Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ ЕМГ.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.72 Mб
Скачать

Тема 2. Система управління економікою міського господарства

ПЛАН

1. Управління економікою міського господарства

2. Структура місцевого господарства та його види

3. Принципи реформування міського господарства

4. Створення умов для реформування міського господарства

1. Управління економікою міського господарства

Специфіка сучасної організації виробничих і обслуговуючих процесів привела до виділення в особливу групу окремих служб і організацій в системі міського господарства, що і відокремилася як самостійна сфера. Конкретна її мета - надання житлово-комунальних послуг.

С позиції управління житлово-комунальна сфера достатньо складна. У ній накопичилося безліч проблем організаційно-економічного характеру, які вимагають невідкладного рішення.

Органи місцевого самоврядування впливають на рішення про розміщення підприємств за ознакою надання ними комунальних послуг. Комунальні підприємства надають ряд чинників виробництва, які фірма використовує безпосередньо (вода, дороги, порти і каналізація і ін.), і послуги, які споживаються робочою силою міста (комунальні організації, парки, дороги, системи суспільного міського транспорту, суспільна безпека і ін.).

Надаючи високоякісні комунально-побутові послуги, місто тим самим залучає до себе фірми і організації. Крім того, промисловим компаніям виділяють ділянки землі для розміщення виробництва, які повинні:

  • мати під'їзди зсередини і для міжміських транспортних систем;

  • бути забезпеченими повним набором комунальних послуг (водопостачання, каналізація, електроенергія і ін.).

Координуючи свою політику у області землекористування і створення інфраструктури для забезпечення достатніх площ, необхідних промисловим компаніям для розміщення своїх виробництв, місто може привертати нові і заохочувати розширення існуючих підприємств.

Безпосередньо міська влада впливає на рішення про розміщення підприємств за допомогою своєї податкової політики. Оподаткування не прямо веде до зростання вартості життя в місті, що в остаточному підсумку приводить до вищої заробітної платні і виробничих витрат.

Розглянута модель економіки міського господарства дозволяє перейти до її системного аналізу. В першу чергу, необхідно досліджувати систему управління підприємствами і організаціями міського господарства. На рис. 2 дана авторська спрощена система управління підприємствами міського господарства в перехідний період реформування економіки України. У запропонованій системі управління підприємствами міського господарства провідну роль займають міські відділи житлово-комунального господарства, міські податкові служби, міські управління архітектури, капітального будівництва, земельних ресурсів і інші структурні одиниці.

Загальний напрям розвитку місцевого самоврядування, орієнтованого на поліпшення комплексу умов життя населення відповідної території (повне і якісне задоволення господарських, організаційних, комунальних, побутових, екологічних, соціально-культурних потреб), базується на двоякій ролі міста, як системи.

Будучи головною ланкою територіальної організації суспільства, місто, по-перше, як елемент народногосподарського ділення суспільної праці, реалізує певні економічні, соціальні та інші функції. По-друге, як територіальна спільність, місто створює відповідні умови життєдіяльності населення, що проживає в ньому і в зоні його впливу.

Дивлячись на подвійну роль міста, на рівні управління можна виділити основні функції муніципального механізму:

1. Забезпечення участі населення в системі органів місцевого самоврядування.

2. Управління муніципальною власністю і фінансовими коштами, які концентруються в місті.

3. Обслуговування населення і забезпечення його потреб в комунально-побутових, соціально-культурних, торгових, транспортних і інших послугах.

4. Забезпечення розвитку відповідної території через формування програм і планів, затвердження місцевих бюджетів, обґрунтування стратегії і тактики управління місцевим господарством, земельними відносинами, екологією через регуляцію взаємин з підприємствами, організаціями і установами на території міста.

5. Охорона громадського порядку, забезпечення режиму зайнятості і захист інтересів і прав місцевого самоврядування.