Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
413
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
2.39 Mб
Скачать

2. Права людини на робочому місці: Декларація моп

До міжнародних прав людини відносять також базові права на робочому місці, які відпові­дають восьми конвенціям Міжнародної організації праці (МОП). Декларацію МОП про основоположні принципи і права у сфері праці було прийнято у 1998 році, яка спря­мована на забезпечення соціального прогресу, що пов'язаний із економічним прогресом і розвитком країн. Ці конвенції охоплюють чотири сфери:

Свобода об'єднань і право на ведення колективних переговорів:Конвенція МОП № 87 «Про свободу асоціації та захист права на організацію» 1948 р.; Конвенція МОП № 98 «Про право на організацію і на ведення колективних переговорів» 1949 р.

Ліквідація примусової та обов'язкової праці:Конвенція МОП № 29 «Про примусову працю» 1930 р., Конвенція МОП № 105 «Про скасування примусової праці» 1957 р.

Ліквідація дискримінації на робочому місці:Конвенція МОП № 100 «Про рівну винагороду» 1951 р., Конвенція МОП № 111 «Про дискримінацію в галузі праці та занять» 1958 р.

Протидія використанню дитячої праці:Конвенція МОП № 138 «Про мінімальний вік» 1973 р., Конвенція МОП № 182 «Про найгірші форми дитячої праці» 1999 р.

Принципи, закріплені в Декларації, базуються на принципах як Загальної декларації прав людини, так і інших конвенцій ООН, наприклад, Конвенції про права дитини. Ці принци­пи і норми, а також керівні принципи ОЕСР для транснаціональних підприємств включені в Тристоронню декларацію МОП, яка стосується принципів діяльності транснаціональних корпорацій і соціальної політики. Наступні додатки до Декларації також були прийняті у 1998 році і допомагають визначити потреби держав-членів МОП у покращенні застосу­вання ними її принципів та норм. Держави-члени, які ще не ратифікували одну чи більше з основоположних конвенцій, зобов'язані представляти річні звіти, із зазначенням, в чому їм може знадобитися допомога.

Крім того, МОП готує Глобальну доповідь щороку за однією з чотирьох вищезазначених сфер для аналізу ситуації у цілому світі, як для країн, що приєдналися до ратифікації, так і для країн, що цього не зробили. Глобальна доповідь є основою для оцінки ефективності допомоги, що надається МОП, та для визначення пріоритетів на наступний період. У щорічній доповіді аналізується одна з наступних сфер:

1. Свобода асоціацій і право на ведення колективних переговорів.

Право працівників і роботодавців створювати організації за своїм вибором і вступати до них покладено в основу цінностей МОП. Це право було проголошене в Загальній декларації прав людини, де визнається право на колективний договір, який забезпечує досягнення рівного голосу роботодавців і працівників у переговорах, а, отже, справедливого резуль­тату і умов гідної праці. Існування незалежних організацій працівників і роботодавців є основою для тристоронньої структури МОП, у межах самої організації у 1951 році навіть було створено Комітет МОП із питань свободи працівників і роботодавців на створення об'єднань. Комітет вже розглянув понад 2000 справ, включно із звинуваченнями у вбивствах, зникненнях, фізичних нападах, арештах і депортації осіб профспілок. Комітет є тристоронньою організацією і обробляє скарги в державах-членах МОП, незалежно від того, чи ратифікували вони конвенції МОП.

В Україні права й обов'язки профспілки регламентуються Конституцією України конституційність) і Законом України «Про професійні спілки, їх права та гарантії «діяльності».

У Конституції України в частині 3 статті 36 зазначено, що громадяни мають право на їсть у професійних спілках із метою захисту своїх трудових і соціально-економічних г їв та інтересів. Професійні спілки є громадськими організаціями, що об'єднують громадян, пов'язаних спільними інтересами за напрямом їх професійної діяльності. Професійні спілки утворюються без попереднього дозволу на основі вільного вибору їх членів. Усі професійні спілки мають рівні права. Закон України «Про професійні спілки, їх права і гарантії діяльності» регламентує статус, створення професійних спілок, їхзавдання. Повноваження профспілки в компанії включають:

1. Виконання колективного договору, відповідних звітів.

