Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZNO_2014_Ukr_mova_Kompleksne_vidan.pdf
Скачиваний:
2898
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
4.62 Mб
Скачать

6.5.ТИПИ ОДНОСКЛАДНИХ РЕЧЕНЬ

Актуалізація опорних знань

Односкладними називаються речення з одним головним членом.

Односкладні речення

іменні (називні, номінативні) (головний член виражений іменником і має ознаки підмета)

Київ. Тиша...

дієслівні

(головнийчленвиражаєтьсядієсловом імаєознакиприсудка)

Караюсь, мучаюсь, але не каюсь

(Т. Шевченко).

означено-особові (дія виконується певною, визначеною особою. Діє-слово у формі I чи II особи однини чи множини дійсного або наказового способу)

Хотіла випити води.

неозначено-особові

(дія стосується невизначеного кола осіб. Дієслово у формі III особи множини теперішнього, минулого чи майбутнього часу)

Про нього говорять. Стояли недовго.

узагальнено-особові

(дія виконується узагальнено, тобто вона стосується однаковою мірою будь-якої особи. Дієслово у формі II особи однини чи множини)

Шилом моря

не нагрієш.

(Нар. творчість)

безособові (головний член є виразником процесу або стану. Дійова особа при цьому взагалі не передбачена). Головний член може бути виражений:

1безособовим дієсловом у формі 3-ї особи однини теперішнього чи майбутнього часу або у формі середнього роду однини минулого часу: Надворі

світає...

2особовим дієсловом у значенні безособового: У кожному вікні світилось.

3 дієслівними формами на -но, -то: Написано багато книг.

4неозначеною формою дієслова: Писати тільки те, що необхідно за-

пам’ятати.

5прислівниками або іншими частинами мови в ролі прислівників: Мені було

жаль його.

ПАМ’яТкА!

1.Називні — речення, у яких стверджується існування якихось предметів чи явищ. Головний член

уномінативних реченнях виражений здебільшого іменником у називному відмінку однини чи множини: Арфа вечорова (Л. Костенко).

2.Не є називними речення, у яких означення стоїть після підмета, бо тоді воно виконує функцію іменної частини складеного присудка.

3.Якщо в реченні є будь-яка обставина, то це речення не називне, а двоскладне з пропущеним присудком: Сади навкруги.

4.Односкладні речення завжди є повними: Ліси...

5.До означено-особових речень належать речення без підмета (який уособлюється з я, ми) та речення зі звертаннями, наказами, проханнями: Ходімте в сад. Я покажу вам сад (М. Вінграновський).

265

www.e-ranok.com.ua

6.До узагальнено-особових речень найчастіше належать прислів’я та приказки, у яких дієслово уособлюється із займенником ти: Шилом моря не нагрієш.

7.Генітивні речення (у яких головний член речення виражений сполукою заперечного слованемає (нема)зіменникомуформіродовоговідмінка)інодівважаютьбезособовими,інодівиділяютьвокремий розряд: Немає гіршого ворога від колишнього друга (Нар. творчість).

Удосконалення та систематизація знань

Завдання 1. Запитання і завдання для самоперевірки.

1.Які речення називають двоскладними?

2.Які речення називають повними і неповними?

3.Які розділові знаки ставлять у неповних реченнях?

4.Які речення називають односкладними?

5.На які типи поділяють односкладні речення?

6.Наведіть приклади називних речень.

7.Наведіть приклади дієслівних односкладних речень.

Формування практичних умінь і навичок

Вправа 1. Визначте і запишіть тип односкладних речень.

1. Скажи мені правду, мій добрий козаче (О. Афанасьєв-Чужбинський). 2. Лікарські рослини вживають у вигляді відварів, настоїв і трав’янистих чаїв (З журналу). 3. Плутаєшся в темряві, падаєш, знову встаєш, знову простуєш, знову падаєш... (Панас Мирний). 4. Вхід до землянки зробили під великим горіховим кущем (Ю. Збанацький). 5. Їдеш і за весь день деревини ніде не побачиш... А в степах води не допросишся, ночувати не достукаєшся (О. Гончар). 6. Ой, змилуйся, моя нене, та край мене хоч присядь (С. Писаревський). 7. Будь сміливим не язиком, а ділом (Нар. творчість). 8. Та й тут, на маківці Княжої гори, зринаєш душею у височінь і летиш над молодою літньою землею (Є. Гуцало). 9. Сутеніло помалу (Є. Плужник). 10. Уже закінчили жито жати (Є. Маланюк).

