Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Balabanova_L.V.,_Saveleva_K.V._Publichne_admini...doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
2.3 Mб
Скачать

13.5. Підвищення ефективності публічного адміністрування

Про джерела, ресурси, резерви, способи приведення публічного адміністрування в «випереджаючий стан» багато пишуть як в нашій країні, так і за кордоном. Необхідний налаштований процес вдосконалення державного управління. Він являє собою підсистему в державному управлінні з відповідними цілями, предметом, принципами та організацією, сенс якої полягає в наданні державному управлінню як системному суспільному явищу здібності самоперетворення, саморозвитку, самовдосконалення.

Професор Г.В. Атаманчук зазначає, що цільова орієнтація вдосконалення державного управління полягає в тому, щоб:

    • забезпечити максимально досяжну відповідність змісту управляючих впливів органів державної влади та місцевого самоврядування потребам і закономірностям керованих об'єктів;

    • формувати найбільш ефективні та раціональні взаємозв'язки між керуючими компонентами держави і керованими об'єктами, а також суб'єктами інших видів управління;

    • підтримувати в оптимальному стані (з громадської та економічної точок зору) організаційну структуру державного управління;

    • сприяти постійному абсолютному і відносному зменшенню суспільних витрат на управління;

    • підвищувати ефективність форм, методів та інших елементів державно-управлінської діяльності.

Цю загальну цільову орієнтацію вдосконалення державного управління можна умовно поділити на дві групи цілей: зовнішні і внутрішні. Зовнішні цілі полягають у підвищенні ефективності керуючих впливів, їх впорядкування та систематизації, в забезпеченні адекватності об'єктивним запитам керованих об'єктів. Реалізація внутрішніх цілей передбачає вдосконалення самої керуючої системи, поліпшення її мобільності, раціональності, внутрішньої життєдіяльності. Далі цілі конкретизуються в залежності від об'єкта аналізу та перетворення (елементів, сторін і аспектів державного управління). Тому найважливішим і вихідним елементом процесу вдосконалення державного управління виступає його «дерево цілей», на основі якого визначається предмет, структура, актуальність, послідовність і інші прояви вдосконалення державного управління.

Поряд з цілями і на їх основі важливим елементом процесу вдосконалення публічного адміністрування виступає його предмет.

Можна позначити такі «блоки» предмета вдосконалення публічного адміністрування:

  1. Постійне і таке, що охоплює всі рівні і напрямки поліпшення і зміцнення взаємодії дій між керуючими і керованими компонентами системи державного управління, що передбачає вдосконалення, головним чином, «дерева цілей» та функціональної структури державного управління.

  2. Безупинний розвиток суспільної сутності державного управління за допомогою його все більш глибокої демократизації.

  3. Системна раціоналізація державно-управлінської діяльності з метою все більшої соціальної, організаційної та правової обумовленості, обґрунтованості та ефективності кожного її елемента.

  4. Створення інформаційних, організаційних та інших умов, факторів і стимулів, що забезпечують введення в управлінську практику та ефективне застосування в ній наукових форм, методів і засобів оволодіння людиною об'єктивною дійсністю.

  5. Широке використання соціально-психологічних факторів розвитку вільних, демократичних, обопільно відповідальних відносин між усіма учасниками державно-управлінських відносин14.