Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Менеджмент.doc
Скачиваний:
216
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
1.48 Mб
Скачать

7.Сутність системного підходу до операційного менеджменту.

Представники системного підходу стверджують, що організацію слід розглядати як систему у єдності частин, з яких вона складається та зв’язків з її зовнішнім середовищем. Тільки такий підхід дозволяє отримати цілісне уявлення про сутність управління. Схематично системний підхід до управління можна представити так:

Системний підхід базується на вивченні об`єктів як складних систем, які складаються з окремих елементів з чисельними внутрішніми і зовнішніми зв`язками. Системний підхід дозволяє глибшн вивчити об`єкт, отримати більш повне уявлення про нього, виявити причинно-наслідкові зв`язки між окремими частинами цього об`єкта. Головні особливості сист. підходу - це динамічність, взаємодія, взаємозалежність і взаємозв`язок елементів системи, комплексність, цілісність, співпідпорядкованість, виділення ведучого звена. У самому процесі сист. аналіза можна виділити декілька послідовних етапів. На першому етапі дослідження об`єкт аналізу уявляється як певна система. Для цього спочатку виділяють окремі частини об`єкту, які можуть розглядатися як елементи системи. Окрім цього, на першому етапі аналізу повинна бути сформульована мета розвитку системи, задачі, які вона вирішує, зв`язок з ін. системами, взаємозв`язки між окремими елементами, ф-ціонування кожного елемента і системи в цілому. Основна мета другого етапу сист. а-зу - підбір показників, які здатні дати найбільш повну і якісну оцінку всім без виключення елементам, взаємозв`язкам (внутрішнім і зовнішнім), а також умовам, в яких існує система. На третьому етапі розробляється загальна схема системи, що вивчається. Графічно вона зазвичай представляється у вигляді блочного малюнку, де кожному елементу відповідає певний блок. Увесь наступний, четвертий етап аналізу присвячується побудові у загальному вигляді економіко-математичної моделі системи. При цьому на основі якісного аналізу визначаються математичні форми, коефіцієнти усіх рівнянь і нерівностей системи та параметри обмежень. У результаті за підсумками виконаної роботи буде отримана економіко-математична модель. Останній, п`ятий етап аналізу назив. "робота з моделлю". Його краще робити на ЕОМ у формі діалогу. Шляхом заміни окремих параметрів ек.-матем-ї моделі (коеф-тів, обмежень), які хар-ть ті чи ін. фактори вир-ва, визначають значення ф-ції. Порівняння цих показників з фактичними, плановими та ін. дозволяє оцінити рез-ти госп-ня, вплив факторів на величину результативних показників, визначити джерела та об`єм невикористаних внутрішньогосп-ких резервів. Описаний підхід до аналізу має суттєві переваги у порівнянні з іншими: він забезпечує комплексність і цілеспрямованість дослідження; методологічно обгрунтовану схему пошуку резервів підвищення ефект-ті вир-ва; об`єктивну оцінку рез-тів госп-ня; оперативність, дієвість, обгрунтованість, точність аналізу та його висновків.

8.Особливості та властивості операційної системи.

Операційну систему можна визначити як одну з підсистем організації, в рамках якої здійснюється реалізація операційної функції, що включає в себе дії, в результаті яких виробляються товари, надаються послуги, виконуються роботи для задоволення за­питів зовнішніх щодо даної організації споживачів.

Уявлення операційної системи підприємства як складної управлінської системи, в якій техніко-економічні процеси відображаються в виді руху і перетворення інформації є найбільш перспективними для отримання ефективних результатів в рамках підходу до економічного обґрунтувань управлінських рішень, пов'язаних з менеджментом операційної системи підприємства.

Менеджмент операційної системи підприємства є центральною ланкою управління, яка відноситься до виробництва товарів та послуг шляхом переробки необхідних ресурсів усіх видів (вхідні системи) і виробництво товарів та послуг (вихідні системи).

Управління матеріально-технічним забезпеченням операційної системи здійснюється в необхідності використання різного матеріально-технічного обладнання, без якого неможливо здійснювати операційний процес по виробництву продукції. Менеджер управління матеріально-технічним господарством розробляє стратегічну систему прогнозного забезпечення необхідними матеріально-технічним оснащенням та інструментами, які необхідні для нормального функціонування операційної системи підприємства.

Управління енергетичним забезпеченням операційної системи підприємства базується на використанні усіх видів енергоресурсів, які є носіями різних видів енергії (електричної енергії, твердого, рідинного та газоподібного палива і іншої), які забезпечують різні можливості функціонування операційної системи підприємства.

Управління транспортним забезпеченням операційної системи підприємства поєднує усі матеріальні потоки операційної системи і без транспортного забезпечення операційна система працювати не може. Управління транспортним обслуговуванням здійснює служба транспортного забезпечення підприємства, яка здійснює внутрішній і зовнішній вантажооборот.