Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
М.М. Фіцула Вступ до педагогучної професіі.doc
Скачиваний:
1556
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.21 Mб
Скачать

Тема 4. Кредитно-модульна система організації навчального процесу (кмсонп)

Метою впровадження КМСОНП є підвищення якості вищої освіти фахівців і забезпечення на цій основі конкурентоспроможності випускників та престижу української вищої освіти в європейському та світовому освітньому і науко¬вому просторі.

Основні завдання КМСОНП:

♦ адаптація ідей ЕСТS до системи вищої освіти України для забезпечення мобільності студентів у процесі навчання та гнучкості підготовки фахівців, враховуючи швидкозмінні вимоги національного та міжнародного ринків праці;

♦ забезпечення можливості навчання студента за індивідуальною варіативною частиною освітньо-професійної програми, сформованої на основі вимог замовників та побажань студента і сприяє його саморозвитку і, відповідно, підготовці до життя у вільному демократичному суспільстві;

♦ стимулювання учасників навчального процесу з метою досягнення високої якості вищої освіти;

♦ унормування порядку надання можливості студентові отримати професійні кваліфікації відповідно до ринку праці.

Для впровадження КМСОНП вищий навчальний заклад повинен мати такі основні елементи ЕСTS:

Тема 4. Кредитно-модульна система організації навчального процесу (кмсонп)

♦ інформаційний пакет — документ, що містить загальну інформацію про університет, назви напрямів, спеціальностей, спеціалізацій спеціальностей, .анотації (змістові модулі) із зазначенням обов'язкових та вибіркових курсів, методики і технології викладання, залікові кредити, форми та умови проведення контрольних заходів, опис системи оцінювання якості освіти тощо;

♦ договір про навчання між студентом і вищим навчальним закладом (напрям, освітньо-кваліфікаційний рівень, правила і джерела фінансування, система зазрахунків);

♦ академічна довідка оцінювання знань, що засвідчує досягнення студента в системі накопичення кредитів і за шкалою успішності на національному рівні, і за системою ЕСТS.

Формування індивідуального навчального плану студента здійснюється на підставі переліку змістових модулів (блоків змістових модулів навчальних дісциплін), що сформовані на основі структурно-логічної схеми підготовки фахувців. Навчальна дисципліна формується як система змістових модулів, об’єднанних у блоки-розділи навчальної дисципліни, передбачених для засвоєння студентом.

Реалізація індивідуального навчального плану студента здійснюється протягом часу, який не перевищує граничного терміну навчання. Нормативний термін навчання визначається на підставі галузевих стандартів вищої освіти, Граничний термін може перевищувати нормативний на один рік. Різниця між граничним і нормативним термінами не фінансується з державного бюджету.

Індивідуальний навчальний план студент формує особисто під керівництвом куратора в КМСОНП.

При формуванні індивідуального навчального плану студента на наступний навчальний рік враховується фактичне виконання індивідуальних навчальних планів поточного і попередніх навчальних років.

Формування індивідуального навчального плану студента за певним напрямом передбачає можливість індивідуального вибору змістових модулів (дисциплін) з дотриманням послідовності їх вивчення відповідно до структурно-логічної схеми підготовки фахівців. При цьому кількість обов'язкових та вибіркових змістових модулів, передбачених для вивчення протягом навчального року, повинна становити не менше 60 залікових кредитів.

врахування змістових модулів (дисциплін), включених у індивідуальний навчальний план, здійснюється за результатами певного виду контролю якості освіти студента протягом навчального року, як правило, без організації заліково-екзаменаційних сесій.

Система оцінювання якості освіти студента (зарахування залікових кредитів) меє бути стандартизованою та формалізованою.

РОЗДІЛ III Зміст і організація навчального процесу

У вищому педагогічному навчальному закладі

Тривалість навчального року становить 52 тижні. Тривалість канікул 10 тижнів (4 після осіннього + 6 після весняного семестрів). Навчальних тижніи на рік — 42, з них: в осінньому семестрі — 18 тижнів; у весняному семестрі ~~ 20 тижнів; 4 тижні відводиться на навчальні, польові, виробничі та ін. практики (крім педагогічної). На випускному курсі замість практик два тижні відводиться на державний кваліфікаційний екзамен. Семестрові та річний підсумковий контролі проводяться без організації заліково-екзаменаційної сесії. Тривалість педагогічних практик та періоди їх проведення визначаються чинними Державними освітніми стандартами (ОКХ, ОПП, базові навчальні плани тощо) спеціальностей.

Обсяг навчального навантаження студента (трудомісткість навчання) встанов» люється в академічних кредитах.

Кредит передбачає всі види навчальної діяльності, необхідної для завершення повного року академічного навчання у закладі, тобто: лекції, практичні роботи, семінари, консультації, індивідуальну, самостійну роботу — в бібліотеці чи вдома, підсумковий контроль (екзамени, заліки), дипломну роботу педагогічну, навчальні і виробничі практики чи інші види діяльності, пов 'я» зані з оцінюванням. Кредит базується на повному навантаженні студента, а пі обмежується лише аудиторними годинами.

Ціна кредиту складає 36 академічних годин (як правило, 18 годин становлять аудиторні заняття, 9 — індивідуальна робота викладача зі студентами, 9 годин самостійна робота студентів). Можливі також співвідношення аудиторних та індивідуальних і самостійних занять — 60%:40%, 40%:60%.

Кількість кредитів на навчальну дисципліну визначається діленням загального обсягу годин з навчальної дисципліни на ціну кредиту (з округленням до 0,5 кредиту). Загальний обсяг годин із навчальної дисципліни повинен вклю¬чати час на проведення лекцій, практичних, семінарських та лабораторних занять, консультацій, практик, самостійної та індивідуальної роботи і контрольних заходів (включно поточне та підсумкове тестування). На навчальні, виробничі, польові, педагогічні та інші види практик, кваліфікаційний іспит, підготовку і захист випускних, дипломних та магістерських робіт кредити відводяться окремо та встановлюється в них співвідношення годин аудиторної, індивідуальної та самостійної робіт, залежно від змісту та специфіки видів діяльності сту¬дента при їх виконанні.

У навчальних та робочих навчальних планах напрямів підготовки (спеціальностей), залікових книжках студентів кількість кредитів зазначається у спеціальній графі "Кредити ЕСТS".

В академічних журналах, заліково-екзаменаційних відомостях, залікових книжках, академічній довідці в графі "Години" (у тих документах, де вона є)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]