Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія культури .doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
1.17 Mб
Скачать

Анотація розділів програми

1.ВСТУП. Предмет дослідження, методологія та методика культурології.

Виникнення й розвиток культурології. Українознавство і культура. Ключові поняття українознавства, етапи їх утвердження.

РОЗДІЛ І. ОСНОВИ ТЕОРІЇ КУЛЬТУРИ.

2. Зміст і еволюція поняття "культура".

Поняття "культура" як фундаментальне поняття сучасного суспільствознавства. Старовинні тлумачення поняття "культура". Поняття культури в ужитку соціальної філософії. Аксіологія і технологія діяльності. Визначення терміну "культура". Культура та цивілізація. Рівні культури. Символ як найбільш істотна форма існування результатів культури. Способи класифікації культури.

3.Соціокультурна трансформація українського суспільства: 1990-ті рр.

Міф у культурі. Сучасна міфологізація історії культури. Культура і міжнаціональні протиріччя. Політична культура і влада.

4. Методологічні основи культурології.

Пріоритет антропологічного підходу. Раціоналізм та ірраціоналізм. Шляхи української культурології. Дві орієнтації діяльнісного підходу у вітчизняній традиції ХХ ст.(культура як особливий вид творчості та культура як засіб людської діяльності). Типи культури.

5. Історичний аналіз культурологічних концепцій.

Антична культрологія: Сократ і його послідовники; концепція Полібія. Китайський історик культури Сима Цянь. Концепції культурно-історичного коловороту та монолінійні концепції. Теорертична спадщина Ібн Халдуна. Культура в розумінні європейських просвітителів ХУІІІ ст. Концепції ХІХ та ХХ ст.ст.. Українська культурологічна думка (від Г.С.Сковороди до М.Г.Хвильового).

РОЗДІЛ ІІ. ІСТОРІЯ СВІТОВОЇ КУЛЬТУРИ.

6. Культура первісного суспільства.

ПеріодизаціЇ первісного суспільства: загальна, археологічна, антропологічна. Галузі господарства первісніх людей. Ф.Енгельс про роль труда в процесі формування первісної людини. Форми організації первісного суспільства. Мистецтво як відображення колективного досвіду общини. Співвідношення раціонального та ірраціонального світогляду. Е.Тайлор про первісну культуру.

7. Культура рабовласницького суспільства.

Перехід людства від первісно-общинного ладу до ранньокласового. Культура Стародавнього Єгипту, її тотемістичний характер. Культура Месопотамських цивілізацій (шумери, халдеї, вавілоняни). Культура Індії (касти; буддизм; ахімсе). Культура Китаю: роль десакралізації, деміфологізації етики та ритуалу.

8. Культура Стародавньої Греції.

Періодизація. Аристократичні ідеали. Колонізаційний рух. Питання про першооснову. Грецькі трагедія і комедія. Ораторське мистецтво. Філософські школи.

9. Культура Риму.

Періодизація. Громадсько-політичний устрій. Анімізм як основа вірувань. Римське драматичне мистецтво. Літературний процес. Портретна скульптура та живопис. Римська філософія. "Золотий вік" римської культури.

10. Культура Візантії.

Християнство як світоглядна основа візантійської культури. Етапи візантійської історіі та культури. Розгалуження християнства на православ'я та католицизм. Відмінності візантійської культури від західноєвропейської. Візантія як спадкоємиця Риму та античності в цілому. Специфіка візантійської державності. Концепція "богообраності". Гомілетика. Житійна література. Боротьба іконоборців з іконошанувальниками. "Латинська імперія". Ісихія.

11. Культура Середньовіччя.

Формування основ європейської цивілізації. Феодальні відносини. Міське самоврядування ("комунальний" тип). Централізація влади, абсолютна монархія. Європа як носій культури католицької церкви. Інквізиція. Схоластика у середньовічній освіті й науці. Художня культура (героїчний епос, куртуазна література, стильові особливості образотворчого мистецтва).

12. Культура епохи Відродження.

