Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ ЕМГ.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.72 Mб
Скачать

2. Механізм функціонування підприємств житлового господарства

Управління житловим господарством здійснюється на засадах господарського розрахунку, що має свої особливості, обумовлені характером діяльності й рівнем дохідної бази житлового господарства.

Госпрозрахунок – один з інструментів рішення соціально-економічних проблем з використанням системи вартісних категорій й адекватних їм економічних показників, що розвивається у зв'язку й у взаємодії з категоріями вартості, ціни продукції, продуктивності і оплати праці

Особливості механізму функціонування й організації фінансів житлового господарства наступні:

1. Експлуатація житлового фонду здійснюється за договором наймання з квартиронаймачами й оренди з орендарями.

2. Житлове господарство здійснює експлуатаційну діяльність на засадах самоокупності витрат на утримання житла.

Самоокупність – це принцип господарювання, що передбачає повне покриття витрат комерційних підприємств й організацій власними доходами, отриманими від продажу виготовленої ними продукції, виконаних робіт або наданих послуг

У країнах колишнього СРСР була найнижча у світі квартирна плата, що було одним з істотних переваг соціалістичного суспільства. Тому вона на превелику силу покривала лише тільки частину експлуатаційних витрат житлового господарства без нарахування амортизації на реновацію основних фондів житлового господарства

3. Будівництво нового житла здійснюється частково за рахунок бюджету.

4. Діючий у житловому господарстві фінансовий механізм, заснований на самооплатності експлуатаційних витрат по утриманню житла, не створює умов для утворення джерел фінансування не тільки для розширеного відтворення, але навіть і для простого відтворення, що робить неможливим організацію в житловому господарстві госпрозрахунку за принципами самофінансування. Поряд із цим відсутність амортизаційних відрахувань на реновацію веде до систематичного "проїдання" основних фондів житлового господарства.

5. Усі грошові надходження закріплюються за житловим господарством і використовуються на утримання і благоустрій житлового фонду.

Житлове господарство звільнене від платежів у бюджет, за винятком ремонтних, будівельних, транспортних і інших госпрозрахункових підприємств, що входять до складу житлового господарства. Орендна плата за нежитлові приміщення цілком залишається в розпорядженні житлового господарства і направляється на покриття витрат по утриманню і поточному ремонту житлових будинків.

Орендна плата (англ. rent charge, rental) - плата за користування майном, наданим у порядку оренди. Форма й розмір орендної платні, терміни й умови її внесення визначаються договором оренди.

Орендна плата встановлюється за все орендоване майно у цілому або окремо по кожній з його складових частин у вигляді: певних у твердій сумі платежів, внесених періодично або одноразово; установленої частки отриманих у результаті використання орендованого майна продукції або доходів; надання орендатором певних послуг орендодавцеві; передачі орендатором орендарю обумовленої договором речі у власність або в оренду; покладання на орендатора обумовлених договором витрат на поліпшення якості орендованого майна. Сторони можуть передбачати в договорі оренди сполучення перерахованих видів орендної плати або інші види оплати оренди. Найбільше поширений вид орендної плати - встановлення твердої суми платежу, обчисленої виходячи з вартості всього орендованого майна або окремо по кожній з його складових частин. При здачі в оренду будинків і споруд орендна плата звичайно встановлюється на одиницю площі виходячи з фактичного розміру переданого об'єкта. Плата за користування будинком або спорудою включає плату за користування земельною ділянкою, на якому воно розташовано, або переданої разом з ним відповідної частиною ділянки.