Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2010-Oblik_u galuzyah ekonomiki-Maksimova_.pdf
Скачиваний:
111
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
3.43 Mб
Скачать

Вартість складається з таких основних елементів ціни продажу:

виробничої собівартості — 2,73 грн,

прибутку — 0,27 (рентабельність 10 %),

ПДВ — 0,60 грн

Оптова база, купує товар за покупною вартістю (продажною для виробника), реалізує з оптовою націнкою — 0,57. Оптова націнка — додатковавартість, томутребанараховуватиПДВ— 0,11 (0,57 × 20 %).

Продажна ціна — 4,28 (3,60 + 0,57 + 0,11), як у прикладі. Якщо зауважити, що ПДВ закладено у торгову націнку, то реальна націнка буде не 0,57, а 0,49 та ПДВ — 0,10, а продажна ціна не 4,28, а 4,17 грн В обліковій політиці підприємства слід чітко визначитися щодо цього питання.

Якщо сік надійшов з оптової бази за ціною 4,28, то ціна продажу в роздрібній торгівлі зростатиме на суму торгової надбавки та ПДВ до неї, розрахунковацінаскладатиметься таким чином: 4,28 + 0,97 + 0,19 = 5,44.

Для роздрібної торгівлі та підприємств ресторанного господарства можна змінити варіанти надходження товарів.

Так, припустимо, що товар завезено з заводу. На заводі така продажна ціна — 3,60 грн, але, якщо попит у магазині не знизився, то реалізацію продовжують за ціною 5,44 грн. Роздрібна торгівля має більшу економічну вигоду, бо торгова націнка зросла з 0,97 грн до 1,53 грн на кожній пачці соку.

Далі, за прикладом підприємство ресторанного господарства тотожно роздрібній торгівлі, крім розміру торговельної надбавки, вона вища, ціна продажу — 6,43 грн за 1 л. Один стакан (200 г) соку у барі коштує 1,29 грн (6,43 грн : 5).

Достовірна інформація про ціни та їх складові формується у системі бухгалтерського обліку.

1.2. Характеристика рахунків бухгалтерського обліку товарів

Облік товарів у торговельних підприємствах регламентується Положенням про порядок реалізації і ведення бухгалтерського обліку операцій, пов’язаних з продажем товарів, затверджених Міністерством фінансів та Міністерством юстиції України від 5 червня 1993 року № 414/401.

За Планом рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань та господарських операцій підприємств і організацій та Інструкцією до його застосування для обліку руху товарів, які надійшли на підприємство торгівлі чи громадського харчування з метою продажу, використовують синтетичний рахунок першого порядку 28 «Товари». На промислових підприємствах теж використовують цей рахунок,

19

якщо обліковують матеріали, продукти, комплектуючі, вартість яких не може включатися до собівартості готової продукції, а реалізується покупцеві окремо.

На рахунка 28 «Товари» торгові підприємства також ведуть облік покупної тари під товаром чи порожньої, крім тари інвентарної, для якої Планом рахунків призначений субрахунок 115 « Інші необоротні матеріальні активи», субрахунок «Інвентарна тара» та тари і тарних матеріалів на субрахунку 20 «Виробничі запаси», субрахунок 204 «Тара і тарні матеріали».

До рахунка 28 «Товари» Планом рахунка передбачені такі субрахунки:

281 «Товари на складі» — для обліку руху товарних запасів на оптових і розподільчих базах, складах, овочесховищах, морозильниках тощо.

282 «Товари в торгівлі» — для обліку надходження та реалізації на підприємствах роздрібної торгівлі та громадського харчування (магазинах, кіосках, буфетах та ін.).

283 «Товари на комісії» — ведеться облік товарів, переданих на комісію за договором комісії чи за іншим цивільно-правовим договором, які не передбачають переходу права власності на цей товар до їх продажу. Аналітичний облік ведеться за видами товарів та підприємства (особи) — комісіонера.

