Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2010-Oblik_u galuzyah ekonomiki-Maksimova_.pdf
Скачиваний:
111
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
3.43 Mб
Скачать

6.2. Первинні документи для складання кошторису

Для визначення кошторисної вартості будівництва необхідні: проект з визначенням параметрів будівлі чи споруди, їх частин і конструктивних елементів, обсягів будівельно-монтажних робіт; чинні кошторисні нормативи, поточні оптові ціни на матеріали; опис послідовності робіт і матеріалів, які застосовуються.

Усі кошториси поділяють на локальні, які складаються на окремі види робіт і витратами, за будівлями, спорудами або за загально майданчиковими роботами на підставі обсягів, та об’єктні, які об’єднують дані з локальнихкошториснихрозрахунківповсьомуоб’єктутапідлягаютьуточненню.

Зразок локального кошторису на будівельні роботи може складатися з таких розділів:

Розділ 1. Будівельні роботи. Земляні, фундаменти і стіни підземної частини, стіни, каркас, перекриття, перегородки, підлоги, підмурки, покриття й даху, заповнення прорізів, сходи та майданчики, оздоблювальні роботи, різні роботи.

Розділ 2. Спеціальні будівельні роботи. Фундаменти під устатку-

вання, спеціальні підмурки, канали і приямки, футерування та ізоляція, хімічні захисні покриття та інші роботи.

Розділ 3. Внутрішні санітарно-технічні роботи. Водопровід, ка-

налізація, опалення, газопостачання.

Розділ 4. Монтаж устаткування. Придбання і монтаж технологічного устаткування, технологічних трубопроводів, технологічних металевих конструкцій; вентиляція і кондиціювання; низьковольтні мережі; автоматика.

Локальний кошторис складається, виходячи з:

обсягів робіт згідно з проектними даними;

номенклатури й кількості устаткування;

кошторисних нормативів, що діють на момент складання кошто-

рисів [60, с. 56].

Чинними нормативами для визначення вартості будівельних робіт на території України, починаючи з 2000 року, є ресурсні елементні кошторисні норми на будівельні роботи (РЕКН — ДБН Д.2.2-99).

Збірники РЕКН містять таку інформацію: найменування ресурсу; витрати праці робітників-будівельників, людино-години; середній розряд робіт, визначений для ланки робітників-будівельників; витрати праці машиністів у людино-годинах; час роботи та перелік будівельних машин і механізмів, механізованого інструменту та час їх експлуатації, машино-години; норми витрати будівельних матеріалів, виробів

іконструкцій, фізичні одиниці вимірювання.

Якщо відповідно до проектних даних здійснюється розбирання конструкцій, знесення будівель (споруд), внаслідок чого очікується

286

одержання конструкцій, виробів і матеріалів, придатних для повторного застосування, або провадиться супутній будівництву видобуток окремих матеріалів (камінь, гравій, ліс тощо), то, крім підсумку локальних кошторисів на розбирання, знесення (перенесення) будівель і споруд та інших робіт, довідково наводяться зворотні суми.

Зворотні суми вказуються окремим рядком під назвою «У тому числі зворотні суми» і визначаються на підставі номенклатури й кількості конструкцій, матеріалів і виробів, одержуваних для повторного використання. Їх вартість у складі зворотних сум визначається за поточними цінами за вирахуванням витрат з приведення їх у придатний для використання стан.

Об’єктні кошториси складаються шляхом підсумовування даних локальних кошторисів, з групуванням робіт і витрат за відповідними графами кошторисної вартості «будівельних робіт», «монтажних робіт», «устаткування, меблів та інвентарю», «інших витрат».

Замість локальних і об’єктних кошторисів розробляються локальні й об’єктні кошторисні розрахунки у випадках, коли:

обсяги робіт і розміри витрат остаточно не визначені і підлягають уточненню при розробці робочої документації (робочих креслень);

обсяги робіт, характер і методи їх виконання не можуть бути точно визначені при проектуванні й уточнюються в процесі будівництва.

Зведений кошторисний розрахунок — це кошторисний документ, що визначає повну кошторисну вартість будівництва всіх об’єктів, передбачених проектом або робочим проектом, у т. ч. кошторисну вартість будівельних і монтажних робіт, витрати на придбання устаткування, меблів та інвентарю, а також усі супутні витрати.

