Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2010-Oblik_u galuzyah ekonomiki-Maksimova_.pdf
Скачиваний:
111
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
3.43 Mб
Скачать

Розділ 1

ТОРГОВЕЛЬНА ДІЯЛЬНІСТЬ ЯК ОБ’ЄКТ ОБЛІКУ

1.1. Ціноутворення в торгівлі

Політика ціноутворення є невід’ємною частиною загальної економічної та соціальної політики України. Ціна як економічна категорія характеризує вартість одиниці товару. У торгівлі, як у всьому народному господарстві, застосовуються вільні ціни, державні фіксовані та регульовані ціни, контрактні.

Вільні ціни встановлюються на усі види товарів, за винятком тих, за якими відбувається державне регулювання цін.

Вільна ціна в торгівлі складається з первинної вартості, незалежно від джерел походження (постачальника, засновника, бартеру) та

торгової націнки.

Первинною вартістю товарів, які надійшли від постачальника, називають собівартість товарів, яка складається з фактичних сум, сплачених постачальнику згідно з договором без податку на додану вартість (ПДВ), якщо підприємство є платником податку та має право на його відшкодування з бюджету, а якщо ні, то до собівартості включають і непрямі податки; транспортно-заготівельні витрати (ТЗР); інші витрати, які пов’язані з надходженням товарів та доведенням їх до стану, в якому вони придатні до реалізації.

Первинна вартість товарів, які внесені засновником до статутного капіталу чи одержані безкоштовно, визнається на рівні справедливої

вартості.

Первинна вартість одиниці товару, одержаного за результатами обміну на подібні товари, дорівнює балансовій вартості переданих товарів. Якщо балансова вартість таких товарів перевищує справедливу вартість, то первинною буде справедлива вартість. Якщо обмін здійснюють на неподібнітовари, то первиннадорівнюєсправедливійвартості.

Не включають до первинної вартості товарів, а відносять до по-

точних витрат понаднормативні втрати та нестачі товарів; проценти за позики банків; витрати на збут; загальногосподарські та інші подібні витрати, непов’язані з рухом товарів.

Торгова націнка включається до ціни товару, і якщо вона реалізується у ціні товару, то, з одного боку, вона є джерелом відшкодування

15

витрат, з другого — утворенням доходу підприємств торгівлі чи громадського харчування. Розмір торгової націнки залежить від виду торгівлі, витратоємності товару, попиту та пропозиції на ринку.

Поряд з необхідністю покриття операційних витрат та отримання прибутку при здійсненні торгового процесу необхідно враховувати термін реалізації та придатності товару. На більшість товарів продовольчої групи, косметики такі терміни встановлюють виробники.

Цінами управляють. Зниження цін можна проводити через уцінку товарів, які не мають збуту більш ніж три місяці та на які відсутній попит, а також, які втратили свою первинну якість чи пов’язані з сезонними та іншими коливаннями споживчого попиту на товари. Підприємства торгівлі з метою привернути до себе покупців практикують знижки з продажної чи роздрібної ціни. Зазвичай, заради збільшення чисельності покупців, знижки встановлюються за умов покупки більш ніж на якусь кількість, вартість, чи скорочений термін оплати, чи за безготівковими рахунками за платіжними картками.

Державне регулювання пов’язано з встановленням фіксованих цін на такі товари, які мають вирішальне соціальне значення (хліб, сіль...) чи виробляються монополістами ринку (тютюнові, горілчані...).

Експортно-імпортні операції оформляють контрактами, а розрахунки здійснюють за контрактними цінами, за умовами світового ринку. Вартість товарів за контрактом (в грн) має назву фактурної вартості. Вартість товарів, які пройшли митницю України та включають, крім фактурної вартості, деякі витрати, пов’язані з надходженням то-

вару, називають митною вартістю.

Заради контролю за цінами, з 1.01.04 виробники та імпортери підакцизних товарів повинні розраховувати максимальні роздрібні ціни на свій товар через декларацію таких цін.

Законом України «Про оподаткування прибутку підприємств» введено термін «звичайна ціна товару». Звичайною визнається ціна товарів, яка визнається сторонами договору. Вважається, що вона відповідає рівню справедливих ринкових цін, за якими товари передаються іншому власнику за умов, що продавець і покупець є незалежними, мають інформацію про ціни, які склалися на ринку ідентичних чи однорідних товарів.

Кабінет Міністрів має право встановлювати методологію визначення звичайної ціни товарів, які продають природні монополісти чи за методом ціни перепродажу — ціна, за якою покупці перепродають у випадках подальшого продажу з обліком фактичних витрат, які понесли покупці (без ціни покупки) та прибутку; чи за методом «витрати плюс» — сума фактичних витрат, пов’язаних з покупкою, продажем, транспортуванням, зберіганням тощо.

