Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
М.М. Фіцула Вступ до педагогучної професіі.doc
Скачиваний:
1556
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.21 Mб
Скачать

Тема 2. Самостійна робота студента

Дуже важливою є проблема навчитися точно вести бібліографічні записи. Нерідко студенти з метою економії часу тільки приблизно записують собі літературу, сподіваючись на те, що згодом зайдуть у бібліотеку і деталізують її. Це призводить до зайвих витрат дорогоцінного часу, тому подаємо відомості про те, як здійснювати опис тих чи інших літературних джерел відповідно до прийнятих правил.

Пропонуємо зразки оформлення бібліографічного переліку джерел, який подається у студентських рефератах, курсових та дипломних роботах.

Оформлення монографій:

а) один, два або три автори:

Архипова С.П. Основи андрагогіки: Навчальний посібник.—Черкаси — Ужгород: Вид-цтво "Мистецька лінія", 2002. — 184 с.

Вихрущ А.В., Карагодін В.М., Тхоржевська Т.Д. Основи християнської педагогіки.—Тернопіль: Освіта, 1999.—166 с.

б) чотири автори:

Основи создания гибких автоматизированннх производств /Л.А. По-номаренко, Л.В. Адамович, В.Т. Музичук, А.Е. Гридасов/ Под ред. В.В.Тимофеева.—К.:Техника, 1986.— 144 с.

в) п 'ять і більше авторів:

Системний анализ структури как злемент народного хозяйства/ Белоу-сова Н. И., Вишняк Е.И., ЛевитВ.Ю. и др.—Москва: Зкономика, 1981.—62 с.

г) колективний автор:

Педагогіка: Підручник/За редМД Лрмаченка.—К: Вища школа, 1986.—543 с. Багатотомне видання:

История русской литературьі: В 4-х т./АН СССР. Институт рус. литер. — Москва, 1982.—Т.З: Расцвет реализма. — 876 с.

Перекладні видання:

Гроссе 3., Вайсмангель X. Химия для любознательннх: Перев. с нем. — Москва: Химия, 1980.—392 с.

Збірки наукових праць:

Обчислювальна і прикладна математика. 36. наук.пр.—К.: Либідь, 1993.—99 с. Словники:

Библиотечное дело: Терминологический словарь/Сост. И.М. Суслова, Л .Н.Уланова.—2-е изд.—Москва: Книга, 1986.—224 с.

РОЗДІЛ V. Самостійна робота студентів у системі підготовки до педагогічної діяльності

Складові частини збірника:

Радов Б.О. Першочергові проблеми пенітенціарної політики України на сучасному етапі//Проблеми пенітенціарної теорії і практики. — К.: РВВ КЮС,1996.—С.12-17.

Статті з журналів:

Оржеховська В.М. Соціально-педагогічні проблеми девіантної поведінки неповнолітніх в сучасних умовах/ЯТедагогіка і психологія. Вісник АПН України.—1995.— №4. — С. 90-96.

Дисертації:

Вівчар П.В. Особливості морального виховання неповнолітніх засуджених у виховно-трудових колоніях.: Дис. канд. иед. наук: 13.00.01.—Тернопіль, 1998. —190 с.

Автореферати дисертацій:

Запорожан І.Г. Особливості правового виховання молодших школярів: Автореф. дис. канд. пед. наук: 13.00.07 / Терноп. держ. пед. університет. — Тернопіль, 2002. — 23 с.

Науково-дослідна робота студентів (НДРС) вищого закладу освіти є одним із напрямків їх самостійної роботи, основних чинників підготовки високо¬кваліфікованих педагогів.

Поняття науково-дослідної роботи студентів охоплює два взаємопов 'язаних елементи: навчання студентів елементів дослідницької діяльності, організації і методики наукової творчості; наукові дослідження, які здійснюють студенти під керівництвом професорсько-викладацького складу.

Для науково-дослідної роботи студентів вищих педагогічних закладів освіти характерна єдність цілей і напрямків навчальної, наукової і виховної роботи, тісна взаємодія всіх форм і методів наукової роботи, що реалізується в нав¬чальному процесі і в позанавчальний час. Це забезпечує їх безперервну участь у науковій діяльності упродовж навчання.

Зміст і структура НДРС забезпечують послідовність її засобів і форм від¬повідно до логіки і послідовності навчального процесу, що зумовлює спад¬коємність методів і форм від курсу до курсу, від кафедри до кафедри, від однієї дисципліни до іншої, поступове зростання обсягу і складності набутих студен¬тами знань, умінь і навичок у процесі виконання ними наукової роботи.

У вищих закладах освіти склалася певна структура НДРС: проректор з нау¬кової роботи—рада НДРС університету—рада студентського науково-твор-

Див.: Шейко В.М., Кушнаренко Н.М. Організація і методика науково-дослідницької діяльності: Підручник для вузів. — Харків: ХДАК, 1998.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]