У зведених кошторисних розрахунках вартості будівництва кошти розподіляються за такими главами:

1.Підготовка території будівництва (включаються кошти на роботи і витрати, пов’язані з відведенням і освоєнням забудовуваної території).

2.Основні об’єкти будівництва (кошторисна вартість будівель, споруд і видів робіт основного призначення).

3.Об’єкти підсобного й обслуговуючого призначення (кошторисна вартість будівлі ремонтно-технічних майстерень, заводоуправлінь, естакади, галереї, складські приміщення, сміттєзбиральники, об’єкти побутового призначення тощо).

4.Об’єкти енергетичного господарства.

5.Об’єкти транспортного господарства і зв’язку.

6.Зовнішні мережі та споруди водопостачання, каналізації, теплопостачання і газопостачання.

7.Благоустрій та озеленення території.

8.Тимчасові будівлі і споруди (кошти на зведення й розбирання титульних тимчасових будівель і споруд).

287

9.Інші роботи і витрати (кошти на покриття витрат замовника й підрядних будівельно-монтажних організацій, а також на окремі види робіт, які не враховано в кошторисних нормативах).

10.Утримання служби замовника і авторський нагляд (кошти, призначені на утримання служби замовника й авторський нагляд, а також кошти на проведення геодезичних спостережень за переміщенням і деформаціями будівель і споруд, проведенням тендерів і введенням об’єктів в експлуатацію).

11.Підготовка експлуатаційних кадрів (кошти на підготовку експлуатаційних кадрів для підприємств, що будуються заново).

12.Проектні та вишукувальні роботи (кошторисна вартість проек- тно-вишукувальних робіт, кошторисна вартість експертизи проектнокошторисної документації, витрати, пов’язані з випробуванням палі (частина робіт, виконувана проектно-вишукувальними організаціями).

До зведеного кошторисного розрахунка вартості будівництва після підсумку глав 1—12 включаються:

кошторисний прибуток — кошти, що враховують економічно обґрунтований розмір прибутку підрядної організації від виконання будівельних і монтажних робіт. Його розмір залежить від виду будівництва, технічної й технологічної складності будівництва, строків будівництва, умов його фінансування тощо. Розмір прибутку погоджується з замовником. При бюджетному фінансуванні розмір кошторисного прибутку приймається в межах, рекомендованих Держбудом:

кошти на покриття ризику всіх учасників будівництва, які призначені на відшкодування збільшення вартості у зв’язку з неточностями при проектуванні, зміною державних стандартів на деякі матеріали, вироби, конструкції, устаткування тощо. При бюджетному фінансуванні розмір коштів на покриття ризику приймається в межах, рекомендованих Держбудом, за підсумками глав 1—12);

кошти на покриття додаткових витрат, пов’язаних з інфляційними процесами призначені на відшкодування збільшення вартості ресурсів, спричиненого інфляцією, яка може відбутися як на початку будівництва, так і протягом нього, сума коштів визначається шляхом експертної оцінки та надається Держбудом України;

кошти на страхування ризику (включаються до зведеного кошторисного розрахунка за узгодженням із замовником, не більше 2 % від підсумку глав 1-12 ЗКР);

податки, збори (обов’язкові платежі), встановлені чинним законодавством (соціальне страхування, пенсійне страхування). Розмір цих витрат визначається, виходячи з норм і бази для їх нарахування, встановлених відповідними постановами Уряду (ПДВ тощо).

За підсумком зведеного кошторисного розрахунка вартості будівництва вказуються зворотні суми, які враховують вартість:

288

матеріалів і виробів, одержаних від розбирання тимчасових будівель і споруд, у розмірі 15 % від кошторисної вартості тимчасових будівель і споруд;

матеріалів і виробів, одержаних від розбирання конструкцій, знесення та перенесення будівель і споруд, у розмірі, що визначається згідно з розрахунком;

меблів, устаткування, інвентарю, придбаних для меблювання житлових і службових приміщень для іноземного персоналу, який здійснює шефмонтаж устаткування.