284 «Тара під товарами» — на цьому субрахунка ведеться облік наявності та руху тари як під товарами, так і порожньої. Торговельні підприємства можуть вести облік тари за середньообліковими цінами, які встановлює керівник підприємства за видами (групами) тари і ціни на тару. Різниця між цінами придбання і середньообліковими цінами на тару відноситься на субрахунку 285 «Торгова націнка».

285«Торгова націнка» — рахунок використовують, переважно, підприємства роздрібної торгівлі при веденні обліку товарів за продажними цінами. На ньому відображають торгові націнки на товари, тобто різницю між покупною та продажною (роздрібною) вартістю товарів.

По кредиту субрахунка 285 «Торгова націнка» відображається збільшеннясумиторговельноїнацінки, подебету— зменшення (списання).

286«Необоротні активи та групи вибуття, утримані для продажу».

289«Транспортно-заготівельні витрати» — ведеться облік транс-

портно-заготівельних витрат, які не включені до собівартості оприбуткованих товарів.

Зазначимо, що за П(с)БО 9 визначено два методи обліку транспор- тно-заготівельних витрат (ТЗВ):

перший — сума ТЗВ включається до собівартості товару;

другий — сума ТЗВ рахується на окремому субрахунка загальною сумою.

20

Сума транспортно-заготівельних витрат, відбитих на цьому субрахунка за місяць, розподіляється між сумою залишку товарів на кінець місяця та сумою товарів, які були реалізовані чи вибули з інших причин у звітному місяці. До звітності (Баланс ф. № 1) включається згорнуте за всіма субрахунками сальдо рахунка 28 «Товари».

Для обліку товару, прийнятого на умовах комісії продажу застосовують забалансовий рахунок 024 «Товари, прийняті на комісію».

Якщо оптове підприємство за договором «комісії на покупку» виступає «комісіонером», а інше підприємство «комітентом», тоді товар, який надійшов від постачальника в комору комісіонера, обліковують на забалансовому рахунка 025 «Майно в довірчому управлінні».

Узагальнення інформації про собівартість реалізованих товарів ведеться на рахунка 90 «Собівартість реалізації», субрахунок 2 «Собівартість реалізованих товарів». Собівартість реалізованих товарів — це первинна вартість товарів, що вибули.

Незалежно від прийнятого методу оцінки, про який зазначено у обліковій політиці підприємства, списання реалізованих товарів за собівартістю на підприємствах оптової торгівлі відображають записами:

по дебету субрахунка 902 «Собівартість реалізованих товарів» з кредиту рахунка 281 «Товарі на складі».

Кредитується субрахунок 902 у кінці місяця (звітного періоду) на суму списаної собівартості реалізованих товарів за дебетом субрахунка 791 «Результат основної діяльності».

Таким чином, сальдо на субрахунку 902 відсутнє.

Усі інші витрати, не пов’язані з собівартістю реалізованого товару, узагальнюються на таких рахунках поточних витрат:

92 «Адміністративні витрати»,

93«Витрати на збут»,

94«Інші витрати операційної діяльності».

Пи т а н н я для контролю знань

1.Що таке торгова діяльність?

2.Скільки видів торговельної діяльності? Чим вони різняться?

3.Які види цін в оптовій торгівлі, їх складові?

4.За якими цінами ведуть розрахунки з експортно-імпортних операцій?

5.Що таке «звичайна» ціна товару?

6.Яка різниця між знижками, націнками та цінами реалізації?

7.З яких причин покупцеві надають знижки?

8.Чим відрізняється ціна покупки від ціни продажу?

9.На якому рахунка обліковують собівартість реалізованих товарів?

21

10.Назвіть рахунки бухгалтерського обліку, на яких узагальнюються інші витрати, не пов’язані з собівартістю реалізованого товару.

11.Наведіть характеристику рахунка бухгалтерського обліку «Товари».

12.Для чого призначено рахунок 024?

13.Які витрати належать до транспортно-заготівельних?

14.Назвіть основні елементи рахунка 285 «Торгова націнка»

15.Поясніть, коли до первинної вартості товару відносять суму ПДВ.

16.Які втрати не відносять до первинної вартості товарів?

17.На якому субрахунка ведеться облік товарів, переданих на комісію?

22