Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ ЕМГ.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.72 Mб
Скачать

3. Принципи реформування міського господарства

До основних принципів реформування міського господарства відносяться:

1. Формування нормативної правової бази, що забезпечує ефективне функціонування галузей міського господарства шляхом створення діючої системи планування й реальних механізмів керування міським господарством, залучення населення до керування об'єктами міського господарства, створення умов для залучення інвестицій.

2. Формування політики міста в галузях міського господарства.

3. Розробка стандартів проживання в місті в розрізі галузей міського господарства.

4. Формування реєстру соціальних послуг, надаваних населенню міста в рамках галузевих стандартів проживання, розробка й твердження нормативів витрат, що забезпечують їхнє виконання.

5. Розробка й твердження нормативів витрат, що забезпечують виконання соціальних послуг.

6. Інвентаризація й паспортизація майнового комплексу галузей міського господарства.

7. Впровадження нових принципів керування міським майном у сфері міському господарстві, нових схем взаємодії з організаціями-монополістами.

8. Формування ринкових відносин у міському господарстві, розвиток конкуренції, створення умов для зниження витрат і підвищення якості послуг.

9. Перехід до довгострокового планування модернізації й розвитку міської інфраструктури як елемента стратегічного планування розвитку міста на основі розроблених і затверджених планів. Державна підтримка модернізації (технічного переозброєння) міської інфраструктури.

10. Удосконалювання тарифної політики з метою досягнення розумного балансу між інтересами постачальників і споживачів послуг.

11. Перехід до адресної соціальної підтримки населення міста.

12. Підвищення прибутковості галузей міського господарства за рахунок раціонального комплексного використання об'єктів житлового фонду й міської інфраструктури.

13. Створення системи інформування й зворотного зв'язку, проведення відкритої політики при реформуванні міського господарства.

14. Поступове припинення участі держави в комерційних організаціях і здійсненні господарської діяльності, що припускає, зокрема, приватизацію господарюючих суб'єктів, що перебувають у державній власності. При цьому об'єкти міський, у тому числі й інженерної, інфраструктури зберігаються в державній власності із припиненням права господарського ведення в їхньому відношенні (вилучаються в скарбницю міста).

15. Використання передового закордонного досвіду по розвитку галузей міського господарства в рамках програм міжнародного співробітництва.

На першому етапі передбачається реалізувати першочергові заходи, розраховані на одержання наступних результатів:

  • інвентаризація майнового комплексу галузей міського господарства, включаючи об'єкти житлового фонду;

  • інвентаризація, реструктуризація й ліквідація заборгованості бюджету міста, організацій, фінансованих за рахунок засобів бюджету міста і інших споживачів (у тому числі населення) перед підприємствами міського господарства;

  • перехід до реальних договірних відносин у всіх галузях міського господарства;

  • удосконалювання механізмів соціального захисту населення при оплаті послуг;

  • підготовка професійних кадрів для переходу до пооб’єктного керування в житловій сфері.

Планується залучати бюджетні ресурси, а також використати позикові джерела для фінансування найбільш ефективних (у тому числі з погляду соціальної ефективності) інвестиційних проектів у міському господарстві, значимих для забезпечення життєдіяльності міста.

Планується також в основному сформувати необхідну нормативну правову базу для ефективного функціонування галузей міського господарства, що відповідає нормам діючого федерального й регіонального законодавства, провести поглиблений аналіз технічного стану об'єктів міського господарства, комплексну експертизу витрат і незалежний аудит організацій галузі - природних локальних монополістів, створити передумови для формування конкурентних відносин.

На другому етапі передбачається забезпечити:

  • розвиток конкурентних відносин у міському господарстві;

  • створення системи регулювання природних локальних монополій;

  • розвиток концесійних механізмів;

  • повсюдний повномасштабний перехід до системи персоніфікованих соціальних рахунків громадян.

На третьому етапі передбачається:

  • реалізувати стратегічні заходи, спрямовані на забезпечення стійкого функціонування комплексу міського господарства на основі використання нових технологій і залучення інвестицій,

  • ліквідувати дотаційність галузей міського господарства, здійснити переклад їх на самофінансування.

  • апробувати різні механізми залучення інвестицій.

Структура концепції керування розвитком міста:

Концепція містить в собі наступні розділи:

1. Створення умов для реформування міського господарства

2. Житлове господарство

3. Енергетика й інженерне забезпечення

4. Транспорт

5. Дорожнє господарство

6. Обіг з відходами

7. Інформаційне забезпечення реформування міського господарства.