Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсовая / 2 / курсач / Навчальний посібник_ХІХ ст.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
29.11.2015
Размер:
917.5 Кб
Скачать

1. Змістовий теоретичний модуль

Лекція 1 (2 год.)

ТЕМА: Драматургія Марка Кропивницького

ПЛАН:

1. Творчих шлях письменника.

2. Драматургічна творчість М. Кропивницького.

Марко Кропивницький (1840 – 1910) – український драматург, актор, режисер і композитор, автор 45 п’єс, з-поміж яких – “Микита Старостенко, або Не зчуєшся, як лихо спобіжить” (1862), “Дай серцеві волю, заведе в неволю” (1863), “За сиротою і бог з калитою, або ж Несподіване сватання”, “Помирились” (обидві – 1872), “Актор Синиця” (1871), “Пошились у дурні” (1875), “Беспочвенники” (1878), “Доки сонце зійде, роса очі виїсть” (1881), “Лихо не кожному лихо – іншому й талан” (1882), “Глитай, або ж Павук” (1882), “Дві сім’ї” (1888), “По ревізії” (1882), “Олеся”, “Зайдиголова” (обидві – 1889), “Перед волею”, “Чмир” (обидві – 1890), “Замулені джерела” (1895), “Нашествіє варварів”, “На руїнах”, “Супротивні течії” (всі три – 1900), “Мамаша” (1903), “Старі сучки і молоді парості” (1903), “Розгардіяш” (1906), “Голомозий” (1908), “Дійшов до розуму”, “Зерно і полова” (1909); низки інсценізацій та переробок “Глум і помста” (за поемою Т. Шевченка “Титарівна”), “Вій” і “Пропала грамота” за М. Гоголем, “Вергілієва Енеїда” за І. Котляревським, “Вуси” за О. Стороженком, “Підгоряни” за І. Гушалевичем, “Чайковський, або Олексій Попович” за Є. Гребінкою; кількох перекладів зарубіжних авторів.

2. Змістовий практичний модуль

Семінарське заняття №1 (2 год.)

Тема: Драми Марка Кропивницького: особливості жанру, стильові особливості.

План:

  1. П’єса “Дай серцеві волю, заведе в неволю”: конфлікт, образи.

  2. “Доки сонце зійде, роса очі виїсть” як історія нещасливого кохання.

  3. П’єса “Глитай, або ж Павук” – поєднання морально-етичної та соціальної проблематики.

  4. Основні риси драматургії Марка Кропивницького.

Методичні рекомендації

Під час підготовки до семінарського заняття важливим є усвідомлення особливостей жанру драми, водевілю, мелодрами, загальних особливостей сценічного мистецтва. Вивчення п’єс Марка Кропивницького передбачає знайомство з соціальними та культурними умовами функціонування тогочасного українського театрального мистецтва, боротьбу за національний театр. Передбачається також вивчення основних рис естетики та поетики романтично-побутового та реалістично-побутового театру. Загалом, в процесі підготовки до семінарського заняття та літературознавчого аналізу запропонованих п’єс необхідним вважаємо виявлення й осмислення найхарактерніших рис драматургії Марка Кропивницького. З-поміж таких рис заакцентуємо: намагання поєднати інтимний конфлікт із соціальним, увага до морально-етичної проблематики, наявність побічних епізодів і важливих побутових ситуацій, які ускладнюють композицію, використання етнографічного матеріалу, індивідуалізація мови персонажів, створення комічних ситуацій тощо.

3. Модуль самостійної роботи студентів

Написання літературно-критичного есе на одну із запропонованих тем:

1. Акторська діяльність Марка Кропивницького.

2.Драматургія Марка Кропивницького: основні риси поетики, проблематика.

3. Жанр водевілю драматургії Марка Кропивницького.

Перелік художніх текстів для обов’язкового прочитання: п’єси “Дай серцеві волю, заведе в неволю”, “Доки сонце зійде, роса очі виїсть”, “Глитай, або ж Павук”.

Соседние файлы в папке курсач