Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
М.М. Фіцула Вступ до педагогучної професіі.doc
Скачиваний:
1556
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.21 Mб
Скачать

Тема 2. Організація навчального процесу

У вищому педагогічному навчальному закладі

2. Вправи — приклад, який розглядається з позицій теорії, розвиненої у лекції.

3. Основна увага приділяється формуванню конкретних умінь та навичок, що й визначає зміст діяльності студентів — розв'язування задач, графічні роботи, уточнення категорій та понять тощо.

Мета лабораторної роботи буде досягнута тільки за умови відповідної організації підготовки до неї як студентів, так і викладачів. При цьому слід виходити з того, що будь-яка робота може бути умовно розбита на певні етапи: попередня підготовка, початок роботи, виконання її, складання звіту і оцінка роботи викладачем.

Попередня підготовка до роботи в лабораторії здійснюється за рахунок часу, відведеного для самостійної роботи студента. Готуючись до лабораторної роботи, студент передусім повинен усвідомити її мету, добре засвоїти теорутичний матеріал, домогтися чіткого усвідомлення та уявлення про фізичні та інші процеси, які покладені в основу роботи тих чи інших приладів чи установок.

Напедодні виконання лабораторної роботи студент у відведений для самопідготовки час ознайомлюється в лабораторії з приладами і обладнанням даної роботи: вивчає складові частини певного апарата та їх призначення.

Важливим фактором успішного проведення лабораторних робіт є підготовка до них необхідної документації: інструкцій, методичних розробок і т. д.

Кожен студент повинен готуватися до лабораторних занять так, щоб активно і самостійно проводити експерименти, а завдання кафедри — допомогти йому в цьому. У лабораторіях має бути встановлено чергування лаборантів і викладачів, які могли б дати вичерпну консультацію студентам при підготовці до лабораторної роботи.

Не менш важливим є вивчення правил техніки безпеки під час роботи у лабораторіях, особливо під час роботи з електричними приладами, хімічними речовинами, вибуховими сумішами, леткими речовинами тощо.

Лабораторне заняття включає проведення поточного контролю підготовленості студентів до виконання конкретної лабораторної роботи, власне виконання завдань теми заняття, оформлення індивідуального звіту з виконаної роботи та його захист перед викладачем.

Виконання лабораторної роботи оцінюється викладачем. Підсумкові оцінки фіксуються в журналі обліку виконання лабораторних робіт, враховуються при виставленні семестрової підсумкової оцінки з даної навчальної дисципліни.

Індівідуальне заняття проводиться з окремими студентами з метою підвишення рівня їх підготовки та розкриття індивідуальних творчих здібностей.

РОЗДІЛ III Зміст і організація навчального процесу

У вищому педагогічному навчальному закладі

Такі заняття організовуються за окремим графіком з урахуванням індиві¬дуального навчального плану студента і можуть охоплювати частину або повний обсяг занять з однієї чи декількох навчальних дисциплін, а в окремих випадках — повний обсяг навчальних занять для конкретного освітнього або кваліфікаційного рівня.

Види індивідуальних навчальних занять, їх обсяг, форми та методи проведення, форми та методи поточного та підсумкового контролю (крім державної атестації) визначаються індивідуальним навчальним планом студента.

Консультація— форма навчального заняття, за якої студент отримує від викладача відповіді на конкретні запитання або пояснення певних теоретичних положень чи аспектів їх практичного застосування, йому незрозумілих.

Консультація може бути індивідуальною або проводитися для групи студентів, залежно від того, консультує викладач студентів з питань, пов'язаних із виконанням індивідуальних завдань, чи з теоретичних питань навчальної дисципліни. Обсяг часу, відведений викладачеві для проведення консультації з конкретної дисципліни, визначається навчальним планом.

Колоквіум (від лат. "соllocvium" — розмова) — одна з форм навчальних занять, розмова викладача зі студентами для вияснення рівня їхніх знань. Колоквіум виконує контрольно-навчальну функцію. Він особливо корисний, коли предмет читається 2-3 семестри, а підсумковий контроль — один. Його можна призначати замість семінару на підсумковому практичному занятті. Колоквіум дає можливість діагностувати засвоєння знань, виконує організаційну функцію, активізує студентів і може бути рекомендований у викладацькій практиці як одна з найбільш дієвих форм зворотного зв'язку.

Індивідуальні завданняз окремих дисциплін (реферати, курсові, дипломні роботи) пропонуються студентам у терміни, передбачені вищим навчальним закладом. Індивідуальні завдання виконуються студентом самостійно при консультуванні викладача. Допускаються випадки виконання комплексної тематики кількома студентами.

Виховна робота у вищому навчальному закладі.

У формуванні особистості майбутнього учителя важливе місце займає виховна робота вищого педагогічного навчального закладу. Вона будується на засадах загальнолюдських і національних цінностей і проводиться планово з урахуванням специфіки вищого навчального закладу взагалі та кожного факультету зокрема. Процес виховної роботи відбувається під безпосереднім керівництвом відділу виховної роботи й охоплює усі структурні ланки університету на декількох рівнях—загальноуніверситетському, факультетському, кур¬совому, груповому, індивідуальному.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]