Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
М.М. Фіцула Вступ до педагогучної професіі.doc
Скачиваний:
1556
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.21 Mб
Скачать

Тема 2. Особливості особистості школяра, його права і обов’зки

Запитання і завдання.

  1. Охарактеризуйте основні типи середньої загальноосвітньої школи.

  2. Назвіть права та обов'язки вчителя загальноосвітньої школи.

  3. Охарактеризуйте молодшого школяра.

  4. Дайте коротку характеристику учня підліткового віку.

  5. Складіть коротку характеристику старшокласника.

  6. Розкрийте зміст основних прав та обов'язків учнів загальноосвітньої школи.

  7. З метою ознайомлення зі змістом і методикою діяльності середнього загальноосвітнього закладу освіти уважно прочитайте Закон України "Про загальну середню освіту", "Національну доктрину розвитку освіти".

  8. Під час перебування у школі на безвідривній педагогічній практиці ознайомтесь із Правилами внутрішнього розпорядку" даної школи, зверніть увагу на розділи, в яких йдеться про права та обов'язки працівників і учнів школи.

  9. Яким ви уявляєте себе в ролі вчителя-вихователя за обраною спеціальністю. Намалюйте портрет учителя або опишіть діяльність улюбленого вчителя, на якого хотіли б бути подібними. Чому?

  10. Поговоріть з педагогами школи, в котрій проходите педагогічну практику. Дізнайтеся думку вчителів, класних керівників про шляхи удосконалення нав¬чально-виховного процесу у зв'язку з розбудовою української національної школи. Якого вчителя чекають сьогодні в школі?

  11. Проведіть опитування учнів вашого класу: які якості в улюбленого учителя найбільше цінують діти?

Рекомендована література

  1. Закон України "Про загальну середню освіту" // Відомості Верховної Ради України. — 1999. — №28.

  2. Концептуальні засади демократизації та реформування освіти в Україні. — К.: Школяр, 1997. — 150 с.

  3. Москалець В.П. Психологічне обґрунтування української національної шко¬ли. —Львів: Світ, 1994. — 120 с.

  4. Національна доктрина розвитку освіти. — К., 2002. — 24 с.

Розділ III

ЗМІСТ І ОРГАНІЗАЦІЯ НАВЧАЛЬНОГО

ПРОЦЕСУ У ВИЩОМУ ПЕДАГОГІЧНОМУ

НАВЧАЛЬНОМУ ЗАКЛАДІ

ТЕМА 1. ЗМІСТ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ

Зміст навчання у вищому педагогічному навчальному закладі визначається освітньо професійними програмами підготовки фахівців певних освітньо-кваліфікаційних рівнів. Освітньо-кваліфікаційна програма підготовки— це перелік нормативних навчальних дисциплін із зазначенням загального обсягу часу, відведеного для їх вивчення та форм підсумкового контролю з кожної навчальної дисципліни.

Загальний обсяг часу для вивчення навчальної дисципліни включає час для аудиторних форм навчання і самостійної роботи студентів.

Співвідношення між обсягами аудиторних занять та самостійної роботи студентів, форми і періодичність проміжного контролю визначаються навчальним планом вищого навчального закладу

Наукове і методичне обґрунтування процесу реалізації освітньо-професійної програми (послідовність вивчення навчальних дисциплін, форми і періодичність виконання індивідуальних завдань та проведення контролю тощо) визначається структурно-логічною схемою підготовки.

Державний стандарт освіти— це сукупність норм, які визначають вимоги до освітнього, освітньо-кваліфікаційного рівня.

Державні стандарти освіти розробляються для кожного освітнього (освітньо-кваліфікаційного) рівня та напрямку підготовки спеціальності і затверджуються Кабінетом Міністрів України. Вони підлягають перегляду та перезатвердженню не рідше як один раз на десять років.

Складовими державного стандарту освіти є: освітня (освітньо-кваліфікаційна) характеристика, нормативна частина освіти і тести.

Освітня характеристика— це основні вимоги до якостей і знань особи, яка здобула певний освітній рівень. Зміст освітньої характеристики як складової частини державного стандарту освіти визначається Міністерством освіти і науки України окремо для кожного освітнього рівня: початкова загальна освіта; базова загальна освіта; повна загальна середня освіта; професійно-технічна освіта; базова вища освіта; повна вища освіта.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]