Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
М.М. Фіцула Вступ до педагогучної професіі.doc
Скачиваний:
1556
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.21 Mб
Скачать

Тема 2. Характеристика основних типів навчальних закладів системи освіти

Основними видами діяльності вищих закладів освіти є: —підготовка фахівців різних освітньо-кваліфікаційних рівнів; —підготовка та атестація наукових, науково-педагогічних кадрів; —науково-дослідна робота;

—спеціалізація, підвищення кваліфікації, перепідготовка кадрів;

— культурно-освітня, методична, видавнича, фінансово-господарська, виробничо-комерційна діяльність;

—здійснення зовнішніх зв'язків.

Шслядипломна освіта (спеціалізація, стажування, клінічна ординатура, підвищення кваліфікації та перепідготовка кадрів). Шслядипломна освіта забезпечує одержання нової кваліфікації, нової спеціальності та професії на основі раніше здобутої у закладі освіти і досвіду практичної діяльності, поглиб¬лення професійних знань, умінь за спеціальністю, професією. Шслядипломна освіта здійснюється такими закладами:

— академії, інститути (центри) підвищення кваліфікації, перепідготовки, удосконалення, навчально-курсові комбінати;

—підрозділи вищих закладів освіти (філіали, факультети, відділення та ін.); —професійно-технічні заклади освіти;

— відповідні підрозділи в організаціях та підприємствах. Ці заклади можуть працювати за очною, вечірньою, заочною формами

навчання, мати філіали і вести науково-дослідницьку роботу.

Самоосвіта громадян. Для самоосвіти громадян державними органами, підприємствами, установами, організаціями, об'єднаннями громадян, грома¬дянами створюються відкриті народні університети, лекторії, бібліотеки, цен¬три, клуби, навчальні радіо-, телепрограми тощо.

Аспірантура в Україні є основною формою підготовки науково-педагогічних і наукових кадрів. Існує очна (три роки) із забезпеченням аспірантів державною стипендією і заочна аспірантура (чотири роки). До аспірантури приймають осіб, які виявили здатність до науково-дослідної чи науково-педа-иають закінчену вищу освіту, стаж практичної роботи закладу освіти не менше двох років (за обраною спе-вступні екзамени. Аспірант працює під керівництвом свого сададає екзамени кандидатського мінімуму, готує дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата наук.

Докторантура- вищий ступінь у системі підготовки наукових і науково-частина системи безперервної освіти. Діє при провідних і, наукових установах і організаціях. До докторантури від виробництва приймаються особи у віці до сорока років, які

РОЗДІЛ VI. Система освіти в Україні

мають науковий ступінь кандидата наук і досягай значних успіхів в обраній галузі. Термін підготовки в докторантурі три роки і зараховується до стажу науково-педагогічної праці. Докторантам виплачується державна стипендія, а для надання їм допомоги у проведенні дисертаційного дослідження за місцем підготовки можуть призначатися наукові консультанти.

Відповідно до "Концептуальних засад розвитку педагогічної освіти України та її інтеграції в європейський освітній простір" передбачається змінити назву напряму "Педагогічна освіта" та спеціальностей і привести їх відповідно до вимог Державного стандарту загальної середньої освіти: Шифр: 0101. Назва напрямку підготовки: Освіта. Назва спеціальностей: Дошкільна освіта. Україн¬ська мова і література. Мова і література (із зазначенням мови). Історія. Музичне мистецтво. Образотворче мистецтво. Математика. Біологія. Географія. Фізика. Хімія. Технологія. Інформатика. Фізичне виховання. Професійна освіта (за про¬філем підготовки). Корекційна освіта. Соціальна педагогіка. Практична психо¬логія. Валеологія.

З метою підготовки педагогічних працівників до викладання двох і більше навчальних предметів та здійснення ними інших навчально-виховних функцій передбачено поєднання педагогічних спеціальностей і педагогічних, спеціалі¬зацій, що входять до напрямку підготовки "Освіта".

Педагогічні спеціалізації запроваджуються для підготовки педагогічних пра¬цівників до викладання навчальних предметів варіативного компоненту нав¬чального плану загальноосвітніх навчальних закладів, а також до проведення позашкільної і позакласної роботи з урахуванням професійних потреб замов¬ника і задоволення особистісних потреб студента.

Підготовка педагогічних працівників з вищою освітою здійснюється за освітніми рівнями "базова вища освіта" і "повна вища освіта" та освітньо-кваліфіканійними рівнями бакалавра і магістра.

Тривалість підготовки бакалавра з урахуванням особливостей спеціально¬стей —три-чотири роки, магістра — один-два роки.

При поєднанні двох складних за змістом спеціальностей тривалість підго¬товки магістра може бути збільшена Міністерством освіти і науки України не більше ніж на один рік.

Фахівцям освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра, підготовка яких здійс¬нюється за поєднаними спеціальностями напряму підготовки "Освіта" при¬своюється кваліфікація за першою спеціальністю.

Професіоналам освітньо-кваліфікаційного рівня магістра, підготовка яких здійснюється за поєднанням спеціальностей напряму підготовки "Освіта", присвоюється кваліфікація за першою і другою спеціальностями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]