У кошторисній вартості будівництва враховуються кошти на додаткові витрати при виконанні робіт у зимовий період. Розмір коштів визначається за усередненими показниками, наданими Держбудом, і є лімітом на відшкодування підрядникові витрат тільки при виконанні робіт у зимовий період. До акта виконаних робіт підрядник на вимогу замовника зобов’язаний надати розрахунок на додаткові витрати, пов’язані з проведенням робіт у зимовий період.

Якщо зведені кошториси не складаються, то перераховані вище витрати включаються до локального кошторису. Наведені вище прибуток і податкиобчислюються від повної трудомісткості й вартості робіт і послуг

употочних цінах. ПотімнараховуєтьсяПДВувстановленихрозмірах.

6.3. Визнання витрат і доходів за договором підряду та їх облік

Доходи і витрати, одержані та здійснені протягом періоду виконання договору підряду, визнаються на дату складання балансу (на останнє число місяця) за мірою завершеності будівельно-монтажних робіт, якщо кінцевий фінансовий результат цього договору підряду може бути достовірно оцінений.

Міра завершеності робіт за договором підряду може визначатися за одним з наведених методів:

1)вимірювання та оцінка виконаної роботи;

2)співвідношення обсягу завершеної частини робіт та їх загального обсягу за договором підряду у натуральному вимірюванні (м кв., м куб., т тощо);

3)співвідношення фактичних витрат від початку виконання договору підряду до дати балансу та очікуваної (кошторисної) суми загальних витрат за договором.

За першим методом підрядчик визнає дохід у сумі виконаних робіт за даними журналу (ф. № КБ-6), замовник підписує довідку та акт про визнання виконаних підрядних робіт. Розглянемо приклад відображення в обліку виконання будівельних робіт і розрахунків із замовниками на цих умовах.

289

ПРИКЛАД 1. Припустимо, що будівельне підприємство протягом трьох кварталів 2009 р. виконувало будівельні роботи. Основні показники, необхідні для розрахунка:

загальна кошторисна вартість контракту — 25 200 грн (із ПДВ), у тому числі за періодами: 6000; 12 000; 7200 грн відповідно;

фактичні витрати з виконаної роботи — 9450,0, у тому числі за періодами: 3000,0; 4000; 2450 грн;

рахунки замовнику виставлялися відповідно до підписаних актів про виконані роботи поквартально.

Порядок відбиття в системі обліку господарських операцій, пов’язаних з виконанням роботи у розрізі окремих періодів, покажемо

утаблиці 6.1 і на схемах рахунків (рис. 6.2).

Таблиця 6.2

ВІДОБРАЖЕННЯ ГОСПОДАРСЬКИХ ОПЕРАЦІЙ ЗА ОКРЕМИМИ ПЕРІОДАМИ

Господарські операції

Кореспонденція

 

Періоди

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дебет

Кредит

1 квартал

2 квартал

3 квартал

 

 

 

 

 

 

 

01

02

03

04

05

06

07

 

 

 

 

 

 

 

1

Фактичні витрати з викона-

23

20, 63,

3000

4000

2450

 

ної роботи

65, 66,

 

 

 

91

 

 

 

2

На суму визнаного доходу

361

703

6000

12 000

7200

 

виставлені рахунки замов-

 

никові

 

 

 

 

 

3

На суму зобов’язань з ПДВ

703

641

1000

2000

1200

4

Списано фактичні витрати

903

231

2500

5000

1950

 

на собівартість

 

 

 

 

 

 

5

Визнано доходи (п. 2 — п.

 

 

 

 

 

 

3). Замовникові виставлені

238

239

5000

10 000

6000

 

рахунки на суми визнаного

 

доходу, тому коригування

 

 

 

 

 

 

не проводиться

 

 

 

 

 

6

Після закінчення контракту

239

238

 

 

21 000

 

закриваються субрахунки

 

 

 

до рахунка 23

 

 

 

 

 

7

Оплачені замовниками ра-

311

36

6000

12 000

7200

 

хунки

 

 

 

 

 

 

8

Списано чистий дохід

703

791

5000

10 000

6000

 

 

 

 

 

 

 

9

Списано собівартість робіт

791

903

2500

5000

1950

 

 

 

 

 

 

 

290

Д-т 23 К-т

 

 

Д-т 36 К-т

 

 

Д-т 703 К-т

 

 

 

Д-т 903 К-т

1 кв.

