Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2010-Oblik_u galuzyah ekonomiki-Maksimova_.pdf
Скачиваний:
111
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
3.43 Mб
Скачать

На товар, що надійшов, нараховується торговельна націнка. Отримані й оприбутковані за кількістю та якістю товари передаються до відділів (секцій) магазинузпродажних(роздрібних) ціндляподальшоїреалізації.

3.6. Облік вибуття товарів

Облік реалізації товарів за готівку. До основної організаційної ді-

яльності підприємства роздрібної торгівлі належать операції купівліпродажу товарів, оскільки вони є головною метою його створення і забезпечують основну частку доходу.

Роздрібний товарооборот — це виручка від продажу безпосередньо населенню споживчих товарів для особистого користування як за готівку, так і за розрахункові чеки установ банків через організований споживчий ринок, тобто спеціально організовану торговельну мережу всіма діючими підприємствами, незалежно від відомчої підпорядкованості, форми власності та господарювання.

Перелік і характеристика окремих видів та форм роздрібного продажу товарів надається в Інструкції з обліку роздрібного товарообороту і товарних запасів, затвердженої 28.12.96 р. № 389.

Сума торгової виручки на підставі даних касового звіту відображається в бухгалтерському обліку: Дебет субрахунка 301 «Каса в національній валюті» Кредит субрахунка 702 «Доход від реалізації товарів». Субрахунок 702 застосовується для обліку реалізації товарів у роздріб.

ЗаКредитомсубрахунка702 відображаєтьсяпротягомзвітногоперіодуобсягпродажутоварів(доходвідреалізації). Задебетом субрахунка702 — податок на додану вартість (ПДВ) від суми виручки, а також списання чистого доходувідреалізації(виручказавирахуваннямподаткунадоданувартість).

З матеріально-відповідальних осіб реалізовані товари на підставі товарних звітів списуються за продажними цінами на субрахунок 902 «Собівартість реалізованих товарів» бухгалтерським записом: Дебет субрахунка 902, Кредит субрахунка 282 «Товари в торгівлі».

Такий порядок відображення операцій дозволяє проконтролювати роботу касирів і матеріально відповідальних осіб, зіставляти суму виручки за продані товари (обсяг за кредитом субрахунка 702) із сумою реалізованих товарів, списаних за звітами матеріально відповідальних осіб (обсяг за дебетом субрахунка 902).

Протягом місяця за кредитом субрахунка 702 та дебетом субрахунка 902 вартість реалізованих товарів відображається за продажними цінами. Для того щоб визначити купівельну вартість цих товарів і виявити валовий доход від їх реалізації, в кінці місяця повинна бути визначена і списана сума торгових націнок, що відносяться до цих товарів. Від правильності обчислення реалізованих торгових націнок багато в чому залежить реальність виявленого фінансового результату. Торгова націнка на товари

107

обліковується на субрахунку 285 «Торгова націнка». Суму торгових націнок визначають, зазвичай, виходячи з середнього відсотка торгових націнок до всієї маси товарів (залишок товарів на початок місяця та придбані товаризамісяць) напідставі спеціального розрахунка:

до суми торгових націнок на залишок товарів на початок місяця (кредитове сальдо субрахунка 285) додають суму кредитового обороту на цьому субрахунка (проведені націнки);

до суми залишку товарів на початок місяця (дебетове сальдо субрахунка 282) додають суму дебетового обороту субрахунка 282 (сума придбаних за місяць товарів);

шляхом ділення суми торгових націнок на вартість товарів і множення на 100 визначають середній процент націнок;

шляхом множення вартості реалізованих за місяць товарів (оборот за кредитом субрахунка 702) на середній процент націнок і діленням на 100 визначають суму торгових націнок, що відносяться до товарів реалізованих. У бухгалтерському обліку сума реалізованих торгових націнок відображається записом: Дебет субрахунка 902 кредит субрахунка 285 «storno». Після цього запису за дебетом субрахунка 902 буде відображена купівельна вартість реалізованих товарів. Сальдо за кредитом субрахунка 285 на кінець місяця визначає суму націнок, що відносяться до залишку товарів. Приклад розрахунка розподілу торгових націнок за місяць наведено у таблиці 3.5.

