Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Крим-гия (84 теми).doc
Скачиваний:
180
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
943.62 Кб
Скачать

Тема 76. Кримінологічна характеристика злочинності неповнолітніх.

1. Поняття злочинності неповнолітніх

2. Загальна характеристика рівня, структури і динаміки злочинності неповнолітніх

1. Злочинність неповнолітніх являє собою сукупність злочинів у суспільстві, вчинених особами у віці від 14 до 18 років. Злочинність неповнолітніх розвивається під впливом тих же факторів, що і злочинність в цілому. У силу цього при вивченні злочинів особами у віці від 14 до 18 років використовуються загальнокримінологічні характеристики, показники і категорії. У той же час аналіз повинен бути спрямований на виявлення факторів і обставин, значимих саме для злочинності неповнолітніх, які дозволяють встановити її специфіку і необхідні заходи впливу.

Ефективне попередження злочинів неповнолітніх у взаємодії з кримінально-правовими заходами впливу на осіб, які їх вчиняють, є умовою безпеки здоров’я підростаючого покоління, боротьби з негативними впливами на формування ціннісних орієнтацій і поведінки членів суспільства.

2. Рівень злочинності неповнолітніх зростав до 1995 р. включно, після чого почав поступово знижуватися за абсолютними показниками (у 1990 р. 28819, у 1995 р. – 41648, 2000 р. – 37239, 2002 р. - 32335) 48. Темп її приросту в цілому відставав від темпу приросту дорослої злочинності.

За даними на 2002 р., питома вага злочинів неповнолітніх у загальному числі зареєстрованих злочинів становила для убивств 17 %; тяжких тілесних ушкоджень – 14,6; зґвалтувань – 20,5; розбоїв – 28,9; грабежів – 20,3; крадіжок – 20,6; хуліганства – 8,9 % 49. Значна частина злочинів неповнолітніх розглядається дорослими як прояв вікової незрілості, бешкетництва. Тому про багатьох з них не повідомляється в правоохоронні органи що призводить до збільшення їх латентності.

Для структури злочинності неповнолітніх характерні наступні риси:

частка тяжких насильницьких і корисливих-насильницьких злочинів неповнолітніх становить 10 % і відносно стабільна;

- у структурі злочинності неповнолітніх переважають крадіжки, грабежі, хуліганство (до чотирьох п’ятих усіх вчинених злочинів);

- зростає поширеність організованих форм.

Інтенсивність зареєстрованої злочинності неповнолітніх у містах і сільській місцевості приблизно відповідає розподілу міського і сільського неповнолітнього населення.

До 70 – 80 % злочинів вчиняються поблизу місця проживання, навчання, у тому числі безпосередньо в освітніх установах і гуртожитках. У зв’язку з цим збільшуються можливості профілактики, припинення і розкриття таких злочинів.

Частка кримінально-правового рецидиву в структурі злочинності неповнолітніх нижче, ніж у дорослих. За експертними оцінками, високий реальний рівень повторного вчинення злочинів після застосування до неповнолітніх заходів, що заміняють кримінальне покарання.

До негативних тенденцій розвитку злочинності неповнолітніх відносяться:

- організованість злочинності неповнолітніх (з однієї сторони – за прикладом дорослої, з іншої – за допомогою дорослої);

- збільшення темпів зростання злочинності неповнолітніх;

- зростання питомої ваги злочинності неповнолітніх в структурі загальної злочинності;

- збільшення злочинів, пов’язаних з наркотиками;

- зростання технічної оснащеності неповнолітніх злочинців.