Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Менеджмент.doc
Скачиваний:
216
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
1.48 Mб
Скачать

22. Планування робочого часу менеджера. Поняття та сутність самоменеджменту.

Головним завданням менеджера є ефективний вплив на процес виробництва на підприємстві. Для цього він повинен правильно розподілити робочий час для рішення поточних і перспективних завдань, визначити функції між працівниками, делегувати їм частину повноважень і обов´язків, вибрати ефективну форму своєї участі у виконанні завдань організації.

Планування - це проект процесів праці на майбутній часовий період.

Правил планування часу є багато, ате серед них можна вибрати п'ять найважливіших з точки зору кожного менеджера: Необхідно складати план на певну частину свого робочого часу, як показує досвід, краше всього на 60 відсотків. Основне правило планування часу: 60 % - запланована активність; 20 % — непередбачена активність (резерви часу і позапланові дії); 20 % - спонтанна активність (управлінська діяльність, творчість). В залежності від виду та роду занять вказані величини можуть відхилятися в той чи інший бік. Зведення завдань в єдине — планування дій. Необхідно перерахувати всі робочі акції, які будуть у відповідному плановому періоді. Регулярність - системність - послідовність. Необхідно працювати над своїми планами часу регулярно й системно, послідовно доводити до кінця розпочату справу. Реалістичне планування. Не потрібно кидатися в крайність надмірного планування, слід планувати лише такий обсяг завдань, з яким реально можна справитися. Пристосованість. Гнучкість необхідна при складанні планів, оскільки вони складаються не для того, щоб полегшити вам життя, а для досягнення мети. Поповнюйте втрати часу. За можливістю потрібно негайно поповнювати втрати часу. Письмова форма. Добре складати часові плани на формулярах свого виготовлення або на спеціально розроблених карточках. У такому випадку нічого не буде втрачено, і завжди можна мати повний огляд справ. Перенесення незробленого. Невиконані завдання, які ви не хочете викреслити зовсім, слід перенести в план наступного періоду. Фіксація результатів замість дій. Необхідно фіксувати в планах результати або мету (кінцевий етап), а не просто якісь дії. Термін виконання. Встановити точні терміни виконання для всіх видів діяльності - ось що головне. Встановлення пріоритетів (суть важливості). Кожен повинен точно визначити, якій справі віддати пріоритет.Делегування (передоручення) справ. З самого початку потрібно встановити в своїх планах, яку роботу ви повинні виконати особисто, а яку можна передоручити (делегувати).Вільний час. Його також потрібно планувати й використовувати до ладу, так само як і час, який іде на поїздки та очікування.

Альтернативи. При плануванні потрібно думати альтернативно -за принципом "завжди є інший, кращий шлях".

Із цих правил кожен може собі вибрати п'ять основних і дотримуватися їх при щоденному плануванні.

Самоменеджмент являє собою послідовне і цілеспрямоване використання випробуваних методів роботи в повсякденній практиці, для того, щоб оптимально і зі змістом використовувати свій час.

Основна ціль самоменеджменту – максимально використовувати власні можливості, свідомо керувати перебігом свого життя і переборювати зовнішні обставини.

Самоменеджмент допомагає виконувати роботи з меншими витратами, краще організувати працю (отже, одержати кращі результати), зменшити завантаженість роботою і, виходить, зменшити поспіхи і стреси.

У самоменеджменту є певне коло правил і функцій:

-Постановка цілей.

-Знаходження цілей.

-Планування.

-Прийняття рішень.

-Реалізація і організація.

-Контроль.

-Інформація і комунікація.