Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2010-Oblik_u galuzyah ekonomiki-Maksimova_.pdf
Скачиваний:
111
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
3.43 Mб
Скачать

ЧАСТИНА 2

ОБЛІК У БУДІВНИЦТВІ

Вступ

Будівництво є однією із провідних галузей в Україні. Незважаючи на економічну кризу, основні показники будівництва мають динаміку зростання. Так, якщо у 2000 році обсяги реалізації будівельної продукції (у фактичних цінах) дорівнювали 13095,8 млн грн, то у 2007 р. — 107174,9 млн грн Майже у два рази збільшилася кількість будівельних підприємств, на початок 2008 р. у цій галузі функціонувало 41491 підприємств, а на 1 липня 2009 року — 90 252, причому зі статусом юридичної особи — 87 446 одиниць; зменшилась частка збиткових підприємств від 40 до 32 %.

Рентабельність операційної діяльності будівельних підприємств в Україні коливалася у проміжку 1,2—3,5 %. Але, якщо у 1990 р. одержали житло 235 сімей, то у 2008 р. тільки 17 сімей. За січень—червень 2009 року освоєно капітальних інвестицій майже на 66 млрд грн, з них 45.8 млрд грн (69,5 %) — власні кошти підприємств, які були направлені до основного капіталу (35,8 млрд грн). Знизились кількість будівель та інженерних споруд незавершеного будівництва, та становила

— станом на 1.01.2009 р. — 19 989 млн грн, проти 27383 млн грн у

2004 р.

Будівництво ведеться за рахунок фінансування банків, коштів населення, інвестиційних фондів та коштів державного та місцевих бюджетів. Таким чином, статистичні показники засвідчують, що будівництво на сучасному етапі в умовах кризи, незважаючи на проблеми економіки, має перспективи розвитку бо його «продукція» вкрай необхідна.

Інформаційне забезпечення управління з метою підвищення ефективності діяльності підприємства є підставою до підвищення ролі бухгалтерського обліку в будівельній галузі.

Методика бухгалтерського обліку в будівництві дещо збігається з методикою обліку на підприємствах інших видів діяльності — промисловості, сільського господарства, торгівлі, транспорту тощо.

179

Це пов’язано:

по-перше, з державним регулюванням бухгалтерського обліку з метою використання єдиних правил ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності, які є обов’язковими для всіх підприємств;

по-друге, питання методології бухгалтерського обліку знаходяться у компетенції Міністерства фінансів України, яке розробило та затвердило національні положення (стандарти) бухгалтерського обліку, єдиний План рахунків бухгалтерського обліку та інші нормативно-правові акти з ведення бухгалтерського обліку та фінансової звітності;

по-третє, деякі об’єкти обліку мають схожі методологічні принципи формування інформації у системі бухгалтерського обліку, наприклад, за поточними рахунками банків, розрахунками з дебіторами чи кредиторами, з оплати праці, визнання та оцінки необоротних активів, первинної оцінки запасів тощо.

Однак будівельна галузь має певні особливості. Так, роботи у будівництві проводяться не за місцем розміщення виробника-підрядника, а на ділянці, яку визначив замовник — покупець; підрядник не може реалізувати результати праці будь-кому, а тільки замовнику; об’єктами є житлове, нежитлове будівництво.

Окрім того, окремі будівельно-монтажні роботи потребують, окрім договору підряду між підрядником і замовником, багато дозвільних документів, як до початку будівництва, так і при здаванні в експлуатацію; процес будівництва займає кілька звітних періодів, а контрактна ціна обговорюється до його початку. Ці особливості повинні бути враховані при організації облікових процедур задля забезпечення процесу управління підприємством повною, правдивою і своєчасною економічною інформацією.

Саме тому виникає потреба ознайомлення та вивчення нових методик з формування інформації про витрати, стосунки із замовниками, субпідрядниками, формування фінансових результатів у будівельній галузі з урахуванням змін, які відбулися станом на 1.01.2010 р.

Для кращого засвоєння матеріалу розділ містить глосарій основних термінів, питання для контролю знань, тестові завдання та перелік літератури.

