Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсовая / 2 / курсач / Навчальний посібник_ХІХ ст.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
29.11.2015
Размер:
917.5 Кб
Скачать

2. Змістовий практичний модуль

Семінарське заняття №1 (6 год.)

Тема: Художня творчість ю.-о.Федьковича, о.Стороженка, л.Глібова та с.Руданського

План:

  1. Особливості поетичного стилю Ю.-О.Федьковича та С.Руданського:

а) ідейно-тематична палітра поезій Ю.-О.Федьковича;

в) співомовки С.Руданського. Особливості стилю та жанру, тематика та образна система.

  1. Байкарська спадщина О. Глібова. Особливості та ґенеза жанру байки, проблематика, образність та стиль.

  2. Українська проза 50-60-х років ХІХ ст.: традиції та новаторство:

а) романтична та реалістична природа образності у прозі Ю.-О. Федьковича (“Люба-згуба”, “Серце не навчити”, “Сафат Зінич” та ін.);

б) поєднання романтизму з реалізмом в оповіданнях О.Стороженка. Проблематика та образна система;

в) спроба “химерної прози” в українському письменстві (повість О.Стороженка “Марко Проклятий”).

Методичні рекомендації

Семінарське заняття видається надзвичайно об’ємним як за кількістю художнього матеріалу, так і за його жанровим розмаїттям. Так, прочитанню та літературознавчому аналізу підлягають різноманітні зразки поетичних жанрів (вірші, поеми, балади, співомовки, байки) та прозових жанрів (оповідання, повість). Окрім того, передбачається опрацювання основних стильових рис таких мистецьких систем, як романтизм, реалізму, сентименталізм. Це, властиво, й обумовлює основні труднощі підготовки до семінарського заняття. Після прочитання художніх текстів рекомендуємо ознайомитися з визначенням основних мистецьких понять (романтизм та реалізм) та жанровими дефініціями (співомовка, гумореска, байка, балада).

3. Модуль самостійної роботи студентів

Перелік художніх текстів для обов’язкового прочитання:

Юрій-Осип Федькович: оповідання “Люба-згуба”, “Серце не навчити”, “Хто винен?”, “Сафат Зінич”, “Три як рідні брати”.

Олекса Стороженко: оповідання “Скарб”, “Голка”, “Вуси”; драма “Гаркуша”; повість “Марко Проклятий”.

Леонід Глібов: поезії “Ясне сонечко, втомившись…”, “Паняночка”, “Розмова”, “Ой не цвісти калиноньці…”, “Летить голуб понад полем…”, “Думка”, “Вечір”, “Журба”, “Над Дніпром”, “У степу”, “Nocturno”, “Миколі Лисенкові”; байки “Мальований Стовп”, “Сила”, “Фіалка і Бур’ян”, “Лев-Дідуган”, “Вовк та Ягня”, “Муха і Бджола”, “Собака і Кінь”, “Пеня”, “Зозуля і Горлиця”, “Лев та Миша”, “Хазяїн і Осел”, “Синиця”.

Степан Руданський: поезії “Наука”, “Студент”, “Пісня Хмельницького”, “Повій, вітре, на Вкраїну”, “Полюби мене”, “Ой з-за ори, із-за кручі…”; співомовки “Чорт”, “Набожний ксьондз”, “Пан і Іван в дорозі”, “Добра натура”, “Лошак”, “Розумний панич”, “Холодно”.

Рекомендована література:

  1. Бондар М.П. Поезія по шевченківської епохи. Система жанрів / М.П. Бондар. – К., 1986.

  2. Герасименко В.Я. Степан Руданський. Життя і творчість / В. Я. Герасименко. – К., 1985.

  3. Гуць Г.Є. Юрій Федькович і західноєвропейська література / Г. Є. Гуць. – К., 1985.

  4. Деркач Б.А. Леонід Глібов. Життя і творчість. / Б.А. Деркач. – К., 1982.

  5. Історія української літератури ХІХ століття: У 3 кн. – Кн.2: Навчальний посібник / За ред. М.Т.Яценка / М.Т.Яценко. – К.: Либідь, 1996. – 384 с. – С. 144 –164; С. 165 – 182; С. 319 – 351.

  6. Ткачук М.П. Наративні моделі українського письменства / М.П. Ткачук. – Тернопіль: ТНПУ, Медобори, 2007. – 464 с. – С. 72 – 105.

  7. Українка Леся “Малорусские писатели на Буковине” // Історія української літературної критики та літературознавства. Хрестоматія. У трьох книгах. Кн. друга: Навчальний посібник / Упорядник П.М. Федченко. – К.: Либідь, 1998. – 352 с. – С. 300 – 311.

  8. Цеков Ю.І. Степан Руданський. Нарис життя і творчості / Ю.І. Цеков. – К., 1983.

Модуль-розділ 6

ТВОРЧІСТЬ ІВАНА НЕЧУЯ-ЛЕВИЦЬКОГО В КОНТЕКСТІ УКРАЇНСЬКОГО ПИСЬМЕНСТВА ДРУГОЇ ПОЛОВИНИ ХІХ СТ.

Програмовий зміст.

Формування естетичних уподобань письменника. Знайомство з зарубіжною (Лесаж, Сервантес, В. Скот, Данте, Шіллер, Е. Золя, О. Пушкін) та українською літературою (М. Гоголь, Т. Шевченко). Усвідомлення національної та соціальної дискримінації. Боротьба за утвердження української мови та літератури як життєве кредо. Зацікавлення історією України та фольклором. Тяжіння до об’єктивно-епічної розповіді. Соціальна детермінованість конфлікту. Втілення принципу “народності, національності та реалізму” письменства. Етнографізм як ознака прозописьма І. Нечуя-Левицького. Особливості сюжету та композиції прози письменника. Жанрове розмаїття. Тематика й проблематика оповідань і повістей. Життя села в художній рецепції письменника. Твори з життя інтелігенції та духовенства: особливості проблематики та поетики. Історична романістика І. Нечуя-Левицького. Науково-популярні історичні нариси. Літературознавчі праці письменника.

Ключові поняття: Реалізм. Етнографізм. Натуралізм. Принципи “народності, національності та реалізму” в літературі. Повість. Повість-хроніка. Нарис. Роман.

Соседние файлы в папке курсач