Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2010-Oblik_u galuzyah ekonomiki-Maksimova_.pdf
Скачиваний:
111
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
3.43 Mб
Скачать

ЧАСТИНА І

ОБЛІК У ТОРГІВЛІ

Вступ

Торгівля є одним з видів економічної діяльності, яка виконує функції обігу товарів, забезпечуючи їх просування зі сфери виробництва до сфери споживання через сукупність будь-яких операцій купівлі-продажу, обміну, поставки, якіпередбачають передавання праввласностінатовари.

Торговельна діяльність — це ініціативна, самостійна діяльність юридичних осіб та громадян щодо здійснення купівлі-продажу товарів з метою задоволення споживача та одержання доходу. Тому такий вид діяльності має ще назву комерційної діяльності. Здійснюється торгова діяльність після державної реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності. А для торгівлі окремими товарами (зброєю, лікарськими засобами, алкогольниминапоями, тютюновимивиробамитощо) потрібнащеліцензія.

За способом функціонування торгівлю поділяють на внутрішню та зовнішню. Через внутрішню торгівлю забезпечується надходження товарів до споживача в Україні. Зовнішня — це торгівля з іншими країнами. Своєю чергою вона ділиться на експорт та імпорт товарів. Операції з продажу товарів українськими суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності іноземним суб’єктам господарської діяльності належать до експорту. До імпорту — купівля товарів українськими суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності уіноземних суб’єктівгосподарськоїдіяльності.

Торгова діяльність може здійснюватися у оптовій та роздрібній торгівлі, у сфері ресторанного господарства.

У сфері оптової торгівлі відбувається придбання та відповідне перетворювання товарів для наступної їх реалізації підприємствам роздрібної торгівлі, іншим суб’єктам підприємницькоїдіяльності. Дорізновидів оптовоїторгівлі належать товарні біржі, які займаються посередництвом з метою організації оптової торгівлі масовими товарами, сировиною, продукцією ви- робничо-технічного призначення через надання послуг при підписанні біржовихугод, виявленнятоварних цін, попитунатовари та інші. Водночас, то- варнабіржанемаєправавідсвогоіменіпроводитиопераціїкупівлі-продажу.

Роздрібна торгівля займається продажем товарів безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків.

11

Ресторанне господарство належить до сфери виробничо-торго- вельної діяльності, в якій виробляють і продають продукцію власного виробництва та закуплені товари, зазвичай, призначені для споживання на місці, з організацією дозвілля або без нього.

Методика бухгалтерського обліку в торговій діяльності дещо збігається з методикою обліку на підприємствах інших видів діяльності — промисловості, сільському господарстві, будівництві, транспорті тощо. На наш погляд, це пов’язано, по-перше, з державним регулюванням бухгалтерського обліку з метою використання єдиних правил ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності, які є обов’язковими для всіх підприємств, по-друге, питання методології бухгалтерського обліку перебувають у компетенції Міністерства фінансів України, яке розробило та затвердило національні положення (стандарти) бухгалтерського обліку, єдиний План рахунків бухгалтерського обліку та інші нормативно-правові акти з ведення бухгалтерського обліку та фінансової звітності. По-третє, деякі об’єкти обліку мають схожі методологічні принципи формування інформації у системі бухгалтерського обліку, наприклад, з поточних рахунків банків, розрахунках з дебіторами чи кредиторами, з оплати праці; визнання та оцінки необоротних активів; первинної оцінки запасів та інші.

З іншого боку, тільки специфікою торгівлі пояснюється різниця між запасами, наприклад, мука, придбана з метою виробництва продукції (хліба) вважається сировиною, а у торгівлі — товаром. Товари у бухгалтерському обліку визнаються запасами у вигляді матеріальних цінностей, які придбані (надійшли) таутримуютьсяпідприємствомзметоюподальшогопродажу.

Тільки у торгівлі використовують торгову націнку для покриття витрат, пов’язанихзпросуваннямтоварнихзапасівтаутвореннямдоходупідприємств.

Саме тому виникає необхідність у методичній допомозі студентам щодо ознайомлення та вивчення методик з накопичення інформації про рух товарів, витрати, пов’язані з торговельною діяльністю, а також з формування фінансових результатів у торгівлі.