Таблиця 3.5

РОЗРАХУНОКРОЗПОДІЛУТОРГОВИХНАЦІНОКНАРЕАЛІЗОВАНІЗАМІСЯЦЬТОВАРИ

Показник

Сума, грн

з/п

 

 

 

 

 

1

Сума торгових націнок на залишок товарів на початок звітного місяця

2000

(кредитове сальдо субрахунка 285)

2

Сума проведених націнок за звітний місяць (оборот за кредитом суб-

11 800

рахунка 285)

3

Разом сума націнок

13 800

4

Вартість залишку товарів на початок місяця (сальдо за дебетом суб-

11 000

рахунка 282)

5

Вартість придбаних за звітний місяць товарів (оборот за дебетом суб-

39 000

рахунка 282)

6

Вартість реалізованих за звітний місяць товарів за продажними ціна-

42 000

ми (кредитовий оборот субрахунка 702)

7

Разом сума товарів

50 000

8

Середній процент націнок на товари (р. 3: р. 7 х 100)

27,6

9

Сума торгової націнки на реалізовані товари (р.6 х р.8)

11 592

10

ПДВ з обсягу реалізації

7000,0

11

Сума торгових націнок на залишок товарів на кінець звітного місяця

2208

(р. 3 – р. 9)

108

На субрахункух бухгалтерського обліку слід відобразити записами:

Дебет 902

Кредит 282

42 000,0

Дебет 30, 33

Кредит 702

42 000,0

Дебет 702

Кредит 641

7000,0.

Дебет 902

Кредит 285

11592.0 «storno».

На роздрібних торговельних підприємствах, де облік товароруху виконується з використанням програми «1-С Бухгалтерія», версія 8, можливо при реалізації товарів визначати суму торгової націнки з обсягу реалізованих товарів, а також ПДВ.

У бухгалтерському обліку списується сума реалізованих товарів за собівартістю:

Дебет 902

Кредит 282

30 408,0

Торгова націнка:

Кредит 282

11 592,0

Дебет 285

ПДВ від собівартості товарів — 5068,0, від торгової націнки —

1932,0

Загальна сума ПДВ:

Дебет 702

Кредит 641

7000,0

Облік торгівлі на замовлення. Підприємства роздрібної торгівлі крім реалізації товарів за готівку, виконують інші напрямки продажу. Розглянемо деякі з них на умовних прикладах згідно з П(С)БО 9 «Запаси», 15 «Доходи», 16 «Витрати».

Торгівля на замовлення є формою продажу товарів, спрямованою на покращання торговельного обслуговування населення шляхом максимального скорочення часу на придбання товарів, а також надання додаткових послуг.

При продажу товарів на замовлення покупець здійснює індивідуальне замовлення безпосередньо на об’єкт торгівлі або через торгового агента, або за допомогою телефону, персонального комп’ютера, інших технічних засобівзв’язкуйотримуєтоваривобумовленомумісцітаувизначенийчас.

Основними елементами торгівлі на замовлення є:

1)приймання та оформлення замовлень (замовлення можна оформити як із застосуванням індивідуального обслуговування, так і створюючи спеціальні пункти методом самообслуговування);

2)комплектування замовлення;

3)доставка замовлених товарів додому або в інше місце за домовленістю;

4)розрахунок за доставлені товари;

5)видача товарів покупцям.

109

Асортимент товарів, що продаються на замовлення, визначається продавцем самостійно, крім товарів, продаж яких, згідно з законодавством, заборонений.

Плата за виконання замовлення, надання послуг з торгівлі на замовлення, а також надання додаткових послуг визначається продавцем на підставі калькуляції і включається до вартості замовлення.

Реквізити замовлення

найменування суб’єкта господарювання

найменування товару, його ціна і кількість

загальна вартість товару

вартість додаткових послуг

дата (час виконання замовлення)

Рис. 3.1. Реквізити замовлення

Розмір одного замовлення обмежується певним розміром. Тому загальна сума послуг за день визначається шляхом множення кількості замовлень на визначений розмір послуг. Продаж товарів на замовлення оформлюється як на бланках замовлень, так і на товарних чеках.

