Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Крим-гия (84 теми).doc
Скачиваний:
180
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
943.62 Кб
Скачать

Тема 56. Профілактика незаконного обігу наркотичних засобів

1. Загальні положення

2. Організаційні заходи

3. Економічні заходи

4. Медичні заходи

5. Культурно-виховні заходи

6. Правові заходи

7. Спеціальні заходи

1. Сьогодні проблема боротьби з наркоманією розглядається як державної важливості. В системі МОЗ України створено Комітет по контролю за обігом наркотиків. Аналогічні підрозділи створено у всіх областях, містах і районах. Кабінет Міністрів України прийняв Концепцію реалізації державної політики у сфері боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів на 2002-2010 роки 40.

Найважливішими компонентами профілактики наркотизму є:

1) організаційні; 2) економічні; 3) медичні; 4) культурно-виховні; 5) правові заходи.

2. Щодо заходів організаційних, то це створення і діяльність:

- Комітету по контролю за обігом наркотиків;

- єдиного міжвідомчого банку даних про осіб, причетних до незаконного обігу наркотичних засобів і психотропних речовин, який інтегрується в міжнародну систему, створюється єдиний реєстр хворих на наркоманію в країні;

- у системі МВС Управління по боротьбі з незаконним обігом наркотичних засобів, яке має свої підрозділи у всіх територіальних і транспортних апаратах внутрішніх справ;

- спецпідрозділи по боротьбі з міжнародною контрабандою наркотиків СБУ;

- спеціалізованих закритих лікувальних закладів (для неповнолітніх у віці 16-18 років - спеціалізовані лікувально-виховні заклади) для примусового лікування осіб, хворих на наркоманію;

- центрів медико-соціальної реабілітації неповнолітніх віком від 11 років для їх лікування від алкоголізму, наркомани, токсикоманії.

3. В числі економічних заходів профілактики йдеться про розробку нових зразків сільськогосподарської техніки для збирання наркотичних культур з метою зменшення втрат врожаю, термінів збиральних робіт і частки ручної праці. Плідно триває робота по виведенню сортів конопель без канабіноїдних сполучень і сортів снотворного маку з низьким вмістом алкалоїдів.

4. Серед медичних заходів потрібно передусім відзначити розробку методів реабілітації і ресоціалізації хворих на наркоманію, навчання молоді тверезому способу життя з метою ранньої профілактики наркоманії.

5. Серед культурно-виховних заходів варто включити до програм вищих і середніх навчальних закладів курси і теми про шкідливість вживання наркотичних засобів.

6. До правових заходів боротьби з наркоманією слід віднести закони, які прийняті у лютому 1995 р. 41. Ці закони стали серйозним кроком уперед у регулюванні проблем, пов’язаних з наркотичними засобами, наркоманією і наркобізнесом; вони приведені до вимог міжнародних стандартів і в той же час враховують реальну ситуацію в нашій країні.

7. Спеціальні профілактичні заходи пов’язані із:

- проведенням так званої «контрольованої поставки», коли правоохоронні органи, маючи відомості про надходження наркотичних засобів з-за кордону або іншого регіону країни з метою виявлення джерел і каналів незаконного обігу, контролюють їх ввезення в Україну, вивезення з України чи транзит через її територію наркотичних засобів для затримання злочинців у найбільш слушний момент;

- здійсненням «оперативної закупки» з метою одержання доказів злочинної діяльності та безпосередньої інформації стосовно осіб, які збувають наркотичні засоби;

- оглядом працівниками міліції та служби безпеки транспортних засобів, вантажів і особистих речей громадян при наявності достатніх підстав вважати, що ці особи перевозять наркотичні засоби.

Результативними у боротьбі з наркобізнесом є цільові оперативно-профілактичні операції, які щорічно проводяться у країні в кілька етапів і мають кодові назви «Мак» та «Допінг». Вони здійснюються на підставі типових планів з метою виявлення та перекриття джерел і каналів надходження наркотичних засобів у нелегальний обіг, запобігання фактам злочинної діяльності наркоділків, виявлення й усунення обставин, що сприяють незаконному обігу наркотичних засобів. За підсумками цих операцій у відповідні інстанції вносяться подання, де вказуються чинники, що обумовлюють наявність фактів наркобізнесу, та пропонуються заходи щодо їх подолання.