Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Менеджмент.doc
Скачиваний:
216
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
1.48 Mб
Скачать

9. Характеристика складових умов праці менеджера

Умови праці - це комплекс соціально-економічних, організаційних та природно-природних факторів виробничого середовища, що впливають на здоров'я і працездатність людини в процесі праці. Соціально-економічні фактори включають в себе нормативно-правові документи (закони про працю, норми, стандарти і т.д.), соціально-психологічні умови (характеризують ставлення працівників до праці, психологічний клімат у колективі і т. п.), громадські та економічні фактори (система пільг і компенсацій, стимулювання за поліпшення умов праці). Технічні фактори - це кошти, предмети і знаряддя праці, технологічні процеси, організаційні форми виробництва, режим праці та відпочинку тощо Природно-природні фактори визначають характер впливу на працівників кліматичних, геологічних та біологічних особливостей місцевості, де здійснюється робота. Всі ці фактори взаємозалежні і впливають на продуктивність праці, рівень травматизму та профзахворювань, тобто на тяжкість праці. Безпосередньо на виробничий травматизм і професійні захворювання, а значить і на умови праці впливають небезпечні та шкідливі виробничі фактори. Можно добавить ответ на вопрос №8

10. Зміст поняття працездатність менеджера (особливості праці менеджера, динаміка працездатності керівника, біоритми і їх вплив на ефективність діяльності менеджера).

Під працездатністю розуміють здатність людини виконувати роботу протягом певного часу при збереженні кількісних та якісних показників. Високій працездатності сприяє раціональний режим праці та відпочинку.

Робота керівника трудового колективу - складний працю, що вимагає значних витрат розумових і фізичних сил. Нервове напруження в роботі керівника в тій чи іншій мірі присутній завжди, перш за все із-за постійної відповідальності за якість і наслідки прийнятих рішень. Досвід розвинених країн світу свідчить про те, що керівникові доводиться працювати дуже багато, а інтенсивність його особистої праці постійно зростає. Сучасна ділова людина живе в стані значного нервового напруження, в обстановці швидко зростаючого потоку інформації. Сама по собі інформація не є негативним чинником. Без її притоки і обробки мозок деградує, нервові клітини приречені на виродження. Але справа в тому, що нервова напруга виникає тому, що в наш мозок нерідко надходить за одиницю часу більше інформації, ніж він може переробити. При цьому нервова напруга виникає не стільки від надлишку інформації, скільки від нестачі часу, необхідного для прийняття рішень. У нових умовах життєдіяльності особливого значення набувають вольові якості керівника: • наполегливість у роботі; • наполегливість і цілеспрямованість; • виховання потреби доводити почате до кінця. Важливою основою працездатності ділової людини є діяльне, гарний настрій. Потужний інтелектуальний та емоційний потенціал - це колосальний чинник здоров'я. Любов до своєї справи дає керівнику нові імпульси працездатності. Необхідно застосовувати раціональні прийоми праці: • перш ніж приступати до роботи, треба все продумати; • не починайте роботу без потрібних матеріалів, інструментів; • входите в роботу поступово; • під час роботи не відривайтеся на непотрібні справи; • завершивши роботу, приведіть в порядок робоче місце. Важливе значення для працездатності і здоров'я має позитивне емоційний стан. Щоб зберегти творчу активність, керівник повинен жити і працювати в атмосфері доброзичливості. Несприятливий вплив на здоров'я надає стан стресу. Існують дві основні форми зняття стресу: • зміна психотравмуючої ситуації; • контролювання (регулювання) свого емоційного стану. Праця менеджера вимагає періодичного відпочинку, зміни роду занять, локалізації стресових ситуацій. Великого поширення для зменшення стресу отримали різні релаксаційні методики і аутогенне тренування.

Біоритмами називаються ритми фізіологічних процесів, властиві усім живим організмам. Їхній характер завжди індивідуальний. У залежності від характеру біоритмів людей можна розділити на п'ять біоритмічних типів, чи хронотипів. Це "сови", що пізно лягають спати, найбільш активні в другій половині дня чи ввечері і вночі; "жайворонки" - рано встають, найбільш активні ранком; слабко виражений ранковий тип; "голуби", однаково активні в різний час доби, і слабко виражений вечірній тип.

Розрізняють добові, сезонні, місячні, річні, багаторічні біоритми.

Яке значення мають біоритми для організму?

Без біоритмів неможливо нормальна взаємодія систем організму. Тому по них можна судити про загальний стан організму. Якщо біоритм порушується, виходить, починається патологія.

Велике значення мають сезонні біоритми. Вони визначають залежність захворюваності від часу року. Багато хто з нас, напевно, зауважували, що восени й особливо навесні більш частими стають загострення виразки шлунка, алергії і ревматизму.

Режим праці і відпочинку повинні відповідати хронотипу. "Жайворонкам" не рекомендується працювати у вечірню зміну чи по ночах, тому що може порушитися синхронність дії біоритмів організму. Результат - різке погіршення стану здоров'я. Збій біоритмів може відбутися і коли людина різко змінює режим праці і відпочинку. Наприклад, при переході на позмінну роботу чи роботу повну цілодобову.

Яка конкретна шкода приносить порушення синхронності біоритмів?

Насамперед, різко погіршується самопочуття і слабшає імунітет. Дуже часто в людей, що відносяться до ранкових типів, але працюють вночі чи протягом доби, порушується діяльність серцево-судинної системи і терморегуляція. Вони постійно почувають втому, слабість, легкозбуджувані, їх організм не відновлюється під час відпочинку. Крім того, вони частіше, ніж інші, стають "жертвами" загострень хронічних хвороб і простудних захворювань - ОРЗ, грипу, бронхіту. Вчені називають це явище "станом біологічного нездоров'я".