Форма і порядок оплати товарів на замовлення визначаються угодою між покупцем і об’єктом господарювання.

Продавець обов’язково повинен проінформувати покупця про найменування та адресу підприємства, яке здійснює функції продавця, щодо прийняття претензій від покупця, а також здійснювати технічне обслуговування і ремонт проданих товарів.

Продаж товарів на замовлення оформлюється на бланках замовлень (рис. 3.1) та на накладних-замовленнях, які виписуються разом з прибутковими касовими ордерами.

Замовлення оформлюється в двох примірниках: перший передається покупцю, другий — залишається у продавця.

При оплаті замовлення, прийнятого телефоном, покупцю вдома видається перший примірник бланку замовлення з відміткою про оплату і дату виконання замовлення, яка завіряється печаткою. На другому примірнику бланку замовлення покупець своїм підписом підтверджує отримання замовлення і сплату грошей.

110

На непродовольчі товари також виписується в двох примірниках розрахункова квитанція, в якій зазначається найменування продавця, дата продажу, назва товару, його ціна, кількість, плата за послуги торгівлі на замовлення, загальна вартість покупки. Перший примірник з відміткою про сплату, завірений штампом (печаткою) і підписом продавця, передається покупцю, другий — з підписом покупця про отримання замовлення і підтвердження оплати, залишається у продавця. Всі розрахунки за товари відображаються в КОРО.

Накладні-замовлення є основою для списання з МВО столів замовлень товарів, підрахування суми послуг з комплектування і упакування і для контролю за товарами, що реалізуються, і оприбуткуванням виручки касира.

Замовлення індивідуальних покупців і окремих підприємств оформлюються шляхом виписки накладних-замовлень в двох примірниках. Бланки накладних-замовлень обліковуються в бухгалтерії як бланки суворого обліку. Вони нумеруються і під розписку видаються працівникам столів замовлень.

Індивідуальним покупцям в накладній-замовленні зазначається асортимент товарів. Сума замовлення визначається шляхом множення кількості кожного товару на ціну і підрахунка загального підсумку. Послуги щодо комплектування і упакування попередніх замовлень, що надаються магазином, оплачуються покупцями.

Так як асортимент товарів в замовленні підприємства змінюватися не може, то сума виданих товарів підраховується шляхом множення суми одного замовленнязгідно з«Перелікомтоварів» накількістьзамовлень.

Отримавши гроші, касир на накладних-замовленнях проставляє штамп «Замовлення оплачене». Покупець, сплативши гроші, пред’являє накладну-замовлення зі штампом «Замовлення оплачене» працівнику магазину для його отримання. Видавши замовлення, працівник магазину на обох примірниках накладної-замовлення проставляє штамп «Замовлення отримане». Один примірник накладної-замовлення привидачі замовлення знаходиться на наколювані і в кінці дня підшивається, а другий — вручається покупцю. Перші примірники накладної-замовлення підшиваються окремо, але здаються разом з товарним звітом в бухгалтерію і зберігаються там цілий рік. Вивезення замовлень працівникам будівельних майданчиків здійснюється на основі виписаної видатково-прибуткової накладної на представникамагазину, щовивозивтовар.

При виконанні замовлення продавець не має права вносити зміни до асортиментутоварівізмінюватицінинанихбезпогодженнязпокупцем.

Відображення в бухгалтерському обліку операцій торгівлі на замовлення розглянемо на підставі прикладу 1 за умовними цифрами (таб-

лиця 3.6).

ПРИКЛАД 1. ТОВ «Мрія» у березні місяці цього року придбало100 одиниць товару за ціною 50 грн, ПДВ — 20 % — 10 грн В цьому са-

111

мому місяці було отримано замовлення на 40 одиниць товару. Торгова надбавка на підприємстві — 10 %.