Глосарій

Замовник — сторона договору підряду, яка за власним рішенням або дорученням інвестора розміщує замовлення на виконання робіт (будівництво об’єкта), приймає закінчені роботи (об’єкт будівництва) та оплачує їх.

Підрядник — сторона договору підряду, яка виконує та передає замовнику закінчені роботи (об’єкт будівництва), передбачені договором підряду.

180

Генеральний підрядник — підрядник, який залучає до виконання робіт третіх осіб (субпідрядників), залишаючись відповідальним перед замовником за результати їх роботи.

Субпідрядник — підрядник, який в порядку, визначеному договором підряду, та на підставі договору субпідряду, укладеному з генеральним підрядником, залучається до виконання робіт.

Договірна документація — договір підряду та інші документи (проектна, кошторисна, тендерна документація, тендерні пропозиції, акцепт тендерної пропозиції, повідомлення, запити, претензії тощо), які встановлюють, конкретизують, уточнюють або змінюють умови договору підряду.

Договірна ціна — визначена на основі кошторису, узгоджена сторонами і обумовлена в договорі підряду ціна (вартість) робіт.

Контракт за ціною «витрати плюс» — договір про будівництво, який передбачає ціну як суму фактичних витрат підрядника на виконання будівельного контракту та погодженого прибутку (у вигляді процента від витрат або фіксованого розміру).

Контракт з фіксованою ціною — договір про будівництво, який передбачає фіксовану (тверду) ціну загального обсягу робіт за будівельним контрактом або фіксовану ставку за одиницю кінцевої продукції, що випускатиметься на об’єкті будівництва.

Кошторисна документація — кошториси та інші документи, пов’язані із складанням (розрахунки, обгрунтування, пояснення, відомості про ресурси тощо), і необхідні для визначення кошторисної вартості будівництва та договірної ціни.

Дозвільна документація — дозвіл на будівництво, дозвіл на виконання будівельних робіт, інші дозволи, передбачені законом.

Документи про виконання договору підряду — документи про хід ви-

конання договору підряду, відповідність робіт і матеріальних ресурсів нормативним вимогам та здійснення контролю за виконанням договірних зобов’язань (журнали виконання робіт, акти та довідки про виконані роботи, акти на приховані роботи та конструкції, паспорти, сертифікати, акти на випробування устаткування, журнали авторського нагляду, матеріали перевірок тощо).

Об’єкт будівництва — сукупність будівель і споруд або окремі будівлі і споруди, будівництво яких здійснюється за єдиним проектом.

Проміжні рахунки — рахунки за виконані роботи за будівельним контрактом, передані замовнику для оплати.

Закінчені роботи — роботи, виконані підрядником відповідно до договору підряду, проектної та кошторисної документації.

Проектна документація — текстові та графічні матеріали, затверджені в установленому порядку, якими визначаються містобудівні, об’ємнопланувальні, архітектурні, конструктивні, технічні та технологічні рішення, а також кошториси об’єкта будівництва.

Роботи — будівельні, монтажні, проектні, пусконалагоджувальні та інші роботи, пов’язані з будівництвом об’єкта.

181

Розділ 1

РОЛЬ ОБЛІКУ У ДІЯЛЬНОСТІ БУДІВЕЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА

1.1. Будівництво як вид економічної діяльності

За класифікацією видів економічної діяльності (КВЕД), яка є складовою частиною державної системи класифікації і кодування технікоекономічної та соціальної інформації, введеною в дію з 1.07.97 р. та гармонізованою з Класифікацією видів економічної діяльності Статистичної Комісії Європейської Спілки (NACE), будівництво посідає почесне 6 місце серед 17 видів економічної діяльності. Види економічної діяльності за КВЕД наведені на рис. 1.1 [70, с. 135].

Як у промисловості, торгівлі чи сільському господарстві у будівництві здійснюються різні види господарської діяльності.

Вид діяльності визначається використанням матеріальних ресурсів

— сировини, матеріалів, устаткування, технологічних засобів та нематеріальних ресурсів — прав, ноу-хау, робітничої сили.

Згідно з Положенням бухгалтерського обліку 3 «Звіт про фінансові результати», будь-яка основна діяльність підприємства, а також операції, які забезпечують чи виникли внаслідок її проведення, називається звичайною діяльністю.

