Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Крим-гия (84 теми).doc
Скачиваний:
180
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
943.62 Кб
Скачать

Тема 23. Рівні профілактики злочинності

1. Загальні положення

2. Загальсоціальний рівень профілактики злочинності

3. Спеціально-кримінологічний рівень профілактики злочинності

4. Рівні профілактики злочинності на основі вертикальної диференціації

1. В залежності від масштабів і мети застосування запобіжних заходів рівні профілактики злочинності поділяються на загальсоціальний і спеціально-кримінологічний.

2. Загальсоціальний рівень профілактики злочинності характерний тим, що його складові є невід’ємною частиною соціально-економічного розвитку, поліпшення морально-психологічної і духовної сфер суспільства. Безперечно передбачені заходи спрямовані, перш за все, на поліпшення умов праці та відпочинку громадян, підвищення рівня їх матеріального забезпечення, зміцнення дисципліни та організованості, а також інші позитивні зміни в суспільстві.

Загальносоціальний рівень не ставить собі за мету попередження злочинності. Його головне завдання – підвищення духовного, матеріального рівня суспільства, що в свою чергу позитивно впливає на зменшення рівня злочинності.

В даний час загальсоціальний рівень значною мірою послаблений через наявність різних соціально-економічних, політичних негативних процесів, які ускладнюють життєзабезпеченність членів нашого суспільства.

3. Спеціально-кримінологічний рівень профілактики злочинності характеризується сукупністю заходів, спеціально спрямованих на усунення причин злочинності чи конкретних злочинних проявів. Масштаб їхнього застосування менший, ніж загальсоціальних заходів, хоча в деяких випадках він отримує значні розміри й охоплює цілі галузі народного господарства або поширюється на окремі категорії осіб (неповнолітніх злочинців, рецидивістів тощо).

Спеціальне кримінологічне попередження вимагає спеціальних кримінологічних знань, які необхідні при розробці комплексних планів, заходів попередження окремих видів злочинів і т.д.

Частіше спеціально-кримінологічний рівень визначається суб’єктивними факторами. Тому виникає потреба в управлінні спеціальним попередженням злочинів, яке передбачає використання специфічних заходів прийняття і реалізації рішень, особливої системи оцінок соціальної доцільності корисності та ефективності цієї діяльності.

4. Рівні профілактики злочинності на основі вертикальної диференціації можна класифікувати на:

перший рівень (загальний) передбачає вирішення значних соціальних, економічних та інших проблем життєдіяльності суспільства, що проявляє себе в соціально-економічних перетвореннях, посиленні виховної й ідеологічної роботи, а загалом – в удосконаленні суспільних відносин на даному етапі розвитку суспільства;

другий рівень (спеціальний) містить у собі профілактичний вплив на конкретні соціальні групи і суспільні верстви населення, які піддаються впливу негативних соціальних процесів;

третій рівень (індивідуальний) пов’язаний з індивідуально-профілактичним впливом на конкретних осіб. Завдання такого впливу полягає в позитивній зміні системи ціннісних орієнтації людини, у корекції його антигромадських поглядів і установок, переорієнтації поведінки в соціально схвалюваному напрямку.