Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2010-Oblik_u galuzyah ekonomiki-Maksimova_.pdf
Скачиваний:
111
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
3.43 Mб
Скачать

До інших видів оцінки можна віднести відновлювальну (оцінка основних засобів у сучасних умовах, за діючими цінами); залишкову вартість основних засобів (первісна (відновлена) за вирахуванням зносу); переоціненувартість(вартістьнеоборотнихактивівпісляїхпереоцінки).

Завдання бухгалтерського обліку основних засобів у будівництві:

правильна оцінка та своєчасне, документальне оформлення відображення в обліку надходження основних засобів, їх внутрішнього переміщення(зоднієїділянкибудівництвана іншу), використання, вибуття;

щомісячне (звітний період) відображення в обліку зносу основних засобів;

своєчасне відображення в обліку витрат на ремонт основних засобів та переоцінки;

визначення результатів від ліквідації, а також збитків від списання об’єктів, що вибули з експлуатації;

контроль за їх наявністю, виявленням нестачі, псуванням та своєчасним покаранням винних.

4.2. Документальне супроводження операцій руху основних засобів

Незалежно від джерел надходження, основні засоби оформлюють типовими формами первинної облікової документації, затверджених Наказом Мінстату України «Про затвердження типових форм первинного обліку» [28] і наказом Міністерства фінансів України Положенням «Про документальнезабезпечення записів убухгалтерськомуобліку» № 88 [25].

Форма ОЗ-1 «Акт приймання-передавання (внутрішнього переміщення) основних засобів» застосовується для оформлення зарахування до складу основних засобів окремих об’єктів, для обліку введення їх в експлуатацію; для оформлення внутрішнього переміщення основних засобів з одного об’єкта до іншого, а також для включення їх зі складу основних засобів при передавання іншому підприємству.

При отриманні (купівлі) основних засобів акт складає комісія, яка призначається розпорядженням (наказом) керівника підприємства. Акт складається в одному примірнику на кожен окремий об’єкт. Складання загального акта, яким оформлюється приймання декількох об’єктів основних засобів, дозволяється лише при обліку господарського інвентарю, інструментів, обладнання і т. п., якщо ці об’єкти однотипні, мають однакову вартість та прийняті в одному календарному місяці.

Для оформлення приймання-здавання основних засобів із ремонту, реконструкції та модернізації застосовується «Акт приймання-здавання відремонтованих, реконструйованихтамодернізованихоб’єктів» заф. ОЗ-2.

При передаванні основних засобів іншому підприємству акт складається в двох примірниках за ф. ОЗ-3 (для підприємства, яке отримує

215

і яке здає основні засоби). При оформленні внутрішнього переміщення основних засобів акт також складається у двох примірниках у тому відділі, який здає основні засоби.

Форма передбачає: найменування об’єкта, рік спорудження або дату випуску підприємством, коротку характеристику об’єкта, його первісну вартість, присвоєний інвентарний номер, місце використання та інші відомості, необхідні для аналітичного обліку основних засобів. Списання автомобільного транспорту при їх ліквідації оформлюють типовою формою ОЗ-4 «Акт на списання автотранспортних засобів». У будівництві обов’язково на будівельні машини використовують акт за формою ОЗ-5 «Актпро установку, пусктадемонтажбудівельноїмашини».

Акти приймання-передавання основних засобів після їх оформлення та затвердження керівником підприємства передаються до бухгалтерії і зберігаються в окремій папці протягом терміну експлуатації — 3-х років і одного місяця після списання з обліку за умови, якщо за цей термін діяльності проведена документальна перевірка.

На кожен об’єкт основних засобів на основі приймально-здаваль- ного акта заповнюється інвентарна картка типової форми в одному примірнику (03-6 «Інвентарна картка обліку основних засобів»). Кожному об’єкту основних засобів присвоюється інвентарний номер (КОФ плюс два-три порядкових знака праворуч). Інвентарний номер зберігається за об’єктом протягом Разом періоду його експлуатації на цьому підприємстві. Він проставляється в усіх первинних документах, що оформляють наявність і рух об’єкта.

Форма 03-6 застосовується для аналітичного обліку та узагальнення інформації про всі типи основних засобів на підприємстві. Форма містить у собі дані про технічні особливості об’єкта, вартість, норми амортизації, ремонти, внутрішнє переміщення та ін. Традиційно ведеться в одному примірнику в бухгалтерії. Інвентарні картки створюють інвентарну картотеку з основних засобів. Заповнені інвентарні картки обліку руху основних засобів реєструються в описі форми 03-7 «Опис інвентарних карток по обліку основних засобів». Ця форма складається в одному примірнику вбухгалтеріїзметоюконтролю зазбереженням карток.

Для обліку руху основних засобів за класифікаційним групам застосовують ф. ОЗ-8 «Картка обліку руху основних засобів».

