Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ ЕМГ.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.72 Mб
Скачать

2. Механізм функціонування водопровідно-каналізаційного господарства

2.1 Основні фонди

Відмінною рисою водопровідно-каналізаційного господарства є велика питома вага в їхньому складі складних і дорогих споруд. Цим пояснюються дуже висока фондоємкість продукції і послуг і значна питома вага амортизації в їх собівартості. Запровадження міських очисних споруд каналізації ще більш збільшує фондоємкість і собівартість послуг.

Варто відзначити, що рівень використання основних фондів водопроводу і каналізації досить низький, що об'єктивно пояснюється нерівномірністю водопостачання і водовідведення по сезонах року і часу доби. У період меншого водопостачання (в ІІ і ІІІ кварталах і в нічні часи доби) велика частина основних фондів працює з неповним завантаженням.

Підвищити ступінь використання основних фондів можливо за рахунок заходів, що забезпечують ліквідацію «вузьких місць» у системі водопровідних споруд, збільшення швидкості фільтрації, подовження циклу роботи фільтрів і контактних освітлювачів, а також міжремонтних циклів, прискорення процесу ремонту і скорочення втрат води в мережах.

Основні фонди це сукупність матеріально-речовинних цінностей, що діють як у сфері матеріального виробництва, так і в невиробничій сфері. Основні виробничі фонди або безпосередньо беруть участь у процесі створення продукції, або створюють необхідні умови для його здійснення.

Ступінь використання основних виробничих фондів підприємств водопроводу і каналізації, можливо вимірювати показником фондовіддачі.

Фондовіддача це кількість продукції і послуг у грошовому вираженні на 1 грн. основних фондів.

Такий показник, розрахований поквартально, відбивав би не ступінь використання основних фондів, а сезонну нерівномірність водопостачання. Тому для аналізу результатів господарської діяльності доцільно визначати показник фондовіддачі за рік у цілому, що дозволяє оцінити динаміку ефективності використання основних виробничих фондів за ряд років, що повинна поліпшуватися в результаті здійснення заходів, розглянутих вище. Нижче приводиться склад основних фондів (%) виробничого об'єднання (умовно):

Виробничі фонди

Будинки

4,70

Споруди

11,50

Передатні устрої

81,50

Машини й устаткування .

2,10

Транспортні засоби

0,03

Інструменти, виробничий і господарський інвентар

0,17

Усього

100,0

Невиробничі фонди

Житловий фонд

91,20

Об'єкти культури

4,00

Об'єкти охорони здоров'я

4,80

Усього

100,0

Із приведених даних видно, що в загальній сумі основних виробничих фондів найбільша питома вага (понад 80%) складають передатні устрої, тобто водопровідні і каналізаційні мережі.