Таблиця 3.6

ЖУРНАЛ РЕЄСТРАЦІЇ ГОСПОДАРСЬКИХ ОПЕРАЦІЙ ТОВ «МРІЯ»

 

Кореспонденція

Сума,

Зміст господарських операцій

рахунків

з/п

 

 

грн

 

Д-т

Кт

 

 

 

 

 

 

 

 

01

02

03

04

05

 

 

 

 

 

1

Оприбутковано товар від постачальника

282

631

5000

 

 

 

 

 

2

Відображено ПДВ

641

631

1000

 

 

 

 

 

3

Проведено оплату за отриманий товар

631

311

6000

4

Нараховано торгову надбавку

282

285

1600

 

 

 

 

 

5

Отримано грошові кошти в касу за реалізовані товари

301

702

2640

 

 

 

 

 

6

Відображено податкові зобов’язання з ПДВ

702

641

440

7

Списано на собівартість сума реалізованих товарів за

902

282

2640

продажними цінами

8

Списано торгову надбавку на реалізовані товари

902

285

640

 

«storno»

 

 

 

9

Відображено чистий доход в складі фінансових ре-

702

791

2200

зультатів

10

Списано собівартість реалізованих товарів на фінан-

791

902

2000

сові результати

Особливістю обліку реалізації товарів за попередніми замовленнями є те, що сума послуг з їх комплектування і упакування, що стягується з покупця, відображається у складі доходів підприємства. Водночас, витрати торговельних підприємств з комплектування і упакування замовлень, доставки товарів покупцями обліковуються на рахунка 93 «Витрати на збут».

Якщо в столі (відділі) замовлень враховуються фінансові результати окремо від інших структурних підрозділів, то сума послуг, що стягується з покупців, збільшить суму прибутку цього відділу замовлень. Якщо ж у відділі (столі) замовлень фінансовий результат окремо не враховується, то ця сума послуг вуалюється, тобто розподіляється між іншими структурними підрозділами.

Ведення окремого субрахунка з послуг і витрат в столах (відділах) замовлень дозволяє визначити результат послуг, за потреби переглянути їх розмір і в кінці місяця списати його на рахунок 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)», а також мати порівняльні дані для

112

аналізу операційних витрат і доходів роботи магазинів за різних методів обслуговування покупців.

Облік торгівлі за зразками. Продаж товарів за зразками є формою роздрібного продажу товарів, що передбачає показ зразків у торговому залі та самостійне ознайомлення з ними покупців.

Товарні запаси розміщують окремо від зразків, тому на порівняно невеликій площі торгового залу можна розмістити зразки досить широкого асортименту товарів. Цей метод, зазвичай, застосовується суб’єктами підприємницької діяльності при продажу технічно складних і великогабаритних товарів, а також таких товарів, які потребують перед відпуском вимірювання та нарізки (наприклад, меблів, побутової та телерадіотехніки, метотехніки, атомобілів, будівельних матеріалів тощо). Товари, що продаються за зразками, можна доставляти покупцям додому (або в будь-яке інше місце, вказане покупцем зі складів або безпосередньо від постачальників, тимсамимзменшуючивитратинатранспортування.

В ході господарської діяльності торговельних підприємств і під- приємств-виробників товарів масового споживання (продукти харчування, медикаменти, канцтовари та багато іншого), що недорого коштують, з метою приведення уваги покупців і збільшення попиту на продукцію, що пропонується, необхідно здійснювати різного роду рекламні кампанії. Одним з найефективніших видів реклами є безоплатне розповсюдження на виставках, в приміщеннях торгових точок, на вулиці тощо зразків, що пропонуються.

Витрати з проведення передпродажних і рекламних заходів на безкоштовну роздачу зразків товарів відповідно до законодавства можуть включатись до валових витрат підприємства, але не більше 2 % оподатковуваного прибутку платника податку за попередній звітний (податковий) період (за умови правильного документального оформлення). Всі витрати понад цієї сумипідприємствовідшкодовуєзарахуноквідповіднихджерел.

Для правильного відображення в бухгалтерському обліку операцій з безкоштовного розповсюдження зразків товару повинні бути складені такі документи:

1.Наказ керівника підприємства на проведення рекламної акції, в якому обов’язково вказуються такі реквізити:

дата, місце і час проведення рекламної акції;

мета проведення рекламної акції;

номенклатура і кількість товару, що розповсюджується;

особи, відповідальні за отримання зразків товару зі складу;

перелік осіб, відповідальних за проведення рекламної акції і складання відповідних документів.