Розклад феодального ладу і зародження ранньокапіталістичних відносин. Формування нового світогляду, що прийшов на зміну церковно-схоластичному. Історико-національна традиція в культурі Відродження. Наукові відкриття епохи. Формування нових політичних теорій. Пантеїстичний характер натурфілософії. Досягення художньої культури. Данте Алігієрі, Франческо Петрарка, Джованні Боккаччо, Франсуа Рабле, Мігель де Сервантес, Фелікс Лопе де Вега, Вільям Шекспір та ін.. Образотворче мистецтво (Леонардо да Вінчі, Рафаель, Мікельанджело).

13. Культура доби Реформації.

Відхід від властивого Відродженню погляду на людину і світ. Розвиток експериментального природознавства. І.Ньютон. Раціоналізм та емпіризм як форми пізнавальної діяльності. Р.Декарт, Ф.Бекон. Стилі художньої культури (бароко і класицизм).

14. Культура періоду Просвітництва.

Пафос епохи. Ідея народного суверенітету. Ж.-Ж.Руссо. Просвітницький реалізм (Д.Дефо, Д.Свіфт, Д.Фонвізін). Сентименталізм (Л.Стерн, О.Радищев, М.Карамзін). І.Котляревський як просвітитель. Велика Французька революція як завершальний етап епохи Просвітництва; ідеали й культурні символи революції.

15. Культура періоду "вільної конкуренції".

"Промисловий переворот" в країнах Європи. Урбанізація; злам патріархального способу життя. Зміни в політичній системі суспільства. Розквіт класичного природознавства. Теорія Ч.Дарвіна. Конкретно-історичний підхід в працях Г.Гегеля. Ф.Шеллінг про мистецтво. Творчі методи у мистецтві. Боротьба ідеологій лібералізму та соціалізму. Соціалізм утопічний і науковий. Криза культури Нового часу. Монополізація та етатизація суспільства. Імперіалізм як вища стадія капіталізму.

16. Модернізм у мистецтві.

Модернізм як вираження кризи культури.Відмова від традиційних гуманістичних цінностей. Символізм і футуризм. Російський символізм як зразок найвищого рівня "теургії". Гіпертрофія естетичного начала в символізмі. В.В.Маяковський - поет соціальної дії. Модернізм в українському мистецтві - шлях "лікування" від "хуторянства".

17. Культура США в період формування нації.

Історія США - зразок можливостей цивілізованого суспільства. Синтез трьох культур. Пуританська етика європейських переселенців. Американська міфологія. Специфіка розвитку музичної культури. Рабство як суспільна інституція. Особливості розвитку буржуазних відносин. Діяльність Б.Франкліна. Американська революція (1775-1783). Декларація про незалежність (1776). Конституція (1787). Інститут президентства. "Доктрина Монро". Документалізм американської літератури. Становище індіанців. Аболіціонізм. Філософія трансценденталізму Р.Емерсона. Індустріалізація; "вибух" американських винаходів. Культура досягнення особистого успіху; "американська мрія" як головний міф нації. Зміцнення республіканської партії як впливової антирабовласницької сили. Громадянська війна (1861-1865). А.Лінкольн. Прокламація про звільнення рабів (1862). "Реконструкція Півдня". Утворення расистських організацій. Правова реформа 1867 р. Закон 1867 р. про резервації. Купівля Аляски (1867). Новий герой мистецтва. Світове значення матеріальної і духовної культури США.

18. Криза культури новітньої історичної доби.

Світові війни, революції, руйнування екології як вираження кризи цівілізації ХХ ст..Геракліт, Т.Гоббс, Сен-П'єр, Й.Гердер, І.Кант про війни як спосіб вирішення суспільних проблем. "Маніфест Рассела-Ейнштейна". Вчення про еманацію. Положення про ноосферу (Т.де Шарден - В.І.Вернадський).

РОЗДІЛ ІІІ. ІСТОРІЯ УКРАЇНСЬКОЇ КУЛЬТУРИ.

19. Українська національна символіка як чинник культури.

Джерела історії та семантики національної символіки. Українська музично-пісенна символіка. Українське прапорництво. Українська геральдика. Віддзеркалення символіки в українському фольклорі й мистецтві.

20. Історія народної освіти в Україні.