2. Питання запровадження, перегляду та змін норм праці.

3. Питання оплати праці, форм і систем оплати праці, розцінок, тарифних сіток, схем посадових окладів, умов запровадження та розмірів надбавок, доплат, премій.

4. Питання робочого часу і відпочинку.

5. Питання соціального розвитку підприємства, соціальних пільг, пенсій, поліпшення умов праці, матеріально-побутового, медичного обслуговування працівників.

6. Участь у розробці правил внутрішнього трудового розпорядку.

7. Представлення інтересів працівників при розгляді індивідуальних і колективних трудових спорів.

8. Прийняття рішення про вимогу до роботодавця розірвати трудовий договір за деяких обставин.

9. Участь у розслідуванні нещасних випадків, професійних захворювань і аварій, роботі комісії з питань охорони праці.

10. Громадський контроль за виконанням роботодавцем законодавства про працю та про охорону праці.

11. Контроль за наданням пенсіонерам та інвалідам, які до виходу на пенсію працювали на підприємстві, права користування можливостями щодо медичного обслуговування нарівні з працівниками, забезпечення житлом, путівками до оздоровчих і профілактичних закладів та іншими соціальними послугами і пільгами згідно зі статутом підприємства, установи або організації та колективним договором.

12. Представлення інтересів застрахованих осіб у комісії із соціального страхування, спрямування працівників на умовах, передбачених колективним договором або угодою, до санаторіїв.

13. Визначення спільно з роботодавцем розміру коштів, що будуть спрямовані на будівництво, реконструкцію, утримання житла, здійснення обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов.

14. Представлення інтересів працівників підприємства-боржника у ході процедури банкрутства.

В Україні за результатами опитування Центру Розвиток КСВ серед малого та середнього бізнесу було проаналізовано ставлення підприємств МСБ до профспілок. Щільність профспілок на підприємствах МСБ в Україні сягає 20.2%: від 28.6% на підприємствах про­мислового сектора до 8.7% у торговій сфері.

Також, існуючі профспілки найчастіше вирішують питання укладання колективного до­говору, соціального захисту працівників, покращення умов праці, навчання працівників та інформування співробітників. Було виявлено також пряму кореляцію між розміром підприємства та щільністю профспілок. Зокрема, профспілкові об'єднання існують май­же на кожному третьому середньому за розміром підприємстві (27.6%), і лише кож­ному десятому мініпідприємстві (12.5%). Результати опитування відображають, що об'єднання працівників є більш притаманними для підприємств МСБ Центрально­го і Північного регіонів (28.6%), за одночасного найменшого представництва їх на підприємствах Західного регіону (10.0%).

Представники будівельного сектора визнали створення профспілки важливим завданням. Найбільше опонентів розвитку профспілкової діяльності виявилося в торговельній сфері. За результатами опитування, існуючі на підприємствах МСБ профспілки найчастіше вирішують кілька питань:

укладання колективного договору (30,3%);

соціальний захист працівників і покращення оплати праці (27,3%);

покращення умов праці співробітників (30,3%);

правовий захист співробітників (24,2%);

прозорість корпоративної політики (24,2%);

навчання працівників та інформування співробітників (24,2%).

Основними перешкодами для створення і функціонування профспілок респонденти назвали наступне:

немає бажання працівників сплачувати внески;

більш доречно мати раду трудового колективу;

профспілка вимагає зайвих фінансових і часових затрат;

занадто малий колектив;

недовіра до профспілкових лідерів;

простішою є пряма домовленість сторін;

основні функції профспілок щодо захисту працівників виконує компанія;

не влаштовують державні принципи діяльності профспілки;

наявність колективного договору може допомогти врегулювати основні профспілкові завдання;

у невеликому колективі можна досягти компромісу шляхом переговорів.

Таким чином, підвищення ефективності діяльності профспілок і демонстрація вигід для бізнесу від його функціонування є сьогодні важливим завданням як для держави, так і для самих профспілок.