2.Накладна на відпуск зразків товару (виписується на підставі на-

казу).

3.Товарно-транспортна накладна — для доставки зразків товару до місця проведення рекламної акції (виписується на підставі наказу).

113

4. Акт, що підтверджує факт проведення рекламної акції, на підставі якого здійснюється списання розданого товару з рахунків бухгалтерського обліку, в якому відображаються:

дата і місце складання акту;

зміст проведення операції;

час і місце проведення рекламної акції;

номенклатура і кількість розповсюджених зразків товару;

номенклатура і кількість нерозповсюджених зразків товару, а також причина, з якої це відбулося;

перелік осіб, відповідальних за проведення цієї операції;

підписи відповідальних осіб.

Обов’язковими для осіб, відповідальних за проведення рекламної акції, є розробка сценарію, контроль за своєчасністю проведення рекламної акції складання і підписання необхідних документів тощо.

На підставі цих документів головний бухгалтер підприємства (або його заступник) робить розрахунок сум із зазначенням рахунків бухгалтерського обліку, на яких ці суми повинні бути відображені. Так як безоплатна роздача товару здійснюється в рекламних цілях, то такі витрати відображаються на рахунка 93 «Витрати на збут» як витрати на рекламу.

Відображення в бухгалтерському обліку операцій торгівлі за зразками розглянемо на підставі двох прикладів за умовними цифрами.

Таблиця 3.7

ЖУРНАЛ РЕЄСТРАЦІЇ ГОСПОДАРСЬКИХ ОПЕРАЦІЙ ВАТ «ЛІДЕР»

 

Кореспонденція

Сума,

Зміст господарських операцій

рахунків

з/п

 

 

грн

 

Д-т

Кт

 

 

 

 

 

 

 

 

1

Списано собівартість зразків товарів по рекламній ак-

93

281

400

ції в межах двопроцентної норми

2

Відображено списання зразків товарів по рекламній

377

719

150

 

акції понад двопроцентної норми

 

 

 

3

Нараховані податкові забов’язання з ПДВ

719

641

25

 

 

 

 

 

4

Списано собівартість зразків товарів, витрачених по-

93

281

125

над 2 % норм

5

Донараховано податкові забов’язання з ПДВ, виходя-

719

641

5

чи зі звичайної ціни

6

Відображено джерело фінансування

93

377

150

7

Реалізовано продукцію

361

702

33300

 

 

 

 

 

8

Нараховано податкове забов’язання з ПДВ

702

641

5550

 

 

 

 

 

9

Списано собівартість реалізованих товарів

902

281

22 950

10

Одержано на поточний рахунок грошові кошти за від-

311

361

33 300

вантажену продукцію

114

ПРИКЛАД 2. ВАТ «Лідер» за підсумками другого кварталу цього року вирішило в третьому кварталі цього року взяти участь у виставціярмарку.

Для збільшення споживчого попиту на товар керівництво підприємства вирішило провести рекламну акцію — безоплатну роздачу зразків в кількості 300 одиниць.

За підсумками попереднього кварталу у підприємства був оподатковуваний прибуток на суму 20 000 грн Виходячи з цього, витрати за таку рекламну акцію можуть бути списані на валові витрати підприємства звітного періодувсумі400 грн, безврахування ПДВ(20 000 ×2 % = 400).

В ході виставки-ярмарку було продано 15 000 од. товару за ціною 1,85 грн, без ПДВ).

ПРИКЛАД 3. Підприємство роздрібної торгівлі ТОВ «Максі» в третьому кварталі цього року закупило товар на суму 33 300 грн в т.ч. ПДВ.

Купівельна ціна одиниці товару — 1,85 грн, без ПДВ. Ціна продажу одиниці товару — 2,0 грн, без ПДВ.

Вчетвертому кварталі цього року керівництво підприємства вирішило у вигляді рекламної акції провести безоплатну роздачу зразків товару в кількості 200 шт.

За підсумками третього кварталу цього року у підприємства був оподаткований прибуток на суму 18 500 грн На підставі цього витрати

по цій рекламній акції можуть бути списані на валові витрати підприємства звітного періоду в сумі 370 грн без ПДВ (18 500 × 0,02).