 

 

 

 

1 кв.

 

 

 

 

 

 

1 кв.

 

 

 

 

 

1 кв.

 

1) 3000

4) 2500

 

 

2) 6000

 

7) 6000

 

3) 1000

 

2)6000

 

 

4) 2500

9) 2500

2 кв.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 кв.

 

 

 

 

 

8) 5000

 

 

 

 

 

2 кв.

 

1) 4000

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4) 5000

 

 

2) 12000

7) 12000

 

 

2 кв.

 

 

 

 

 

4) 5000

9) 5000

3 кв.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 кв.

 

 

7) 7200

 

3) 2000

2) 12000

 

 

3 кв.

 

1) 2450

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4) 1950

 

 

2) 7200

 

 

 

 

8) 10000

 

 

 

 

 

4) 1950

9) 1950

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 кв.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3) 1200

 

2) 7200

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8) 6000

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9450

9450

 

 

25200

 

25200

 

 

25200

 

25200

 

 

9450

9450

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Д-т 238 К-т

 

 

 

Д-т 239 К-т

 

 

 

 

 

 

 

1 кв.

 

 

 

 

 

 

 

1 кв.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5) 3000

 

 

 

 

 

 

 

6. –

 

5) 3000

 

 

 

 

 

 

 

2 кв.

 

 

 

 

 

 

 

2 кв.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5) 1000

 

 

 

 

 

 

 

6. –

 

5) 1000

 

 

 

 

 

 

 

3 кв.

 

 

 

 

 

 

 

3 кв.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5) 6000

 

8) 21000

 

 

6)21000

 

5) 6000

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21 000

 

 

21 000

 

 

 

21 000

 

21 000

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рис 6.1. Схематичне відображення господарських операцій за методом вимірювання та оцінки виконаної роботи

Метод співвідношення обсягу завершеної частини робіт та загального їх обсягу за будівельним контрактом у натуральному вимірі розглянемо на прикладі 2.

ПРИКЛАД 2. Припустимо, що будівельне підприємство уклало договір на фарбування 2000 м2 стін, у т.ч. у першому періоді — 700 м2, у другому — 1300 м2 на суму 36 000 грн (ПДВ — 6000 грн) на умовах передоплати в сумі 10 800 грн (ПДВ — 1800 грн).

Замовникові виписаний рахунок по закінченні першого періоду на 12 600 грн (ПДВ — 2100 грн), з урахуванням підписаного акту про виконання робіт. Сума рахунка по закінченні робіт (другого періоду)

склала — 12 600 (36 000 – 10 800 = 12 600).

Порядок відбиття в системі обліку господарських операцій? пов’язаних з виконанням роботи за окремими періодами, покажемо в таблиці 6.3 та на схемах рахунків (рис. 6.2).

291

 

 

 

 

 

 

 

 

Таблиця 6.3

 

ВІДОБРАЖЕННЯ ОПЕРАЦІЙ ЗА ОКРЕМИМИ ПЕРІОДАМИ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Господарські операції

Кореспонденція

 

 

 

п/п

Дебет

 

Кредит

1 квартал

 

2 квартал

 

 

 

 

1

Визначимо питому вагу виконаних робіт по –

700/2000 × 1

 

1300/2000

 

квартально в натуральних одиницях

00= 35 %

 

× 100=65 %

2

Розмір доходу кожного періоду

 

36000,0 × 35

 

36000,0 × 65

 

 

%= 12600

 

%=23400,0

3

Фактичні витрати по виконаній роботі склали

10500,0

 

15000,0

 

25500,0

 

 

 

 

 

4

Фактичні витрати по вико-

 

 

20,63,6

 

 

 

 

наній роботі відбиті в сис-

23

 

10500,0

 

15000,0

 

темі рахунків

 

 

5,66,91

 

5

Отримано аванс від замов-

311

 

681

10800,0

 

-

 

ника

 

 

 