Для полегшення вивчення теми пропонуються глосарій основних термінів, контрольні питання, тести та перелік літератури.

Глосарій

Втрати, пов’язані з фізико-хімічними властивостями товару, на що суб’єкти господарської діяльності не в змозі або майже не в змозі впливати, називають природними.

Витрати торговельної діяльності — витрати підприємств,

що здійснюють таку діяльність, яка виникає у процесі руху товарів. Вони відображаються одночасно зі зменшенням активів чи збільшенням зобов’язань.

12

Вільна ціна у торгівлі складається з первинної вартості, не залежно від джерел походження (постачальника, засновника, ба-

ртеру) та торгової націнки.

Дохід — визнається під час збільшення активу або зменшення зобов’язання, що зумовлює зростання власного капіталу. Звичайна ціна товару — ціна товарів, яка визнається сторонами договору. Вважається, що вона відповідає рівню справедливих ринкових цін, за якими товари передаються іншому власнику за умов, що продавець та покупець є незалежними, мають інформацію про ціни, які склалисянаринку ідентичнихчиодноріднихтоварів.

Книга обліку розрахункових операцій (КОРО) — прошну-

рована і належним чином зареєстрована в органах державної служби України книга, що містить щоденні звіти, які складаються на підставі відповідних розрахункових документів щодо руху готівкових коштів, товарів (послуг).

Оптовий товарообіг — продаж товарів народного споживання підприємствам роздрібної торгівлі, громадського харчування та промисловим підприємствам для переробки і виробничого споживання, а також продаж іншим споживачам. Форми реалізації товарів: зі складів оптових баз, транзитом, через товарну біржу, за договором комісії тощо.

Прибуток — сума, на яку доходи перевищують пов’язані з ними витрати.

Реєстратор розрахункових операцій (РРО) — пристрій або програмно-цільовий комплекс, у якому реалізовані фіскальні функції, призначений для реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів (наданні послуги), операцій з купівлі-продажу іноземної валюти та/або реєстрації кількості проданих товарів (наданих послуг). Розрахунковий документ (РД) — документ установленої форми та змісту (касовий чек, товарний чек, розрахункова квитанція, проїзний документ тощо), що підтверджує факт продажу (повернення) товарів, надання послуг, отримання (повернення) коштів, купівлі-продажу іноземної валюти, надрукований у випадках, передбачених цим Законом, і зареєстрований у встановленому порядку реєстратором розрахункових операцій або заповнений вручну.

Роздрібний товарообіг — продаж товарів населенню, а також продаж товарів організаціям, установам і підприємствам для контингентів населення, що обслуговуються ними, і для їхніх поточних потреб, так званий дрібний опт.

Розрахункова книжка (РК) — належним чином зброшурована та пронумерована книжка, зареєстрована в органах державної податкової служби України, що містить номерні розрахункові квитанції, які видаються покупцям у визначених цим Законом випадках, коли незастосовуютьсяреєстраторирозрахунковихоперацій.

Сфера ресторанного господарства (аналог до терміна

«громадське харчування») — вид економічної діяльності суб’єктів (за КВЕД) господарювання із представлення послуг за-

13

для задоволення потреб споживачів у харчуванні з організацією дозвілля чи без нього в закладах (об’єктах) ресторанного господарства — їдальнях, ресторанах, кафе, барах, буфетах, відкритих літніх майданчиках, кіосках, які мають у розпорядженні окреме приміщення й торгово-технологічне устаткування для готування їжі, обладнані столиками й стільцями для її споживання.

Торговельна діяльність — це ініціативна, самостійна діяльність юридичних осіб та громадян щодо здійснення купівліпродажу товарів з метою задоволення споживача та одержання доходу.

Торгова націнка — джерело відшкодування витрат та утворення доходу підприємств торгівлі.

Тара — всі предмети, в які упаковують або укладають товар. Форми реалізації — продаж товарів з роздрібної мережі магазинів, аптек, кіосків, лотків, за зразками, на замовлення, на пре-

зентації за готівку; у кредит з розстрочкою платежу.

14