Вході рекламної акції підприємством було продано товар на суму 21 660 грн, (у т.ч. ПДВ) — таблиця 3.8.

 

 

 

Таблиця 3.8

 

ЖУРНАЛ РЕЄСТРАЦІЇ ГОСПОДАРСЬКИХ ОПЕРАЦІЙ ВАТ «ЛІДЕР»

 

 

 

 

 

 

 

Кореспонденція

 

Зміст господарських операцій

рахунків

Сума, грн

з/п

 

 

 

Д-т

К-т

 

 

 

 

 

 

 

 

 

01

02

03

04

05

 

 

 

 

 

1

Оприбутковано товар

282

631

27750

 

 

 

 

 

2

Відображено суму ПДВ

641

631

5550

 

 

 

 

 

3

Нараховано торгову надбавку

282

285

2500

 

 

 

 

 

4

Оплачено товар

631

311

33 300

 

 

 

 

 

5

Списано вартість зразків товару по рекламній акції в

93

282

370

межах двохпроцентної норми

 

 

 

 

 

6

Списаноторговунадбавку, нараховануназразкитовару

285

282

114

 

 

 

 

 

115

Закінчення табл. 3.8

 

Кореспонденція

 

Зміст господарських операцій

рахунків

Сума, грн

з/п

 

 

 

Д-т

К-т

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

Відображено списання зразків товару по рекламній

377

719

78

акції понад двопроцентної норми

8

Нараховано податкові забов’язання з ПДВ

719

641

13

 

 

 

 

 

9

Списано вартість зразків товару

93

282

60

 

 

 

 

 

10

Списано торгову надбавку

285

282

18

 

 

 

 

 

11

Відображено джерело фінансування

93

377

78

 

 

 

 

 

12

Отримано грошові кошти за реалізовані товари

301

702

19 980

 

 

 

 

 

13

Нараховано податкове зобов’язання з ПДВ

702

641

3330

 

 

 

 

 

14

Списана вартість проданого товару

902

282

19 980

 

 

 

 

 

15

Списано торгову надбавку на реалізовані товари

902

285

4500

 

«storno»

 

 

 

Облік списання товарів на власні потреби підприємства. Якщо підприємство частину придбаних для продажу товарів у подальшому використовує для власних потреб, то в бухгалтерському обліку такі цінності необхідно спочатку перевести з рахунка 282 «Товари в торгівлі» на рахунки виробничих запасів, які відповідають їх призначенню, а потім уже списувати на витрати обігу, передавати в експлуатацію тощо.

Підприємства торгівлі, які ведуть облік за продажними цінами, повинні списувати товари за ціною придбання без ПДВ з рахунка 281 «Товари на складі» або 282 «Товари в торгівлі» на рахунки обліку матеріальних цінностей (20 «Виробничі запаси», 22 «МШП»), а на суму товарної надбавки, що відноситься дерево отаких цінностей, здійснюється коригування субрахунка 281 «Товари на складі» (або 282 «Товари в торгівлі») і субрахунка 285 «Торгова націнка».

ПРИКЛАД 4. МП «Лотос» придбало 500 кулькових ручок за ціною 0,90 грн (договірна ціна 0,75 грн, ПДВ — 0,15 грн), 5 підставок для канцелярських товарів за ціною 84 грн (договірна ціна 70 грн, ПДВ — 14 грн). З торговою націнкою ціна кулькової ручки склала 0,99 грн, підставки для канцтоварів — 92 грн 40 коп. 10 кулькових ручок і 1 підставка для канцтоварів були використані для власних потреб підприємства.

Розглянемо операцію передавання товарів для власних потреб у бухгалтерському обліку у таблиці 3.9.