Ст. 23 Закону України «Про підприємства в Україні» встановлено право підприємств реалізувати свою продукцію за цінами та тарифа-

16

ми, які встановлені такими підприємствами самостійно чи на договірній основі. Водночас, при веденні податкового обліку, право платника на самостійне встановлення цін та тарифів регламентується правилами, встановленими податковим законодавством.

При складанні угод між непов’язаними особами враховуються знижки чи надбавки до ціни. Знижки надаються з різних причин: втрати якості товару; закінчення терміну зберігання, реалізації, збуту неліквідних чи низько ліквідних товарів. Надбавки пов’язані з продажем ексклюзивних моделей, нових зразків у цілях ознайомлення покупців. В оптовій торгівлі ціноутворення пов’язано з оптовими торговими націнками, які мають бути більшими, ніж витрати цього торгового ланцюжка на прибуток від доходу.

Роздрібні ціни на товари народного споживання — це ціни на товари не виробничого вжитку, за якими їх продають, незалежно від форми розрахунків, безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх власного некомерційного використання. Ціна продажу формується з ціни покупки товару та роздрібної націнки, незалежно від того, хто є постачальником, чи виробник, чи оптовий посередник.

Підприємства ресторанного господарства реалізують покупні товари та свою продукцію за цінами продажу. Ціна продажу включає також торгові націнки, але вони мають бути вищими, ніж у роздрібній торгівлі, бо підприємствам ресторанного господарства потрібно не тількиреалізувати, алейвиробитистравитаорганізуватиїх споживання.

Згідно з вимогами облікової політики:

підприємства оптової торгівлі повинні вести облік товарів за об-

ліковими цінами — цінами покупки чи цінами продажу;

у ресторанному господарстві — за цінами покупки та цінами

продажу;

у роздрібній торгівлі — тільки за цінами продажу.

Розглянемо структуру цін на прикладі. Припустимо, що товар «Сік полунично-яблучний» 1л пройде всіма відомими ланцюгами торгівлі. Приклад формування цін наведено в таблиці 1.1. Деякі показники умовні.

Так, Одеським консервним заводом дитячого харчування виробляється сік натуральний без консервантів у тетрапакетах, ємністю 1л. Припустимо, що відпускна продажна ціна виробника за один пакет дорівнює 3 грн 60 коп.

Вартість складається з таких основних елементів ціни продажу:

виробничої собівартості — 2,73 грн,

прибутку — 0,27 (рентабельність 10 %),

ПДВ — 0,60 грн

Оптова база, купує товар за покупною вартістю (продажною для виробника), реалізує з оптовою націнкою — 0,57. Оптова націнка — додатковавартість, томутребанараховуватиПДВ— 0,11 (0,57 × 20 %).

17

 

 

 

 

 

Таблиця 1.1

 

 

РОЗРАХУНОК ЦІНИ ПРОДАЖУ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підприємства

Перший варіант

 

Другий варіант

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Показники

Сума, грн

Показники

 

Сума, грн

 

 

 

 

 

 

 

 

01

02

03

04

 

05

 

 

 

 

 

 

 

 

Одеський консервний

Собівартість

2,73

Собівартість

 

2,73

 

завод дитячого харчу-

 

 

 

 

 

 

Рентабельність 10 %

0,27

Рентабельність 10 %

 

0,27

 

вання (ОКЗДХ)

 

 

 

 

 

 

 

Разом

3,00

Разом

 

3,00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПДВ 20 %

0,60

ПДВ 20 %

 

0,60

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Відпускна продажна ціна

3,60

Відпускна продажна ціна

 

3,60

 

Оптова база

Покупна вартість без ПДВ

3,00

Без послуги оптової ланки

 

 

 

 

ПДВ 20 %

0,60

 

 

 

18

 

Оптова націнка 19 %, без ПДВ

0,57

 

 

 

 

 

ПДВ 20 %

0,11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Відпускна продажна ціна

4,28

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Роздрібний магазин

Покупна вартість без ПДВ

3,57

Покупна вартість без ПДВ (з заводу)

 

3,00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПДВ 20 %

0,71

ПДВ

 

0,60

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Торгова націнка 27 %, без ПДВ

0,97

Торгова націнка 51 %, без ПДВ

 

1,53

 

 

ПДВ 20 %

0,19

ПДВ 20 %

 

0,31

 

 

Ціна продажу

5,44

Ціна продажу

 

5,44

 

Кафе-бар

Покупна вартість безПДВ (з бази)

3,57

Покупна вартість безПДВ (з заводу)

 

3,00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПДВ

0,71

ПДВ

 

0,60

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Торгова націнка 50 %без ПДВ

1,79

Торгова націнка 79 %без ПДВ

 

2,36

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПДВ 20 %

0,36

ПДВ 20 %

 

0,47

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ціна продажу

6,43

Ціна продажу

 

6,43

18