6

Насумузобов’язаньпоПДВ

643

 

641

1800,0

 

-

7

Визнано доход

 

36

 

703

12600,0

 

23400,0

8

Відбито розрахунки по ПДВ

703

 

643

1800,0

 

 

2100,0 – 1800,0

703

 

641

300,0

 

3900,0

9

Списано фактичні витрати

903

 

231

10500,0

 

15000,0

 

на собівартість

 

 

 

10

Зараховано розрахунки

681

 

36

-

 

10800,0

11

Сума визнаних доходів за

 

 

 

 

 

 

 

проміжними рахунками

 

 

 

 

 

 

 

12600,0 – 2100

 

238

 

239

10 500,0

 

19 500,0

 

23400,0 – 3900,0

 

 

12

Надійшла від

замовника

 

 

 

 

 

 

 

оплата по виставлених ра-

31

 

36

12 600,0

 

12 600,0

 

хунках

 

 

 

13

Коригування

проміжних

 

 

 

 

 

 

 

рахунків: у частині пере-

 

 

 

 

 

 

 

вищення суми рахунка ви-

 

 

 

(10800 -

 

 

 

ставленого

замовникові

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1800) +

 

 

 

проти визнаного доходу;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(12600,0-

 

 

 

у частині перевищення су-

 

 

 

 

(12600-

 

ми визнаного доходу про-

 

 

 

2100,0)-

 

 

ти проміжних рахунків

 

 

 

(12600,0-

 

2100)-

 

виставлених

замовникові

36

 

239

2100,0)=900

 

19500,0 =

 

(сторно)

 

36

 

239

0,0

 

- 9000,0

14

Після закінчення контрак-

 

 

 

 

 

 

 

ту закриваються субрахун-

239

 

238

 

30000,0

 

ки до рахунка 23

 

 

292

Д-т 23 К-т

 

Д-т 36 К-т

 

Д-т 238 К-т

 

Д-т 239 К-т

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 кв.

1 кв.

 

1 кв.

1 кв.

 

1 кв.

 

 

 

1 кв.

4) 10500

9) 10500

 

7) 12600

12) 12600

 

11) 10500

 

 

 

11) 10500

 

 

 

13) 9000

 

 

 

 

 

 

13) 9000

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 кв.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11) 19500

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13) -9000

2 кв.

2 кв.

 

2 кв.

2 кв.

 

2 кв.

2 кв.

 

2 кв.

 

4) 15000

9) 15000

 

7) 23400)

10) 10800

 

11) 19500

14) 30000

 

14) 30000

 

 

 

 

13) -9000

12) 12600

 

 

 

 

 

 

25500,0

25500,0

 

36000,0

36000,0

 

30000,0

30000,0

 

30000,0

30000,0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рис. 6.2. Схематичне відображення господарських операцій за методом співвідношення обсягу завершеної частини робіт та їх загального обсягу за договором підряду

Метод співвідношення фактичних витрат з початку виконання будівельного контракту до дати балансу й кошторисною сумою загальних витрат за контрактом розглянемо на прикладі 3.

ПРИКЛАД 3. Контракт на будівельні роботи підписаний на суму

165 000 грн;

ПДВ 33 000 грн, разом на 198 000 грн; кошторисом передбачені витрати в розмірі 129 000 грн, у т.ч. за

періодами:

1 — 28 000 грн; 2 — 26 000 грн; 3 — 60 000 грн; 4 — 15 000 грн.

Уході виконання робіт замовником внесені в контракт додаткові умови. Тому збільшено витрати в другому й четвертому періодах, відповідно на 14 000 грн і 5000 грн.

Упроцесі виконання робіт були підписані акти і виставлені рахун-

ки за:

перший період

— 60000,0

у т,ч, ПДВ — 10000,0

другий

— 42000,0

— 7000,0

третій

— 72000,0

— 12000,0

четвертий

— 24000,0

— 4000,0

Разом (грн)

— 198 000,0

— 33000,0

 

Порядок розрахунка витрат і доходів, пов’язаних з виконанням роботи у окремих періодах, покажемо в таблиці 6.4.