Розповсюдження писемності й шкільної освіти серед східних слов'ян. Школи-"дяківки". Гальмування розвитку освіти внаслідок монголо-татарської навали. Полонізація української освіти, єзуїтські школи. Братства. Острозька школа. Києво-Могилянська колегія. Колегіуми. Пан'європейський характер української культури ХУІІ ст.. Народна освіта ХУІІ ст. Мандрівні дяки. Типи навчальних закладів ХУІІІ ст.. Катерина ІІ і українська освіта. Реформа шкільної освіти початку ХІХ ст.. Створення університетів. Діяльність М.І.Пирогова. "Жіноча" і "чоловіча" освіта. Педагогічна освіта. Нова система народної освіти (з 1917 р.). Типи закладів вищої школи. Робітфаки. А.С.Макаренко. Лікнепи. Технічна освіта. Відродження університетів у 30-ті рр.. Заклади для підготовки кадрів державного управління. Особливості роботи шкіл і ВУЗів під час Великої Вітчизняної війни.

21. Історія української журналістики.

Початки світової періодики. Зародки української преси. Перші українські часописи. Г.Ф.Квітка-Основ'яненко - журналіст. Альманахи. Діяльність М.Максимовича та І.Срезневського. Є.П.Гребінка як журналіст. "Руська трійця". "Русалка Дністровая". Характер мовної боротьби в журналістиці. Журнал "Основа", його співробітники. Гумористичні часописи ("Помийниця"). Вплив Емського указу на українську журналістику. "Жіночі" журнали. М.С.Грушевський як журналіст. Народження української соціалістичної преси; М.П.Драгоманов. Українська преса за океаном. Українська преса початку ХХ ст.("хатяни" і "радяни"). Преса січових стрільців. В.К.Винниченко як журналіст. Радянська журналістика. Партійне керівництво пресою. Робсількорівський рух. Журналістика в роки культурної революції. Журналістика під час Великої Вітчизняної війни.

22. Радіомовлення і телебачення в Україні.

Початок радіомовлення в Україні (1920-ті р.). Форми громадсько-політичного радіомовлення. Масова радіофікація міст і сіл України (1930-ті рр.). Радіофікація Зах.України. Перші телепередачі в Україні. Початок регулярного телевізійного мовлення (ІІ пол.1930-х рр.). Телерадіомовлення в роки Великої Вітчизняної війни. Відновлення радіомовлення в період звільнення України від німецько-фашистських загарбників. Відновлення телебачення у повоєнні роки. Підготовка кадрів Укртелерадіо у ВПШ. Видатні особистості Укртелерадіо.

23. Українська видавнича справа.

Початок слов'янсько-українського книгодруку. Ш.Фіоль, І.Федоров. Братські друкарні. Український вплив на російське друкарство. Торгівля книжками та букіністика. Роль і значення виходу з друку "Енеїди" І.П.Котляревського. Центри украінської видавничої справи у ХІХ ст.. Книгодрук після 1917 р.; Всеукраїнське видавництво; видавничі ячейки. Книговидання в період коренізації та в часи культурної революції. Перебудова роботи видавництв під час Великої Вітчизняної війни. Видавництва УРСР в післявоєнний час.

24. Бібліотеки і музеї України.

Перша відома бібліотека у Київській Русі. Братські бібліотеки; бібліотека Киево-Печерського монастиря. Бібліотека Києво-Могилянської академії. Бібліотеки при університетах. Публічні бібліотеки у ХІХ ст.. "Просвіта" і бібліотеки. Документи Радянської влади про бібліотечну справу.

Створення спеціальних колекцій при храмах Київської Русі. Виникнення власне музеїв у І половині ХІХ ст.. Націоналізація музеїв після 1917 р. Мережа музейних закладів у 20-30 рр. ХХ ст.. Музеї в роки ВВВ і в післявоєнний період. Створення системи музейних закладів України.

25. Історія клубної справи в Україні.

Станові заклади ХУІІІ-ХІХ ст.: дворянські, купецькі, офіцерські, ділові клуби. "Українські клуби" на межі ХІХ-ХХ ст.. Легальні робітничі клуби. Діяльність М.В.Лисенка щодо створення клубів. Робітничі клуби 20-х рр. ХХ ст.. Клубні заклади в системі політпросвіти. Сільбуди. Будинки і палаци культури. Будинки колективіста. Клуби під час Великої Вітчизняної війни. Класифікація клубів за приналежністю (ІІ пол.ХХ ст.). Парки культури й відпочинку.

26. Пам'ятники історії та культури України.

