Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
М.М. Фіцула Вступ до педагогучної професіі.doc
Скачиваний:
1556
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.21 Mб
Скачать

Тема 2. Організація навчального процесу

У вищому педагогічному навчальному закладі

Досвід багатьох кураторів переконує, що тільки повага і дружнє ставлення до особистості студента, допомагає краще їх зрозуміти і встановити належні стосунки. У той же час куратор повинен бути вимогливим, особливо при обговоренні успішності, виявити причини невдач. Від того, наскільки правильно вирішить куратор виховні завдання протягом кількох перших місяців навчання, залежить успішність майбутнього спеціаліста у подальшому.

2. На другому етапі здійснюється закріплення навичок саморегуляції студента у процесі адаптаційного періоду. Тут куратору потрібно: надавати допомогу в організації режиму студента, його координацію у процесі навчання; шляхом співбесід виявляти рівні побутових умов та ін.; координувати участь студентів у різноманітній діяльності; активізувати діяльність студентського самоврядування.

Важливо здійснювати роботу з виховання у студентів відповідального ставлення стосовно виконання своїх навчальних і громадським обов'язків, розвивати навички самоосвіти, саморганізації, самодисципліни, самоконтролю і самовиховання.

Тут важливо посилити зв'язки навчання студентів зі школами, з їх фахом, виховання у них готовності до постійного удосконалення своєї фахової майстерності. Ці завдання диктують куратору відповідні форми і методи роботи. Важливе місце серед них займають зустрічі з досвідченими вчителями та керівниками шкіл, освітніх установ, організацій, де в майбутньому працюватимуть студенти. На першому курсі такі зустрічі проводяться з метою загального ознайомлення студентів з особливостями роботи навчальних закладів. На наступних курсах ця робота передбачає мету, щоб кожен студент задумався над питанням — "яким я буду спеціалістом?"

3. Період стійкої адаптації. На цьому етапі вирішуються наступні завдання: закріплення знань, умінь та навичок студента самовиховуючого характеру; стабілізація успішності, високого рівня самостійності, активної участі в науково-дослідній та громадській роботі; самоорганізація вільного часу.

Якщо головним завданням виховної роботи в групі на певному етапі виступає формування і згуртування студентського колективу, то надалі куратор домагається формування у студентів прагнення бути разом з товаришами, спулкуватися з ними, ділитися своїми радощами і прикрощами, привчити студентів рахуватися з громадською думкою колективу і органів його самоврядування, сумлінно виконувати громадські доручення. Це вимагає організації колективної діяльності усіх членів групи, проведення екскурсій, походів та ін.1

1Див..: Лозова В.І., Попова Л.Р., Юрченко Л.П. Комплексний підхід кураторів академгруп до виховання студентів педвузу // Радянська школа. — 1985. — №2. — С. 71-72.

РОЗДІЛ III Зміст і організація навчального процесу

У вищому педагогічному навчальному закладі

4. Післяадаптаційний період. У цей період у процесі навчально-виховної роботи здійснюється подальший розвиток свідомості студентів, формування вмінь та навичок самоосвітньої діяльності, прагнення до професійного само¬вдосконалення.

У зв'язку із зростанням джерел виховного впливу на студентську молодь, куратору потрібно тримати в полі зору всю життєдіяльність академічної групи, вникати у ті соціальні та політичні процеси, які проводять у молодіжному середовищі, аналізувати, оцінювати потік інформації і спрямовувати її у потріб¬ному напрямку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]