Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2010-Oblik_u galuzyah ekonomiki-Maksimova_.pdf
Скачиваний:
111
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
3.43 Mб
Скачать

4.5. Облік нематеріальних активів

Класифікація та оцінка. До необоротних нематеріальних акти-

вів належать немонетарні активи, які не мають матеріальної форми, можуть бути ідентифіковані та використані протягом періоду, що більше одного року (або одного операційного циклу, якщо він перевищує один рік) для виробництва, торгівлі, адміністративних потреб чи надання в оренду іншим особам.

Нематеріальні активи поділяються на такі групи:

права користування природними ресурсами (право користування надрами, іншими ресурсами природного середовища, геологічною й іншою інформацією про природне середовище і т.п.); права користування майном (право користування земельною ділянкою, право користування будівництвом, право на оренду помешкань і т.п.);

права на знаки для товарів і послуг (товарні знаки, торгові марки, фірмові назви і т.п.);

права на об’єкти промислової власності (право на винаходи, корисні моделі, промислові зразки, сорт рослин, породи тварин, ноу-хау, захист від недобросовісної конкуренції і т.п.);

авторські і суміжні з ними права (право на літературні і музичні твори, програми для ЕОМ, бази даних і т.п.);

інші нематеріальні активи (право на здійснення діяльності, використання економічних та інших привілеїв і т. п.).

До нематеріальних активів належать немонетарні активи, які не мають матеріальної форми, можуть бути ідентифіковані (відокремлені від підприємства) та утримуватися підприємством з метою використання протягом періоду більше одного року (або одного операційного циклу, якщо він перевищує 1 рік) для виробництва, торгівлі, адміністративних потреб чи надання в оренду іншим особам.

Методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про нематеріальні активи та розкриття інформації про них у фінансовій звітності визначає Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 8 «Нематеріальні активи» [48].

Бухгалтерський облік нематеріальних активів ведеться пооб’єктно за групами (група нематеріальних активів — сукупність однотипних за призначенням й умовами використання нематеріальних активів).

Придбаний або отриманий нематеріальний актив відбивається в балансі, якщо існує можливість одержання майбутніх економічних вигод, пов’я- занихізйоговикористанням, ійоговартістьможебутивірогідновизначена.

Якщо нематеріальний актив не відповідає зазначеним критеріям визнання, то витрати, пов’язані з його придбанням або створенням, визнаються витратами того звітного періоду, протягом якого вони були здійснені без визнання таких витрат у майбутньому.

237

Придбані (створені) активи зараховуються на баланс підприємства за первинною вартістю.

Первинна вартість придбаного активу складається з ціни (вартості) придбання, мита, непрямих податків, які не підлягають відшкодуванню, та інших витрат, безпосередньо пов’язаних із його придбанням і доведенням до стана, придатного для використання по призначенню. Витрати на сплату відсотків за кредит не включаються до початкової вартості нематеріального активу.

Первинна вартість окремого об’єкта активу, створеного підприємством, включає прямі витрати на оплату праці, прямі матеріальні витрати, інші витрати, безпосередньо пов’язані зі створенням цього активу і приведенням його в стан придатності для використання за призначенням.

Витрати, здійснювані для підтримки об’єкта в придатному для використання стані й одержання спочатку визначеного розміру майбутніх економічних вигод від його використання, включаються до складу витрат звітного періоду.

Синтетичній облік нематеріальних активів. Для документуван-

ня операцій з обліку нематеріальних активів використовують типові форми документів для обліку основних засобів зазначених вище, а також документи, що підтверджують права підприємства (договір з юридичною чи фізичною особою).

Бухгалтерський облік нематеріальних активів ведеться на активному рахунка 12 «Нематеріальні активи» на субрахунку:

121«Права користування природними ресурсами»;

122«Права користування майном»;

123«Права на знаки для товарів і послуг»;

124«Права на об’єкти промислової власності;

125«Авторські та суміжні з ними права;

126

127«Інші нематеріальні активи».

Надходження нематеріальних активів відбувається як:

внесення до статутного капіталу — Д-т 12; К-т 46;

придбання за грошові кошти — Д-т 154, 644; К-т 63;

в обмін на подібні і в обмін на неподібні — ідентично до основних засобів;

безоплатне отримання — Д-т 12; К-т 42.

Нарахування амортизації (знос) 100 грн:

Д-т 91, 92, 93, 94; К-т 133.