116

 

 

 

Таблиця 3.9

 

СПИСАННЯ ТОВАРІВ НА ВЛАСНІ ПОТРЕБИ ПІДПРИЄМСТВА

 

 

 

 

 

 

 

Кореспонденція

 

Зміст господарської операції

рахунків

Сума, грн

з/п

 

 

 

Д-т

Кт

 

 

 

 

 

 

 

 

 

01

02

03

04

05

 

 

 

 

 

1

Оприбутковано кулькові ручки (10 × 0,75 грн)

22

282

7,50

 

 

 

 

 

2

Оприбутковано підставу для канцтоварів

22

282

7, 00

 

 

 

 

 

3

Скориговано суму товарної надбавки, що відно-

285

282

23,30

ситься до використання для власних потреб товарів

 

(92 грн 40 коп. – 70 грн) × 1 + 0,99 грн – 0,90 грн) ×

 

 

 

 

× 10))

 

 

 

4

Списано ручки на потреби офісу

92

22

7,50

 

 

 

 

 

5

Передано в експлуатацію підставки для канцтова-

92

22

70,00

рів

 

 

 

 

До іншого вибуття товарів в роздрібній торгівлі слід відносити також нестачі товарів, які виникають з різних причин. Облік нестач товарів розглянуто у розділі «Облік товарів у оптовій торгівлі».

Облік товарних втрат. Транспортування, зберігання та реалізація товарів викликають у ряді випадків товарні втрати. Під втратами слід розуміти частину раціонального і нераціонального використання товару чи продукції, результатом якого є кількісне зменшення маси або втрата споживчих властивостей товару чи продукції.

Товарні втрати — це виражені в грошовій формі втрати від кількісного зменшення маси товарів і погіршення їх якості в сфері обігу, що відбуваються в процесі транспортування, зберігання, підготовки до реалізації, переробки безпосередньо реалізації.

Нормовані втрати пов’язані з фізико-хімічними властивостями товарів (природний убуток, втрати від бою товарів в скляній тарі, завіс тари тощо), тобто, які мають об’єктивний характер і тому на них встановлені граничні норми.

Товарні втрати в роздрібній торгівлі класифікуються за низкою ознак (рис. 3.2).

(псування, недостачі, марнотратство, крадіжки тощо).

Первісна вартість нестачі, псування або інших втрат в межах норм списується на собівартість реалізованих товарів згідно з П(С)БО 9 «Запаси»,

П(С)БО 16 «Витрати» Д-т 902 К-т 282. Різниця між продажною вартістю і собівартістю по товарах списується методом «червоного сто-

рно» Д-т 902, К-т 285.

117

Товарні втрати

За відношенням

 

нормовані

 

• природний убуток

до норм

 

 

 

• втрати від псування внаслідок

 

 

 

 

бою, ламання

 

 

 

 

• завіс тари

 

 

 

 

• недостачі

 

 

ненормовані

 

 

 

 

• марнотратства

 

 

 

 

• крадіжки тощо

 

 

 

 

 

 

• при перевезенні

За місцем

 

 

• при зберіганні

 

виникнення

 

• при підготовці до продажу

 

 

• при реалізації

 

 

 

• матеріально відповідальними особами

За джерелами

 

відшкодування

 

• транспортними організаціями

 

 

• постачальниками

 

 

• відносяться на фінансові результати

 

 

• включаються до собівартості реалізованої

 

 

продукції

 

 

 

 

 

 

Рис. 3.2. Класифікація втрат в роздрібній торгівлі

Ненормовані втрати, зазвичай, є результатом безгосподарності Бій, ламання, псування товарів, зазвичай, виникають внаслідок не-

задовільних умов зберігання і неправильного поводження з товарами при транспортуванні, прийманні та відпуску. Втрати товарів з таких причин повинні відшкодовуватися винними особами. Невідшкодовані нестачі списуються за рахунок прибутку.

Відображення в обліку результатів інвентаризації (цифри умовні) наведені у таблиці 3.10.

Таблиця 3.10

 

Кореспонденція

Сума,

Зміст господарської операції

рахунків

грн

з/п

 

 

 

 

 

Д-т

Кт

 

 

 

 

 

 

 

 

 

01

02

03

04

05

 

1. Винна особа не встановлена

 

 

 

 

 

 

 

 

1

Відображено суму нестачі по первісної вартості товарів

947

282

1200

у складі витрат звітного періоду

2

Відображено виявлену нестачу на позабалансовому ра-

072

1200

хунка

3

Списано суму нестачі на фінансовий результат

791

947

1200

118