Порядок відбиття в системі обліку господарських операцій, пов’язаних з виконанням роботи в окремих періодах наведено в таблиці 6.5 і на схемах рахунків (рис. 6.3).

293

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Таблиця 6.3

 

 

ВІДОБРАЖЕННЯ ОПЕРАЦІЙ ЗА ОКРЕМИМИ ПЕРІОДАМИ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Показники

 

 

Періоди

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

2

3

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

01

 

 

02

 

 

03

04

05

 

06

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

Фактичні

витрати

будів-

28 000,0

40 000,0

60000,0

 

20000,0

 

ництва

 

 

 

(26000,0 +

 

(15000,0 + 5

 

 

 

 

 

 

 

14000,0)

 

 

000,0)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

Фактичні

витрати

будів-

28000,0

68000,0

128000,0

 

148000,0

 

ництва з початку робіт

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

Співвідношення фактич-

 

47,6 %

 

 

 

 

но

визнаних

витрат до

21,7 %

89,5 %

 

 

 

((68000/

 

100 %

 

загальної

суми

витрат,

(28000/

(128000/

 

 

(129000

 

 

передбачених

у

кошто-

129000)

143000)

 

 

 

+ 14000))

 

 

 

рисі, у відсотках

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

Сума признаного доходу

35805,0

78540,0

147675,0

 

165000,0

 

з початку будівництва

(165000 × 2

(165000 × 4

(165000 ×

 

 

 

100 %

 

 

 

 

 

 

1,7 %)

7,6 %)

89,5 %)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

Признаний доход по пе-

35805,0

42735

69135

 

17325(1650

 

ріодах

 

 

 

(78540-

(147675 –

 

00 –

 

 

 

 

 

 

 

35805)

78540)

 

147675)

 

 

 

 

 

 

 

 

6

Прибуток

періоду (п. 5

7805

2735

9135

 

– 2675

 

— п. 1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

Сума проміжного рахун-

50000,0

35000,0

60000,0

 

20000,0

 

ка (без ПДВ)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

Сума різниці між визна-

 

 

 

 

 

 

ним

доходом

періоду й

–14195

7735

9135

 

–2675

 

сумою проміжного раху-

 

 

 

 

 

 

 

 

нка (п. 5 – п. 7)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

Валова

заборгованість

 

–6460

 

 

 

 

будівельного

підприємс-

–14195 (п,8)

 

 

(–14195 –

 

 

тва

(накопичувальними

 

( + 7735)

 

 

 

 

сумами)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

Валова

заборгованість

2675

 

-

 

замовників (накопичува-

(9135 –

 

 

льними сумами)

 

 

 

6460)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

294

Таблиця 6.4

ОБЛІК ГОСПОДАРСЬКИХ ОПЕРАЦІЙ, ПОВ’ЯЗАНИХ З ВИКОНАННЯМ РОБОТИ В ОКРЕМИХ ПЕРІОДАХ

Господарські операції

Кореспонденція

 

Періоди

 

п/п

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дебет

Кредит

1

2

3

4

 

 

 

 

 

 

01

 

 

02

 

 

03

04

05

06

07

08

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

Нагромадження

фак-

23

20, 63,

28 000

40 000

60 000

20 000

 

тичних витрат

 

 

65, 66

 

 

 

 

 

 

 

 

2

Визнані витрати, списа-

903

23

28000

40000

60000

20000

 

нінасобівартістьробіт

 

 

 

 

 

 

3

На визнані доходи з

36

703

42966

51282

82962

20790

 

ПДВ(наростаючісуми)

(35805 +

(42735 +

(69135 +

(17325 +

 

 

 

 

 

 

 

 

7161)

8547)

13827)

3465)

4

Нараховано

 

зо-

 

 

 

 

 

 

 

бов’язання з ПДВ у

703

641

7161

7000

12000

3465

 

межах суми ПДВ, ви-

 

 

 

 

 

 

 

ставлених у рахунках

 

 

 

 

 

 

5

Донараховано

подат-

 

 

 

1547

1827

 

 

кові зобов’язання з

 

 

 

 

 

703

643

(8547 –

(13827 –

 

ПДВ виходячи із суми

 

визнаного доходу

 

 

 

 

7000)