Внутрішній зміст пам'ятників історії та культури. Законодавча основа державної системи охорони пам'ятників. Типологічні особливості пам'ятників.

27. Історія української мови.

Мова як "безпосередня дійсність думки". Українська мова як давньописемна мова, її найдавніші пам'ятки. Різновиди літературної мови ХУІ-ХУІІ ст.. Українські лексикографічні праці й підручники з граматики (М.Смотрицький, Л.Зізаній, П.Беринда). Ораторська проза ХУІІ ст.. Літописи. Значення лінгвістичних праць М.В.Ломоносова для української мови. ХУІІІ ст. - формування функціональних стилів української мови. Мова творів Г.С.Сковороди. І.П.Котляревський і сучасна укр.літ. мова. Т.Г.Шевченко як основоположник сучасної української літературної мови. 1917 рік в історії укр.літ. мови.

28. Лінгвоцид щодо української мови.

Що таке лінгвоцид? Лінгвоцид через заборону мови державною або церковною владою. Лінгвоцид через приниження статусу мови. Лінгвоцид через оголошення мови неприродною. Лінгвоцид через оголошення мови неавтохтонною. Лінгвоцид через уподібнення. Лінгвоцид через ставлення до носіїв мови. Лінгвоцид через освіту. Лінгвоцид через звуження соціальної приналежності мови. Питання про хронологічні межі лінгвоциду.

29. Історія української дореволюційної літератури.

30. Шляхи розвитку української літератури після 1917 року.

Становлення літератури східних слов'ян; перекладена й оригінальна література. Літописання Київської Русі; стиль "монументального історизму". Південнослов'янські впливи на українську літературу. Роль книгодруку. Полемічна література. Системи віршування. Стиль бароко в літературі. Творчість Г.С.Сковороди. І.П.Котляревський як зачинатель нової української літератури. Г.Ф.Квітка-Основ'яненко як сентименталіст. Романтизм Є.П.Гребінки. Творчий метод Т.Г.Шевченка. М.В.Гоголь і українська література. Демократичний напрям в українській літературі. Формування соціально-побутового і соціально-психологічного роману. Українська драматургія 70-90-х рр. ХІХ ст.. Психологічна проза: І.Я.Франко, М.М.Коцюбинський. Громадянський пафос Лесі Українки. Особливості реалізму В.К.Винниченка. Українська література і революція. Літературні угруповання 1920-х рр.. Літературно-політичні дискусії 20-х рр.. Створення Спілки письменників УСРР. Соціалістичний реалізм в літературі 30-х рр.. Українськї письменники і Велика Вітчизняна війна. Укр.література в ІІ половині ХХ ст.

31.Українська архітектура.

Початки архітектури на території України. Архітектура Київської Русі. Візантійсько-романсько-український стиль. Пам'ятники архітектури Київської Русі. Занепад архітектури в ХІУ-ХУ ст.ст.. Замкова архітектура. Вплив Ренесансу на українську архітектуру. Укр.архітектура в часи козаччини; українське бароко. Рококо. Видатні архітектори ХУІІ-ХУІІІ ст.ст.. Класицизм. Архітектура ХІХ ст.. Архітектура ХХ ст..

32. Образотворче мистецтво України.

Український живопис часів Кіївської Русі. "Візантійський" стиль та його символіка. Монументальний живопис. Українські художники ХІІ-ХУ ст.ст.. Ренесанс в Україні. Козацьке бароко. Д.Левицький, В.Боровиковський, В.Тропінін - видатні художники межі ХУІІІ-ХІХ ст.ст.. Т.Г.Шевченко як художник; його вчителі та послідовники. "Ідейний реалізм". План монументальної пропаганди 1918 р.. "Вікна УкРОСТА", агітпоїзди і агітпароплави. Творчі об''єднання художників 20-х рр. (АХЧУ, АРМУ, ОСМУ та ін.). Художні виставки 20-30 рр.. Нові жанрі живопису. Перший з'їзд Спілки радянських художників України (1938). Художники в роки Вітчизняної війни. Образотворче мистецтво України в ІІ половині ХХ ст..

33. Історія української музики.