Вправа 2. «Четверте зайве». У кожній групі визначте «зайве» речення, викресліть його. Відповідь обґрунтуйте.

1. І землю, й червоно, і голубо, і біло, і синьо, й рожево коло тої хатки (Марко Вовчок). Тепло, затишно Сироватці після холодної ночі (Ю. Мушкетик). Поганому виду нема стиду (Нар. творчість). Труди і дні. Віки й епохи. Думки, спресовані в слова (М. Луків). 2. І немає злому по всій землі безконечній веселого дому (Т. Шевченко). Кожній хвилі нема ж вороття (В. Сосюра). Я тепер маю окремий світ, він наче перлова скойка: стулились краями дві половини — одна зелена, друга блакитна — й замкнули у собі сонце, немов перлину (М. Коцюбинський). З поганої трави не буде доброго сіна (Нар. творчість). 3. Весни такої не було й не буде (Леся Українка). Дорога. Ранок. Тиша (М. Рильський). Печалі бронзове листя (Л. Костенко). Промерзлий шлях... Швидкі тачанки (Є. Плужник). 4. Весна. І сонце. І зело (В. Стус). То дощ. То сніг. То пролісків іскринки. То перший грім. То пломінка блакить... (М. Луків). Твій скальпель. І моє перо. Страждання. Віра. Зло. Добро. Необорима бистрина. Днів миготіння пелюсткове (Н. Кащук). Прожили. Одійшли на віки (М. Луків). 5. Усоте прославляю буйноту життя (Б.-І. Антонич). Для добрих друзів відчиняю дім і маю серця щиру нагороду (А. Малишко). Гарячий мед ллє сонце. Мрійно. Жарко (В. Коломієць). Тої слави козацької повік не забудем (Т. Шевченко). 6. Катів поведуть на страту, на нашу Святу розплату (Є. Маланюк). Нема краси в завзятості безсилій... (Л. Костенко). Кому се так квітками, та вінками, та віттям гордеє чоло вінчають? (Леся Українка). Не жаліли ні праці ні сили. До останку себе перелили В колоски, колоски, колоски (М. Луків). 7. За науку цілуйте батькам руки (Нар. творчість). Можна знайти в природі півтони, Можна життя спинити на півслові, Але нема в житті на півціни, Але

266

www.e-ranok.com.ua

нема в житті напівлюбові (А. Демиденко). Світає, Господи, світає... (Л. Костенко). Замело туманами, зарясніло мрякою (В. Симоненко).

Вправа 3. «Два кольори». Одним кольором підкресліть неозначено-особові речення, а іншим — означеноособові. Вставте пропущені букви.

1. Ой, поса..у коло хати маленьку вишню (Нар. творчість). 2. Посадили над козаком яв..р та ялину (Т. Шевченко). 3. Дивишся й не надивишся, дишеш і не надиш..шся тим чистим та пахучим повітрям (І. Нечуй-Левицький). 4. У розритих осінніх полях копали картоплю (Л. Серпілін). 5. Що посі..ш, те й пожнеш (Нар. творчість). 6. Розплющу очі і раптом бачу у вікнах глибоке небо і віти берези (М. Коцюбинський). 7. З в..ршин м..нулого майбутн.. бачим (І. Вирган). 8. Не шукай ніколи с..редини, друзям вір, а ворога пали (Д. Павличко). 9. Крил не втинай с..зокрилій голу..ці, хай вона вільно літа (Леся Українка). 10. З лінії забрали грабарів, ратників, запасних та рекрутів. Найкращу молодь у кілька днів забрали в новобранці (І. Ле).

Вправа 4. Знайдіть відповідність між реченнями та їхніми типами.

1.Довіряй, але перевіряй (Нар. творчість).

2.Ось — день плодів (Є. Маланюк).

3.Вчителя й дерево пізнають по плодах (Нар. творчість).

4.Від ріки тягне проникливим холодом по ногах (І. Вільде).

5.Собори душ своїх бережіть, друзі (О. Гончар).