Подію або операцію, яка відрізняється від звичайної діяльності підприємства, та не очікується, що вона буде повторюватися періодично або в кожному наступному звітному періоді: стихійне лихо, пожежа, техногенні аварії тощо, відносять до надзвичайної діяльності.

Звичайну діяльність поділяють на операційну, фінансову, інвестиційну та іншу діяльність. Операційна діяльність — це основна діяльність підприємства, а також інша діяльність, що не є інвестиційною або фінансовою. Так, наприклад, основна операційна діяльність промислового підприємства пов’язана з виробництвом продукції, торговельного — з купівлею і продажем товарів, будівельного — з будіве- льно-монтажними роботами. Якщо, водночас, реалізується іноземна валюта чи інші оборотні активи; отримуються гранти, штрафи, пені; списується кредиторська заборгованість, сумнівні та безнадійні борги; виявляються нестачі і втрати від псування цінностей, то такі операції належать до іншої операційної діяльності.

Діяльність, що призводить до змін розміру і складу власного і позикового капіталу підприємства, називають фінансовою. Якщо підприємство має вільні кошти, то вони повинні приносити економічні вигоди:

182

дивіденди — частину чистого прибутку, розподілену між учасниками відповідно до частки їх участі у капіталі інших підприємств;

відсотки— платузавикористання грошових коштівпідприємства. Якщо підприємство за договорами фінансової оренди купує та пе-

редає у фінансову оренду основні засоби чи нематеріальні активи (патенти, торговельну марку, авторське право, програмні продукти тощо), то воно одержує винагороду, роялті (платежі).

В И Д И Д І Я Л Ь Н О С Т І

Сільське господарство, мисливство та лісове господарство; рибне господарство; добувна промисловість; обробна промисловість; виробництво електроенергії, газу та води; будівництво; оптова та роздрібна торгівля; готелі та ресторани; транспорт; фінансова діяльність; операції з нерухомістю, здавання піднайом та послуги юридичним особам; державне управління; освіта; охорона здоровя, та соціальна допомога; колективні, громадські та особисті послуги; послуги домашньої обслуги; екстериторіальна діяльність

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НАДЗВИ-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЧАЙНА ДІ-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЯЛЬНІСТЬ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

пов’язана з ек-

 

 

 

ЗВИЧАЙ НАДІЯЛЬНІСТЬ

 

стремальними

 

 

 

 

 

 

 

 

 

подіями:

сти-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

хійним лихом,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

техногенними

 

 

 

 

 

 

 

 

 

аваріями,

по-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

жежами

 

ОПЕРАЦІЙНА

 

ФІНАН-

ІНВЕС-

ІНША

 

 

ДІЯЛЬНІСТЬ

 

СОВА

ТИЦІЙ-

ДІЯЛЬ-

 

 

виробництво,

будівниц-

ДІЯЛЬ-

НА ДІЯ-

НІСТЬ

 

 

тво, торгівля,

реалізація

НІСТЬ

ЛЬНІСТЬ

 

 

 

валюти, штрафи, нестачі,

 

 

 

 

 

 

пені

 

 

 

 

дивіденди,

придбан-

списаня

 

 

 

 

 

 

 

відсотки,

ня,

реалі-

необорот-

 

 

 

 

 

 

 

роялті

зація

не-

них акти-

 

 

 

 

 

 

 

 

оборотних

вів, уцінка

 

 

 

 

 

 

 

 

активів

 

 

 

ОСНОВНА

 

ІНША

 

 

 

 

 

 

ДІЯЛЬ-

 

ДЯЛЬ-

 

 

 

 

 

 

НІСТЬ

 

НІСТЬ

 

 

 

 

 

 

виробницт-

 

штрафи,

 

 

 

 

 

 

во, будіни-

нестачі,

 

 

 

 

 

 

цтво торгі-

 

пені,

реа-

 

 

 

 

 

 

вля,

по-

 

лізація

ва-

 

 

 

 

 

 

слуги

то-

 

люти

 

 

 

 

 

 

 

що

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рис. 1.1. Види діяльності підприємств

183