12000)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

Донараховано

подат-

 

 

2839

 

 

 

 

кові зобов’язання по

 

 

 

 

535 (4000

 

643

641

(10000 –

 

ПДВ

у

межах

суми

– 3465)

 

ПДВ у рахунках

 

 

 

 

7161)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

Сума

проміжних

ра-

238

239

50000

35000

60000

20000

 

хунків, прийняті поку-

 

пцем (без ПДВ)

 

 

 

 

 

 

 

 

8

Відображається коригу-

 

 

 

 

 

 

 

вання проміжних раху-

 

 

 

 

 

 

 

нків

у випадку:

а)

пе-

36

239

–7735

–9135

 

ревищення суми визна-

 

 

 

 

 

 

 

 

ного доходу над промі-

 

 

 

 

 

 

 

жнимирахунками;

 

 

 

 

 

 

 

 

б) перевищення про-

36

239

14195

2675

 

міжних рахунків над

 

доходами

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

Списано

сальдо

по

239

238

165000

 

субрахунках

 

 

 

 

 

 

 

 

10

Оплачено рахунки за-

311

36

60000

42000

72000

24000

 

мовниками

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

Списано чистий доход

703

791

35805(п.

42735(п.

69135 (п3

17325(п.

 

 

 

 

 

 

3 – п.4)

3 – п.4 –

– п.4 – 5)

3 – п.4)

 

 

 

 

 

 

 

 

п.5)

12

Списано

собівартість

791

903

28000

40000

60000

20000

 

виконаних робіт

 

 

 

 

 

 

 

 

295

Д-т 23 К-т

 

Д-т 36 К-т

 

Д-т 703 К-т

 

Д-т 903 К-т

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 кв.

1 кв.

 

1 кв.

 

 

1 кв.

1 кв.

 

1 кв.

1 кв.

1) 28000

2) 28000

 

3) 42966

10) 60000

 

4) 7161

3) 42966

 

2) 28000

8) 28000

2 кв.

2 кв.

 

8а) –

 

 

5) –

2 кв.

 

2 кв.

2 кв.

1) 40000

2) 40000

 

8б)14195

 

 

7) 35805

3) 51282

 

2) 40000

8) 40000

3 кв.

3 кв.

 

2 кв.

 

 

2 кв.

3 кв.

 

3 кв.

3 кв.

1) 60000

2) 60000

 

3) 51282

10) 42000

 

4) 7000

3) 82962

 

2) 60000

8) 60000

4 кв.

4 кв.

 

8а)-7735

 

 

5) 1547

4 кв.

 

4 кв.

4 кв.

1) 20000

2) 20000

 

8б) -

 

 

7) 42735

3) 20790

 

2) 20000

8) 20000

 

 

 

3 кв.

 

 

3 кв.

 

 

 

 

 

 

 

3) 82962

10) 72000

 

4) 12000

 

 

 

 

 

 

 

8а) –9135

 

 

5) 1827

 

 

 

 

 

 

 

8б) –

 

 

7) 69135

 

 

 

 

 

 

 

4 кв.

 

 

4 кв.

 

 

 

 

 

 

 

3) 20790

10) 24000

 

4) 3465

 

 

 

 

 

 

 

8а) –

 

 

5) –7,17325

 

 

 

 

 

 

 

8б) 2675

 

 

 

 

 

 

 

148000

148000

 

198000

198000

 

198000

198000

 

148000

148000

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Д-т 238 К-т

1 кв.

1 кв.

7) 50000

9) –

2 кв.

2 кв.

7) 35000

9) –

3 кв.

3 кв.

7) 60000

9) –

4 кв.

4 кв.

7) 20000

9) 165000

 

 

165000

165000

Д-т 239 К-т

 

 

1 кв.

1 кв.

9) –

7) 50000

2 кв.

8б)14195

9) –

2 кв.

3 кв.

7) 35000

9) –

8а) –7735

4 кв.

3 кв.

9) 165000

7) 60000

 

8а) –9135

 

4 кв.

 

7) 20000

 

8б)2675

165000

165000

Рис. 6.3. Схематичне відображення господарських операцій на рахунках бухгалтерського обліку

296