Підприємства які мають невелику кількість основних засобів, можуть обліковувати їх в інвентарній книзі.

Коженоб’єкт закріплюється заматеріально відповідальною особою. Для обліку кожного об’єкта основних засобів по матеріально відповідальних особах застосовують форму ОЗ-9 «Інвентарний список основних засобів». Дані, що містяться в цій формі, повинні бути тотожними із записами в інвентарних картках обліку основних засобів. Загальна схема організації обліку і контролю при застосуванні ти-

пових форм, наведена на рисунку 4.1.

216

Накладна,

 

 

Акт приймання —

технічний

 

 

передачі основних

 

 

паспорт та ін.

 

 

засобів

 

 

 

(ф № ОЗ-1)

 

 

 

 

 

Описінвентарних картокпообліку основнихзасобів

(ф. №ОЗ-7)

Карткаобліку основнихзасобів

(ф. №ОЗ-8)

Інвентарна картка обліку основнихзасобів

(ф№ОЗ-6)

Актвнутрішнього переміщенняосновних засобів(ф. №ОЗ-І)

Кошторис, розрахунки ремонтнихробіт

Звітпровикористання матеріалівнаремонт

Акт приймання — здачі відремонтованих, реконструйованихі модернізованихоб’єктів

(ф. №ОЗ-2)

Актнасписання основнихзасобів

(ф. №ОЗ-3; ОЗ-4)

Акт про установку, пуск та демонтаж будівельної машини (ф. № ОЗ-5)

Інвентарний список основних засобів

(ф. № ОЗ-09)

Інвентаризаційний опис основних засобів

Акт інвентаризації

Акт

перевірки

Відомістьобліку

 

 

Журнали

 

 

Головна

 

 

Фінансова

основнихзасобів

 

 

3, 4, 5, 6

 

 

книга

 

 

звітність

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рис. 4.1. Загальна схема організації обліку і контролю при застосуванні типових форм

При передаванні об’єктів основних засобів в операційну оренду оформляється договір оренди орендодавця та орендатора. Орендарю видається копія інвентарної картки об’єкта на підставі акта прийман- ня-передавання за формою ОЗ-1. При передаванні в фінансову оренду об’єкта, окрім договору та акту складається розрахунок фінансових

217

витрат у складі орендних платежів у орендаря, та розрахунок фінансових доходів у складі орендних платежів у орендодавця у порядку визначеному П(С)БО 14 «Оренда» [46].

Переважно ці документи використовуються підприємствами, незалежно від виду діяльності. Однак будівельні підприємства для обліку будівельних машин і механізмів, додатково можуть використовувати такі типові форми первинних документів:

1.Рапорт про роботу баштового крана (форма № ЕБМ-1). Форма виписується на декаду в одному примірнику техніком-нормуваль- ником і застосовується для обліку роботи мостових, шлюзових, самохідних, стаціонарних і козлових баштових кранів при погодинній оплаті і є підставою для одержання вихідних даних при нарахуванні заробітної плати машиністам у бухгалтерії.

2.Шляховий аркуш будівельної машини (форма № ЕБМ-2) застосовується у будівельних підприємствах для обліку роботи будівельної машини на автомобільному ходу при годинній оплаті, виписується в одному примірнику диспетчером, є підставою для одержання вихідних даних при нарахуванні заробітної плати обслуговуючому персоналу.

3.Рапорт про роботу будівельної машини (механізму) (форма

ЕБМ-3).

Форма виписується в одному примірнику, застосовується для обліку роботи будівельної машини (механізму) при погодинній оплаті і є підставою для одержання вихідних даних при нарахуванні заробітної плати обслуговуючому персоналу та використання пально-мастильних матеріалів. Результати роботи і простої будівельної машини (механізму) відображаються на зворотному боці рапорту і щодня засвідчується підписом і штампом замовника.

4.Рапорт-наряд про роботу будівельної машини (механізму) (форма № ЕБМ-4).

Форма заповнюється в одному примірнику, застосовується у будівельних підприємствах, що мають будівельні машини (механізми) на балансі, для оформлення і обліку виконання завдання на відрядні роботи, вимірювані в натуральному вираженні, і є підставою для одержання вихідних даних при нарахуванні заробітної плати обслуговуючому персоналу.

Форми № ЕБМ-1-4 застосовуються як при ручній обробці даних облікуроботибудівельних машинімеханізмів, так іприавтоматизованої.

5.Карта обліку роботи будівельної машини (механізму) (форма

ЕБМ-5) застосовується при ручній обробці даних для обліку відпрацьованого часу будівельною машиною (механізмом), а також для обліку виконаного обсягу робіт.

Карта ведеться в одному примірнику. Заповнюється на підставі форм

ЕБМ-1-4. Цілоденні простої протягом тривалого періоду, пов’язані із плановимремонтом іт.п., записуються однимзагальним рядком.

218