Анеозначено-особове

Бозначено-особове

Вузагальнено-особове Г безособове Д називне

1

2

3

4

5

Вправа 5. Укажітьнадкожнимреченнямйоготип(односкладне,двоскладне;неозначено-особове,означено- особове, узагальнено-особове, безособове, називне).

1.Століттями тривала боротьба українського народу за власну державність (З підручника).

2.Наллємо серце наше вщерть до краю рідного любов’ю (С. Черкасенко). 3. Любов. Працелюбність. Людяність. Будемо триматися цього батьківського кореня (М. Стельмах). 4. Люблю легенди нашої родини (Л. Костенко). 5. Скільки понаписувано віршів! Та не в кожнім світиться душа (М. Левицький).

6.В кімнаті тихо. І прозоро пливуть думки мої ясні (В. Сосюра). 7. По шумі денних голосів на серці тихо, сумно, чисто (М. Рильський). 8. І немов здригнулась моря глибина. Мріють кипариси. Місяць. Тиша (В. Сосюра). 9. Ніч і море. Місячна дорога стелеться від берега до Бога (М. Луків). 10. Зелено, любо усюди! (О. Олесь). 11. Кинем об землю ми лихом, гризотою! (С. Черкасенко). 12. У печі вже топилося, тихо сичало (Г. Тютюнник). 13. Той монастир недавно збудували (Л. Костенко).

Вправа 6. Перетворіть, де це можливо, двоскладне речення на односкладне і навпаки. Визначте випадки, коли така трансформація неможлива.

1. Пахло смолою і хлібом житнім (П. Дорошенко). 2. Івана обняв сум (М. Коцюбинський). 3. Важко дихалось у ці похмурі осінні дні... (М. Коцюбинський). 4. Ми йдемо походом гідним (П. Тичина). 5. Сьогодні серед зими пахне весною (М. Коцюбинський).

ТЕМАТИЧНЕ ТЕСТУВАННЯ

1. Яке речення є називним?

 

 

А Вечоріє.

 

 

А

 

Б Маленька хатинка біля річки.

Б

 

В Радісні, усміхнені обличчя, веселі очі.

В

 

Г Мені дуже весело.

Г

 

Д Дні прекрасні.

Д

 

267

www.e-ranok.com.ua

2. Які речення означено-особові?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

А Для ілюстрації сказаного раніше наведемо декілька прикладів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

А

 

 

Б Криничку розшукали швидко.

 

 

 

 

 

Б

 

 

В П’ю життя моє спрагнено-радо.

 

 

 

 

 

В

 

 

Г Журбою поля не перейдеш.

 

 

 

 

 

Г

 

 

Д Починало вечоріть.

 

 

 

 

 

Д

 

 

3. Які речення є неозначено-особовими?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

А Прокидаюся. Розвиднюється. Тиша.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

А

 

 

Б Заблимало край неба крізь зелені-зелені хмари.

 

 

 

 

Б

 

 

В Перепочили, і закипіла робота.

 

 

 

 

 

В

 

 

Г Липка глина набиралась на чоботи, і стало важко йти.

 

 

 

 

Г

 

 

Д Портрети його друкуватимуть у столичних газетах.

 

 

 

 

Д

 

 

4. Які речення є узагальнено-особовими?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

А Не всякому слуху вір.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

А

 

 

Б Задзвонили в усі дзвони по всій Україні.

 

 

 

 

 

Б

 

 

В Не діли шкуру невбитого ведмедя.

 

 

 

 

 

В

 

 

Г Схотілось сонця, веселого шуму ріки, теплого хатнього духу.

 

 

 

 

Г

 

 

Д Будь сміливим не язиком, а ділом.

 

 

 

 

 

Д

 

 

5. Установіть відповідність між реченням та їхнім типом

 

 

 

 

 

 

 

 

А Тихим кроком далі зайдеш.

1 безособове

1 2

3 4 5

Б А тим часом весніє, весніє.

2 означено-особове

А

 

 

 

 

 

 

 

В Завтра зранку вийду до криниці,

3 неозначено-особове

Б

 

 

 

 

 

 

 

непочатої води нап’юсь...

4 узагальнено-особове

В

 

 

 

 

 

 

 

Г Шуміла калина листом зелененьким.

