Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Менеджмент.doc
Скачиваний:
216
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
1.48 Mб
Скачать

11 Зміст поняття імідж менеджера (сутність, вплив іміджу на ефективність ділових контактів, основні складові позитивного іміджу, ефекти сприйняття).

Специфіка діяльності менеджера полягає в постійному спілкуванні з людьми. Це може бути спілкування з діловими партнерами, підлеглими, керівником, клієнтами. Тому одне з найважливіших завдань менеджера - навчитися залишати про себе гарне враження, навчитися формувати власний імідж. У перекладі з англійської імідж - це образ. Візуальна привабливість особистості. Щасливий той, хто володіє від Бога привабливим іміджем. Але, як правило, багато знаходять популярність завдяки мистецтву самопрезентації. Без нього не досягти великих успіхів у будь-якої діяльності, не збагнути радості людської уваги. Іміджем менеджера називають комплекс його зовнішніх і внутрішніх якостей, що став надбанням громадськості. Що ж є складовими частинами іміджу? Це привабливий зовнішній вигляд, вміння вести себе в суспільстві, представити себе і свою роботу шляхом організації презентацій, зв'язків з пресою. Специфіка діяльності менеджера пред'являє досить серйозні вимоги до його зовнішнього вигляду. Зовнішній вигляд - перший крок до успіху, оскільки для потенційного партнера його костюм служить кодом, що свідчить про ступінь надійності і респектабельності. Акуратний, зі смаком одягнений, підтягнутий - такий зовнішній вигляд ділової людини, доброзичливо сприйманого оточуючими партнерами і клієнтами. І справа тут не в якійсь вишуканості смаку, а в тому, що зовнішність такої людини свідчить про його повазі до людей. Як і у всякої професійної групи людей, у менеджерів і підприємців склався певний стереотип у відношені одягу. Відвідавши будь-яку міжнародну ярмарок чи виставку, ви помітите, що більшість стендистів виявляють дивну подібність поглядів у виборі кольору краватки, сорочки або костюма. В даний час багато підприємців вважаються з порадами модельєрів. Основним принципом при складанні гардероба, на їхню думку, повинна стати універсальність одягу.

Кожна людина має якийсь імідж і прагне справити хороше враження. Це дасть впевненість, ніби ви саме той, хто зачарує покупця, зупинить на собі погляд боса або про кого подумають «мисливці за головами» з конкуруючої фірми. Це не повинно бути що-небудь настільки ж нехитра, як носіння яскравого краватки в горошок або ж дивовижної капелюхи. Це не може бути чимось з вашого зовнішнього вигляду, воно обов'язково проявиться в манері вашої поведінки. Ваш імідж - це сприйняття вас іншими людьми. Імідж - образ вашої особистості в очах навколишніх. Він складається з того, як ви дивитеся, кажете, одягаєтеся і дієте; як відображає ваші здібності та моральні якості, позу і рухи тіла; аксесуари і оточення, компанію, в яку ви ходите, і т.д. Необхідно, щоб ваш імідж відповідав не тільки вашим внутрішнім якостям, але і підходив до довгостроковим цілям кар'єри, так само як і характером вашої компанії, і був привабливим для найширших верств населення. □ Уважно ставитеся до підбору одягу. Віддавайте перевагу якість кількості. □ Вивчайте правила ділового етикету, це допоможе створити про вас сприятливе враження. □ За допомогою організацію презентацій як ефективний засіб подання вашої роботи. □ Не уникайте зв'язків з пресою. Це найкращий засіб знайомства громадськості з вами і вашою роботою.