Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методички.doc
Скачиваний:
536
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
2.86 Mб
Скачать

Нейропсихологічне дослідження порушень письма

Вираженість і специфічність порушення письма оцінюється,як правило, на підставі наступних методик: списування коротких фраз, букв, складів, слів і фраз під диктування, запис автоматизованих энграмм (мовних стереотипів, наприклад, власних імен, по батькові, прізвища, адреси).

Аграфія виявляється порушенням здатності писати правильно по значенню і формі при збереженні рухової функції руки.

Нейропсихологічне дослідження порушень читання

Порушення читання досліджуються за допомогою методик: читання ідеограм, букв в наборі, виконаному різними шрифтами, «зашумлених букв», простих пропозицій і коротких розповідей.

Алексія є розладом, при якому порушується здатність читати, обумовлене порушенням розуміння тексту. Виділяють:

Вербальну алексію, пов'язану з порушенням розуміння значення фраз і окремих слів і літеральну алексію, обумовлену порушенням пізнавання окремих букв, цифр і інших знаків.

Нейропсихологічне дослідження порушень рахунку.

Для оцінки порушень рахунку досліджуваному пропонується: прочитати, назвати і написати запропоновані числа, провести автоматизовані рахункові операції (перевірка знань таблиці множення), складання і віднімання однозначних і двозначних чисел, письмовий рахунок, рішення простих задач.

Акалькулія — це порушення здатності проводити арифметичні дії, зустрічається при уражені тім'яної і потиличної частки домінантної півкулі головного мозку. Вона може бути пов'язана з порушенням зорового сприйняття і відтворення близьких по графічній структурі цифр (при ураженіі потиличної області кори великих півкуль головного мозку) — оптична акалькулія.

Нейропсихологічне дослідження порушень праксису.

Дослідженню піддається здатність випробовуваного маніпулювати предметами, скоювати рухи. При оцінці ідеаторного і ідеомоторного праксису оцінюється здатність пацієнта маніпулювати реальними предметами (причесатися, розстібнути і застебнути гудзик, зав'язати шнурки), уявними предметами (показати, як пиляють дрова, чистять зуби, розмішують цукор в чашці), а також виконувати символічні дії (прощатися, віддати військове вітання). Конструктивний праксис оцінюється за допомогою методики складання з паличок за зразком, малювання за вербальним завданням, змальовування об'ємних геометричних фігур.

Динамічний праксис вивчається на підставі таких проб як: проба «кулак-долоня-ребро» (кожна послідовність повинна відтворюється досліджуваним 3 рази), проба заданої послідовності рухів пальців по пропріоцептивному показу (при закритих очах), проба заданої послідовності рухів пальців (постукування по столу) по зоровому еталону. Оральний праксис оцінюється на підставі виконання простих рухів губ і мови, а також за допомогою символічного орального праксиса (показати, як задувають свічку, що горить).

Виділяють декілька порушень цілеспрямованих дій (праксису):

Акінетична ('психомоторна) апраксія обумовлена недоліком спонуки до рухів.

Амнестична апраксія виявляється порушеннями довільних рухів при збереженні наслідувальних.

Ідеаторна апраскія характеризується неможливістю намітити план послідовних дій, що становлять складнийруховий акт при збереженні можливості їх випадкового виконання.

Конструктивна апраксія виражається неможливістю складання цілого предмету з його частин.

Просторова апраксія виявляється порушенням орієнтування в просторі, перш за все в напрямі «праве-ліве.

Нейропсихологічне дослідження порушень сприйняття шумів, ритмів і мелодій

Для дослідження порушення сприйняття використовуються методики на: пізнавання знайомих шумів (шелестіння паперу, дзвону ключів), ідентифікації різних ритмів, відтворення що пред'являються на слух ритмічних послідовностей, пізнавання загальнопопулярних мелодій.

Слухова агнозія — порушення музичних здібностей, що були у пацієнта у минулому — розділяється на моторну амузію при якій в першу чергу порушується можливість відтворити знайомі мелодії, і сенсорну амузію, що характеризується порушенням пізнавання знайомих мелодій. Окрім цього, пацієнт при слуховій агнозії може не ідентифікувати голосу тварин і птахів, не розрізняти різноманітні знайомі йому шуми.

Нейропсихологічне дослідження порушень схеми тіла

Дослідження проводять за допомогою методики право-лівого орієнтування, коли випробовуваного просять показати власну ліву руку, праву руку експериментатора, що сидить з схрещеними руками. Крім того, дослідження включають оцінку пальцевого гнозису на підставі правильності демонстрації досліджуваним пальців по наслідуванню, по вербальній інструкції, назви пальців, відтворення пози пальців по зоровому зразку.

До соматоагнозій (порушенням схеми тіла) відносяться розлади пізнавання частин власного тіла, оцінки їх стану і розташування по відношенню один до одного. Виділяють: анозогнозію геміплегічну, шепоту, глухоти, афазії, болі.

При аутотопагнозії відбувається ігнорування половини тіла або непізнавання його частин.

Нейропсихологічне дослідження порушень орієнтування в просторі

Даний вид порушень оцінюється на підставі орієнтування в реальному просторі (пізнавання своєї палати, місця знаходження), просторових відносин (пропонується намалювати план своєї кімнати з вказівкою розташування дверей, вікон, меблів), частин світу (по умовній географічній крапці, поставленій експериментатором на листі паперу), пізнавання часу на «сліпому циферблаті», установка «стрілок» годинника по вербальній інструкції.