Професійна музика в часи Київської Русі. Вплив християнства. Народний героїчний епос в українській музиці ХУ-ХУІ ст.ст.. "Патерсний спів" ХУІ-ХУІІ ст.. Світська музика ХУІІІ ст.. Музика в кріпацьких театрах. "Маестро з Глухова" М.Березовський. "Український Моцарт" Д.Бортнянський. Творець церковної музики А.Ведель. Відкриття оперних театрів. "Запорожець за Дунаєм" С.Гулака-Артемовського - перша українська національна опера(1863). Творчість М.Аркаса. Українська композиторська школа. Взаємозв'язки з передовими діячами російської музичної культури. Українська музика і західноєвропейські композитори. М.В.Лисенко - основоположник української класичної музики. Самобутна творчість М.Леонтовича. Всеукраїнський музичний комітет (1919). Перетворення у концертному житті. Об'єднання музикантів у 20-ті рр. (ВУТОРМ, АРКУ, АПМУ). Спілка композиторів України. Теми музичної творчості в роки Великої Вітчизняної. Українська виконавська культура в ІІ половині ХХ ст.

34. Український театр.

Елементи театрального мистецтва на території України у землеробських культах дослов'янських племен. Театр у Київській Русі. Скоморохи. Єзуїтські шкільні театри. Розквіт українського шкільного театру в ХУІІ-ХУІІІ ст.ст.. Творчість Ф.Прокоповича. Народний ляльковий театр - вертеп. Театр у Запорозькій Січі. Глухівській театр К.Розумовського. І.П.Котляревський і український театр. Народження українського професійного театру (1882). Романтична спрямованість і музично-драматичний характер українського театру. Націоналізація театрів після 1917 р. Діяльність ВУТЕКОМу. Театри Л.Курбаса. Одеська держдрама. Репертуар ТРАМів. Творчість О.Корнійчука, І.Кочерги. Акторська майстерність А.Бучми, Г.Юри, Н.Ужвій, Ю.Шумського, Д.Мілютенка. Театри в 1941-1945 рр.. Український театр ІІ половини ХХ ст.

35. Українське кіно.

Початки історії українського кіно (1893). Перші хронікальні фільми. Створення мережі кіноательє в містах. Перші "ігрові" фільми. "Ілюзіони" і зарубіжні кінофільми. Кіно під час імперіалістичної війни і революції. Кіно і українська Радянська влада. Всеукраїнський кінокомітет. Кінозйомки бойових дій під час громадянської війни. Ігрові агітфільми. "Культурфільми". Робота ВУФКУ. Кіноосвіта. Зв'язок кіно з іншими видами мистецтв. В.В.Маяковський і кіно України. Нові жанри: психологічні кінодрами, кіносатира, фільми для дітей. Творчість О.П.Довженка. Документальне кіно. Д.Вертов. Мультиплікація. Посилення ролі кінокритики. Винахід звукового кіно; звукові фільми О.П.Довженка. Історичне кіно 1930-х рр.; І.П.Кавалеридзе. Кіно в роки війни; "бойові кінозбірки". Кіно у повоєнні роки. Шляхи ролзвитку українського кіно ІІ половини ХХ ст.

36. Українська народнопоетична творчість.

Відгомін в українському фольклорі язичницьких міфопоетичних мотивів. Фольклор Києворуського періоду. Нові теми і жанри фольклору ХІУ-ХУ ст.ст.. Епічна історична поезія українського народу - історичні пісні й думи. Реалістичний характер українського епосу. Народна гумористика. Патріотичні мотиви й теми ХУІ-ХУІІ ст.ст.. Віддзеркалення подій Визвольної війни. Цикли ліричних пісень ХУІІ-ХІХ ст.ст.: козацькі, чумацькі, бурлацькі, опришківські, гайдамацькі, рекрутські, жовнірські, антипоміщицькі, заробітчанські, заводські. Кобзарське мистецтво; О.Вересай. І.Нечуй-Левицький про український фольклор. Перехід авторських творів у фольклорні. Історико-культурні причини високої художньої якості творів українського фольклору.

37. Українська національна ідея як культурне явище.

Концептуальна розробка національної ідеї. Становлення національної ідеї в процесі формування української нації. Т.Г.Шевченко про національну ідею. М.В.Гоголь і українська ідея. М.С.Грушевський як теоретик і практик національної ідеї. Державотворче начало національної ідеї.