Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Менеджмент.doc
Скачиваний:
216
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
1.48 Mб
Скачать

28. Роздрібна торгівля. Форми організації роздрібної торгівлі. Види підприємств роздрібної торгівлі.

Роздрібна торгівля — сфера підприємницької діяльності, пов'язана з продажем товарів та послуг кінцевим споживачам для особистого використання. Це остання ланка каналів збуту. Позаяк покупка вроздріб, як звичайно, невелика, торгівці прагнуть збільшити кількість контактів із споживачами, розширюючи для того товарний асортимент і стимулюючи зростання частоти відвідувань магазинів. Кінцеві споживачі, на відміну від організацій-споживачів, роблять багато незапланованих покупок. Тому роздрібні торгівці мають розміщувати товари, що їх купують імпульсивне, там, де проходить багато людей; вигідно розміщувати споріднені товари в магазинах; провадити відповідне навчання торговельного персоналу; активно використовувати різні заходи стимулювання збуту. Форми організації роздрібної торгівлі можуть бути різні. При формуванні багаторівневого каналу збуту треба визначитись, яких саме роздрібних посередників варто використовувати. До роздрібних посередників належать: ділери; магазини роздрібної торгівлі; організації позамагазинної торгівлі. Ділер — незалежний підприємець, який займається роздрібним продажем техніки, що має масовий попит (автомобілі, сільгосптехніка, складна побутова техніка тощо). Ділер купує цю техніку, зберігаючи марку фірми, забезпечує її гарантійний і позагарантійний сервіс, постачання запчастинами, виконує ремонт. Фірма-виробник чи її генеральний агент забезпечують ділерів нестандартним обладнанням та інструментом, потрібним для сервісу їхньої техніки. Вони допомагають організувати пересувні ремонтні майстерні, надають рекламну підтримку своєї продукції. Часом ділер відмовляється від „виняткових зобов'язань", тобто згоди продавати й обслуговувати техніку лише даної фірми (генерального агента) й укладає договори з декількома фірмами. Це невигідно виробникам, але ділери можуть наполягати на такому підході, оскільки прагнуть убезпечити себе від наслідків різких коливань кон'юнктури ринку.

29. Організація збуту через посередників. Характеристика різних типів посередників та функцій, що вони виконують.

Організація збуту через посередників: недоліки і переваги

Посередництво в товарному обороті — це виконання спеціалізованими підприємствами, організаціями чи окремими особами спеціальних функцій для сприяння налагодженню комерційних взаємовідносин виробників і споживачів на товарному ринку.

Дилер(своє імя-свій рахунок)

Здійснює професійні торгові операції,які полягають у придбанні за свій рах. У різних продавців оптом товарів для подальшого перепродажу.

Дистриб’ютор(чуже імя –свяй рахунок)

Дистриб’ютор-це посередник,який не стає власником тов.,а лише отримує право продажу тов. фірми виробника на конкретному ринку.

Дистриб’ютор може діяти від свого імені якщо це передбачено дистриб’юторською угодою або договором «купівлі-продажу»

Комісіонер(сво імя-чужий рахунок)

Комісіонер-здійсн. Операції з купівлі-продажу від свого імені,але не є власником товару і працює за рахунок комітента.

Комітент-це особа яка видає комісіонеру доручення про укладання угоди від імені комісіонера але за рах. Комітента.Комітент залишається власником продукції до її передачі і оплати кінцевим спож-чем.

Консигнатор(своє імя-чужий рахунок)

Консигнатор-це комісіонери зовн-торг. Операцій що здійсн. Тільки реалізацію товарів за ціною встановленою консигнатом(власником товарів)

При цьому власник тов. передає їх консигнатору для продажу зі склду останнього тобто надає товар у розпорядження консигнатора на певний час для реалізації з консигнаційного складу.

Агент(чуже імя-чужий рахунок)

Агент-посередник,який представляє інтереси вир-ів при збуті інших товарів,укладаючи угоди від імені та за рахунок принципала.

Сприяючи здійсненню торг. операцій агент не стає власником тов. навіть тимчасово.В агентській угоді визнач. територія на якій агент повинен здійсн. свою діяльність і обов’язок некупувати і не здійсн. рекламу інших товарів, що є конкурентними до товарів принципала.

Брокер(чуже імя-чужий рахунок)

Брокер-посередник при укладання угод на продаж товару, який не переходить у його власність.Основний обов’язок брокера-зведення контрагентів по угоді.

Брокер-чистий посередник,який не має договірних відносин з жодною із сторін угоди. Винагорода брокеру може бути за кожну одиницю проданого товару або як відсоток від вартості проданих товарів-брокеридж.