускладнить реалізацію мети підприємства. Контроль - це процес забезпечення досягнення мети. Існують три аспекти управлінського контролю.

  • контролювання – система спостереження і перевірки відповідності функціонування організацій встановленим стандартам та іншим нормативам, прийнятим планам, програмам і оперативним управлінським рішенням, виявлення допущених відхилень від прийнятих принципів організації виробничої (комерційної) діяльності. Контроль може бути: попередній ( здійснюється до фактичного виконання робіт і використовується в таких ключових сферах : людських, матеріальних і фінансових ресурсах), поточний (здійснюється у ході проведення робіт) і заключний (допомагає запобігти помилки у майбутній діяльності організації.)

Управлінський облік, будучи продовженням фінансового обліку, має з ним реальний, справжній взаємозв’язок і певні відмінності.

Взаємодія управлінського і бухалтерського обліку досягається на основі наступності (послідовності) і комплексного використання первинної інформації, єдності норм і нормативів, а також єдності нормативно-довідкової інформації в цілому, доповнення інформації одного виду обліку даними другого, одноразової фіксації всієї вихідної змінної інформації в первинному обліку, взаємопроникнення методів або їх елементів, наближення облікової інформації до місць прийняття рішень, єдиного підходу до розробки задач управлінського і фінансового обліку виробництва при проектуванні або удосконаленні систем автоматизованого управління виробництвом.

Незважаючи на те, що в кожному з видів обліку присутні (притаманні) свої особливості, вони мають загальні характеристики в принципах побудови, використовуючих методах і , що найбільш важливо, в управлінському і фінансовому обліку в процесі поточного управління виробництвом в якості єдиних об’єктів виступають засоби праці і сама праця, тобто матеріальні і трудові ресурси.

17.Види та технологія управлінського контролю.

Функція управлінського контролю орієнтована на підведення підсумків реалізації управлінського циклу, оцінку якості, економічності і доцільності виконання кожної функції управління і, найголовніше, визначення стану дозволу управлінської проблеми, ради чого, власне, вся ця робота і виконувалася. Контроль завершує управлінський цикл, і на цьому етапі неможливо внести до нього які-небудь корективи, ми можемо лише констатувати, аналізувати і робити висновки, які можуть стати в нагоді надалі. Система контролю забезпечує зворотний зв`язок між очікуваннями, певними первинними планами, і реальними показниками діяльності організації. Для створення дійсно ефективного управлінського контролю потрібна така система, яка могла б перш за все своєчасно повідомляти про необхідність попереджуючих дій. Якщо немає можливості попереджувати проблеми і відхилення, то контроль стає дієвим лише тоді, коли по його підсумках або в його ході приймаються заходи по усуненню недоліків і причин, що породжують небажані явища. Погляд в минуле все-таки краще, ніж неприйняття ніяких дій. В процесі контролю можна отримати відповіді на наступні питання: Чому ми навчилися? Що наступного разу слід робити інакше? У чому причина відхилень від наміченого? Яку дію надав контроль на ухвалення рішень? Чи була дія контролю позитивною або негативною? Які виводи слід зробити для вироблення нових цілей?

Технологія процесу контролю Контрольна діяльність може бути здійснена лише за наявності планів і організаційної структури. План організації і плани підрозділів містять ті оцінні стандарти, по яких і можливо визначити якість і ефективність виконаної роботи.

.Основні етапи процесу контролю: конкретизація оцінних нормативів (стандартів); зіставлення фактичних результатів з нормативами; вироблення і пропозиція практичних рекомендацій, що коректують. Перший етап. Стандарти (оцінні нормативи) — це конкретні цілі, ступінь досягнення яких піддається вимірюванню. Вони повинні мати тимчасові рамки, в яких повинні бути виконана робота, і конкретний критерій, по якому оцінюється робота. Встановлення стандартів дозволяє зіставити реально зроблену роботу із запланованою. Другий етап процесу контролю полягає в зіставленні реально досягнутих результатів зі встановленими стандартами. На цьому етапі необхідно зробити наступні дії: визначити масштаб допустимих відхилень; зміряти результати; оцінити отриману інформацію про досягнуті результати; порівняти результати роботи зі встановленими стандартами. Найважчий і дорожчий елемент контролю — вимірювання результатів, що дозволяє встановити, наскільки вдалося дотримати встановлені стандарти. Тут важливо правильно вибрати одиницю вимірювання, визначити частоту вимірювань. Все це визначається специфікою виду діяльності, що підлягає контролю. Третій етап. На даному етапі менеджер визначає, які дії слід робити: невтручання в роботу якщо фактичні результати співпадають зі встановленими стандартами або наявні відхилення невеликі (не перевищують масштаб допустимих відхилень), то краще ні за що не робити; усунення відхилень якщо фактичні результати мають значні відхилення (що перевищують масштаб допустимих відхилень), то слід встановити причини відхилень і добитися повернення до правильних дій; зміна стандартів якщо в процесі реалізації плану стає ясно, що плани складені дуже оптимістично (песимістичні) і вимоги стандартів виконати практично неможливо (надзвичайно легко), то в таких випадках стандарти переглядаються у бік пониження (підвищення).