Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсовая / 2 / курсач / Навчальний посібник_ХІХ ст.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
29.11.2015
Размер:
917.5 Кб
Скачать

3. Модуль самостійної роботи студентів

  • Написання реферату на одну із запропонованих тем:

  1. Суспільно-духовні умови розвитку й причини популярності байки на Україні.

  2. Історична проза Євгена Гребінки.

  3. Є.Гребінка – видавець і редактор альманаху «Ластівка».

Перелік художніх творів для обов’язкового прочитання:

  • П. Гулак-Артемовський: байки – «Пан та Собака», «Солопій та Хівря, або Горох при дорозі», «Тюхтій та Чванько», «Дві пташки в клітці», «Батько і Син», «Дурень і Розумний»; «Справжня Добрість», «До Пархома», «До любки»; балади – «Рибалка», «Твардовський».

  • П. Білецький-Носенко: «Горпинида, чи вхопленая Прозерпина»; байки – «Комашка та Цвіркун», «Мірошник», «Дуб, Очерет да Поросята», «Заєць да Перепелиця».

  • Є. Гребінка: байки – «Ведмежий суд», «Рибалка», «Мірошник», «Вовк і Огонь», «Лебідь і Гуси»; поезії – «Човен», «Українська мелодія», «Ні, мамо, не можна нелюба любить!..», «Очи черные…»; роман «Чайковський», повісті - «Кулик», «Нежинский полковник Иван Золотаренко».

  • Л. Боровиковський: байки - «Моя байка», «Свій дім – своя воля», «Суд», «Коник і Муравей», «Багатий, Бідний», «Крикун», «Голодний Хома», «Жіночий язичок», «Дорожній Стовп», «Дурний та Розумний», «Осел та Свиня», «Щука й Пліточка», «Мірошник».

  • П. Кореницький «Панько та Верства».

  • П. Писаревський «Цуценя». «Собака та Злодій».

  • С. Писаревський «Крути, Панько, головою!».

  • М. Шашкевич «Старий і Молодий Лис», «Потік і Ріка», «Діти і Жаби».

Рекомендована література

  1. Гребінка Є. Твори: В 3 т. – К., 1980 - 1981.

  2. Гулак-Артемовський П., Гребінка Є. Поетичні твори. Повісті та оповідання. – К., 1984.

  3. Гулак-Атемовський П. Поезії. – К., 1989.

  4. Деркач Б. А. Крилов і розвиток жанру байки в українській дожовтневій літературі. – К., 1977.

  5. Деркач Б. А., Косяченко В. Т. Жанр байки в українській літературі // Українська байка. – К., 1983.

  6. Деркач Б. А.Євген Гребінка. – К., 1974.

  7. Дмитренко Т. В. Функції комічного в українській байці початку ХІХ ст. // Рад. літературознавство. – 1987. - №12.

  8. Єременко О. Українська балада ХІХ ст.: Історія жанру. – Суми, 2004.

  9. Задорожна Л. Євген Гребінка: Літературна постать. – К., 2000.

  10. Зубков С. Д. Євген Павлович Гребінка: Життя і творчість. – К., 1962.

  11. Зубков С.Д. Русская проза Г.Ф.Квитки и Е.П.Гребинки в контексте русско-украинских литературных связей. – К.,1979.

  12. Павлюк М. М. Рання творчість П.П.Гулака-Артемовського російською мовою // Рад. літературознавство. – 1976. – №2.

  13. Федченко П. М. Петро Гулак-Артемовський. Євген Гребінка // Гулак-Артемовський П., Гребінка Є. Поетичні твори. Повісті та оповідання. – К., 1984.

  14. Хропко П. П. Становлення нової української літератури. – К., 1988.

Модуль-розділ 4

ГРИГОРІЙ ФЕДОРОВИЧ КВІТКА-ОСНОВ’ЯНЕНКО

Програмовий зміст.

Перші зразки художньої прози («писульки», «супліки», «дружні листи»), що друкувалися на сторінках літературних журналів, альманахів. Г. Квітка-Основ’яненко – перший прозаїк у новій українській літературі.

Прозові твори Є.Гребінки російською та українською мовами, розробка в них актуальних питань суспільно-політичного і літературного життя епохи. Публіцистичні виступи Г. Квітки-Основ’яненка, Є. Гребінки, П. Гулака-Артемовського та їх роль у розвитку української художньої прози.

Початки прози в західноукраїнській літературі. Оповідання М. Шашкевича «Олена». Риси реалізму й романтизму у творі. Змалювання в романтичному дусі опришків, їх високої моралі. І.Франко про значення оповідання «Олена» у визвольному русі.

Повісті М. Устияновича «Страстний четвер» і «Месть верховинця». Фольклорна основа творів, широке змалювання побуту гуцулів, поетизація краси рідного краю, піднесення високих моральних якостей трудового народу.

Г. Квітка-Основ’яненко – біографія, світогляд. Участь Г.Квітки-Основ’яненка у громадсько-культурному житті Харкова, в організації перших журналів в Україні («Украинский вестник», «Украинский Демокрит», «Украинский журнал») та альманахів. Жанрове різномаїття спадщини Г.Квітки (поезія, проза, драматургія, публіцистика). «Супліка до пана іздателя» як своєрідний маніфест творчої інтелігенції.

Літературна діяльність Г.Квітки. Збірки «Малороссийские повести, рассказиваемые Грицьком Основ’яненком» (1834, 1837). Стильові особливості бурлескно-реалістичної та сентиментально-реалістичної групи творів Г.Квітки-Основ’яненка.

Розвиток сентименталізму в європейській літературі. Напрями і тенденції розвитку прози в українській літературі І половини ХІХ століття. Сентиментально-реалістичні твори Г.Квітки-Основ’яненка («Маруся», «Сердешна Оксана», «Щира любов» та інші). Риси індивідуального стилю Г. Квітки. Ознаки реалізму у творі «Козир-дівка», обстоювання людської гідності.

Гумористичні оповідання і повісті: «Салдацький патрет», «Мертвецький Великдень», «От тобі й скарб», «Конотопська відьма» та ін., бурлескний колорит, поєднання в них етнографічного реалізму й народної фантастики, артикуляція етноментальної пам’яті, переосмислення міфологом.

Моделювання народних анекдотів: «Пархімове снідання», «Підбрехач».

Сатиричне зображення побуту в романі «Пан Халявский». Успіх роману.

Російськомовні п’єси Г.Квітки-Основ’яненка – про деморалізацію дворянства «Дворянские выборы, часть вторая, или Выбор исправника». Г.Квітка-Основ’яненко і М.Гоголь: «Приезжий из столицы, или суматоха в городе» і «Ревизор».

Ключові поняття: сентименталізм, просвітницький реалізм, проза, мораль, моралізаторство, дидактизм, індивідуалізація і типізація персонажів.

Соседние файлы в папке курсач