Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ ЕМГ.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.72 Mб
Скачать

3. Основні структурні складові комунальних ресурсів міста

В сучасній теорії і практиці управління достатньо поширеним стає підхід, згідно якому виділяється матеріальна та нематеріальна складова управління сучасним муніципальним утворенням. Основні структурні складові комунальних ресурсів міста зображені на рис. 1.

Основні структурні елементи комунальних ресурсів міста

Error: Reference source not found

Матеріальна складова

Нематеріальна складова

Інші матеріальні ресурси

Фінансові ресурси

Природні ресурси

Виробничі ресурси

Нормативно-законодавчі ресурси

Інформаційні ресурси

Кадрові ресурси

Структурно-організаційні ресурси

Рис. 1. Основні структурні елементи комунальних ресурсів міста.

Крім того, структурно-організаційні ресурси включають систему управління, у якій розрізняють такі підсистеми:

  • планування (виявлення потенціалу майбутнього успіху);

  • організація (створення нового потенціалу і перетворення існуючого у фактори успіху);

  • мотивація (ефективна мотивація персоналу до реалізації наявного потенціалу);

  • контроль (перевірка ефективності здійснення планів і рішень). У рамках даного блоку формулюється місія муніципального утворення, виробляється стратегія розвитку, визначаються мета і задачі.

Планування – це вид діяльності, пов'язаний з складанням планів та являє собою виконання наступних етапів: постановка цілей та завдань, складання програми дій, виявлення необхідних ресурсів та їх джерел; доведення планів до їх виконавців.

Мотивація – динамічний процес фізіологічного і психологічного плану, що керує діями людини, та визначає його направленість, організованість, активність і стійкість.

Розглядаючи матеріальні ресурси комунальної власності як деяку систему, у якості її складових елементів можна виділити формуючі його складові більш низького рівня: місцевий бюджет, комунальні підприємства та земля.

Важливою складовою частиною комунальних ресурсів виступають ресурси підприємств комунальної власності.

Основними критеріями включення підприємств до складу комунальної власності є:

  • розміщення об'єкта на території міста;

  • висока (більш ніж 50%) частка виробленої продукції та послуг, які реалізуються в місті;

  • використання для виробництва продукції місцевої сировини або відходів виробництва.

До комунальних підприємств згідно з Законами України «Про місцеве самоврядування» та «Про господарські товариства» слід віднести: унітарне комунальне підприємство, товариство з обмеженою відповідальністю, акціонерне то­вариство.

Аналізуючи питання прибутковості комунальних підприємств, виділяють три категорії таких підприємств, а саме:

  • комунальні підприємства, що мають можливість здійснення часткового господарського розрахунку. До цієї категорії належать підприємства, які надають обов'язкові послуги населенню і мають можливості одержання доходів;

  • підприємства, які знаходяться на самофінансуванні і послуги яких у повному розмірі оплачуються споживачем на рівні собівартості;

  • комунальні підприємства, що засновуються розраховуючи на їх комерційний успіх. При цьому переслідуються дві цілі: виробництво товарів і послуг, яких потребує населення, якщо немає підприємств відповідного профілю інших форм власності, і одержання додаткових доходів до місцевого бюджету.

Підґрунтям функціонування економіки міста в цілому і всіх систем її життєзабезпечення є земельні ресурси міської громади

Земельні ресурси - є територіальною базою для забудови житловими, комунально-побутовими, промисловими, транспортними та іншими будівлями та спорудами в цілях задоволення житлово-комунальних, культурно-побутових та інших потреб населення, що проживає на цій території.

Фінансові ресурси – це грошові кошти, якими розпоряджається певна господарська система. У нашому випадку, це місцеві бюджети.

Ефективне управління і розпорядження комунальними ресурсами дозволить забезпечити функціонування інфраструктури місцевого самоврядування, сприятиме комплексному розвитку міського господарського комплексу.

Комунальні ресурси – це комплексне поняття, що включає комунальні підприємства та землі комунальної власності (матеріальна основа), а також місцеві бюджети (фінансова основа), метою використання яких є забезпечення соціально-економічних потреб територіальної громади.