5 двоскладне

Г

 

 

 

 

 

 

 

6. Яке речення не називне?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

А Прозорий гай. Тремтячий лист. Осіння світла акварель.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

А

Б Високі айстри, небо синє, твій погляд, милий і ясний.

 

 

 

 

Б

В Холодний вітер. Сніг. Сузір’я Лебідь, розпластане над нами в вишині.

 

 

 

 

В

Г Як пишно квітка лотоса цвіте, Яка жагуча врода у тюльпана, Яке в ромашки серце

 

Г

золоте, Яка троянда горда і духмяна!

 

 

 

 

 

Д

ДПерші матері слова. Перша пісня колискова.

7.Який рядок містить називне речення?

А Мальви біля хати.

А

 

Б Кораблі! Шикуйтесь до походу! Мрійництво! Жаго моя! Живи!

Б

 

В А скрізь буяння квітів і зела, і пахощі, і перегук пташиний.

В

 

Г В городі піч. На гудинні череп’я.

Г

 

Д Був знак мені. І дуже дивний знак.

Д

 

8. Яке речення не є безособовим?

 

 

 

 

 

 

А На луках під гарячим сонцем дуже пахло свіжою травою й польовими квітами.

А

 

Б Цілі вулиці викошено огнем-косою.

Б

 

В Весною в селі встають рано.

В

 

Г На вільну душу ланцюгів нема.

Г

 

Д Нема краси в завзятості безсилій.

Д

 

268

www.e-ranok.com.ua

9. Яке речення є безособовим?

 

 

А Весни такої не було й не буде.

 

 

А

 

Б Двічі молодим не бути.

Б

 

В Квітучий сад. В нім тиша залягла.

В

 

Г Оживляєм гори, води, вибудовуєм заводи.

Г

 

Д В передчутті грози виходжу з дому.

Д

 

10. Позначте, якими з поданих форм може бути виражений головний член безособових речень

А дієсловом наказового способу першої або другої особи однини

А

 

Б дієсловом дійсного способу минулого часу множини

Б

 

В прислівником (зі зв’язкою або без неї)

В

 

Г безособовим дієсловом

Г

 

Д дієслівними формами на -но, -то (зі зв’язкою або без неї)

Д

 

11.Укажіть односкладні речення, у яких головний член виражений дієсловом дійсного способу минулого часу множини

А Порятуйте красу у зерні, у стеблі, у рослині.

А

 

Б І мене в сім’ї великій, в сім’ї вольній, новій не забудьте пом’янути незлим тихим

Б

 

словом.

В

 

В Усю худобу звичайно пасли на луках, на полях чи в лісах.

Г

 

Г Крашанки фарбувалися природними барвниками із трав, кори та ягід у червоний,

Д

 

жовтий, синій, зелений та золотистий кольори.

 

 

ДЛише біля теплих морів добували сіль.

12.Прочитайте текст і виконайте завдання до нього

1.Над голубою паддю, над горами ліловими, над буйними нетрями стояв сліпучий сонячний ранок, граючи всіма кольорами веселки. 2. Мільярди перлин мерехтіли на всьому, випромінюючи маленькі сонця, розсипаючи спектри, на лапатім листі дубів і ліщини, на травах, на тисячолітніх, укритих мохом пнях і колодах, і на вершинах височенних кедрів та осик... 3. Мерехтіли там особливо, як вогнисті краплини; часом одривалися нечутно і летіли вниз, блискаючи межи стовбурами і прошиваючи синій холод глибоких сутінків гущавини. 4. Буйна роса була на всьому, тяжіла гронами, згинаючи стеблини трав та одгортаючи пелюстки квітів. 5. Було напрочуд тихо. 6. Ні шелесне лист ані ворухнеться травинка (І. Багряний).

А. Які речення у тексті є односкладними?

1

2

3

4

5

6

 

 

 

 

 

 

Б. Які речення містять відокремлені обставини?

1

2

3

4

5

6

 

 

 

 

 

 

В. У якому реченні допущено пунктуаційну помилку?

1

2

3

4

5

6

 

 

 

 

 

 

Г. Чи є у тексті неозначено-особове односкладне речення?

1

2

3

4

5

6

 

 

 

 

 

 

Д. У словах яких речень відбувається спрощення груп приголосних?

1

2

3

4

5

6

 

 

 

 

 

 

269

www.e-ranok.com.ua