Визначається дохід на суму амортизації:

Д-т 42 К-т 74 «Інші доходи».

238

Віднесено до фінансових результатів витрати:

Д-т 79, К-т 91-94

Понесені витрати на створення програмного забезпечення для власних потреб — 1000,0:

Д-т 154, К-т 20.

Зараховано до складу НА:

Д-т 125, К-т 154.

Витрати на дослідження програмного забезпечення:

Д-т 941 «Витрати на дослідження і розробки», К-т 20, 22, 65, 66… Списано витрати:

Д-т 154, К-т 941, та Д-т 125, К-т 154.

Облік амортизації. Нарахування амортизації нематеріальних активів здійснюється протягом терміну їхнього корисного використання, що встановлюється підприємством при визнанні цього об’єкта активом (при зарахуванні на баланс), але не більш 20 років. При визначенні терміна корисного використання нематеріальних активів необхідно врахувати: терміни корисного використання подібних активів; що передбачається моральний знос і правові обмеження й ін. чинники.

Метод амортизації нематеріальних активів вибирається підприємством самостійно, виходячи з умов одержання майбутніх економічних вигод. Якщо такі умови визначити неможливо, то амортизація нараховується з застосуванням прямолінійного методу (Стандарт № 7 «Основні засоби»). Ліквідаційна вартість нематеріальних активів дорівнює нулю, крім випадків: коли передбачається його реалізація і існує активний ринок до кінця терміна його корисного використання.

Нарахування амортизації починається з місяця, що випливає за місяцем надходження і припиняється, починаючи з місяця, що випливає за місяцем вибуття нематеріальних активів.

Термін корисного використання нематеріальних активів і метод його амортизації переглядаються наприкінці звітного року, якщо в такому періоді очікується зміни терміну корисного використання активу або зміни умов одержання майбутніх економічних вигод. Амортизація нематеріальних активів нараховується, виходячи з нового методу нарахування амортизації і терміну використання, починаючи з місяця, що випливає за місяцем змін.

У синтетичному обліку: нарахована амортизація нематеріальних активів:

Д-т 90, 91, 92, 93, 94 К-т 133 «Знос нематеріальних активів».

239

Переоцінка нематеріальних активів. Підприємство здійснює пе-

реоцінку за справедливою вартістю на дату балансу тих нематеріальних активів за якими існує активний ринок. Якщо переоцінюється один об’єкт, то слід переоцінювати й інші об’єкти групи нематеріальних активів (крім тих, щодо яких не існує активний ринок). Якщо підприємством проведена переоцінка об’єктів групи нематеріальних активів, то надалі вони підлягають щорічній переоцінці.

Переоцінена початкова вартість і знос визначаються як добуток їхніх розмірів на індекс переоцінки. Індекс — співвідношення справедливої вартості об’єкта, що переоцінюється, до його залишкової вартості. Сума дооцінки залишкової вартості відбивається в складі додаткового капіталу, а сума уцінки — у складі витрат. Виняток складають випадки, коли отримане перевищення суми попередніх уцінок над сумою попередніх дооцінок залишкової вартості об’єкта нематеріальних активів, тоді при черговій дооцінці включається до складу прибутків із відбитком різниці між сумою останньої дооцінки об’єкта і зазначеного перевищення в складі іншого додаткового капіталу.

Перевищення суми попередніх дооцінок над сумою попередніх уцінок залишкової вартості об’єктів нематеріальних активів при черговій уцінці направляється на зменшення іншого додаткового капіталу з введенням різниці до витрат звітного періоду. При вибутті об’єктів нематеріальних активів, раніше переоцінених, перевищення сум попередніх дооцінок над сумою попередніх уцінок залишкової вартості включається до складу нерозподіленого прибутку з одночасним зменшенням додаткового капіталу.

У синтетичному обліку результати переоцінки нематеріальних активів знаходять відображення:

• дооцінка:

Д-т 12 «Нематеріальні активи»; К-т 423 «Дооцінка необоротних активів»;

• знос за переоцінкою:

Д-т 423, К-т 133 «Знос нематеріальних активів»;

• уцінка:

Д-т 975 «Уцінка необоротних активів», К-т 12;

Д-т 133, К-т 12;

• уцінка раніше дооцінених:

Д-т 133, 423, 975, К-т 12;

• дооцінка раніше знижених у ціні:

Д-т 12, 423, К-т 746 «Інші прибутки звичайної діяльності», 423, 13.

240