Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
413
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
2.39 Mб
Скачать

2. Формування базових напрямків при розробці корпоративних програм підтримки громад

Міжнародний стандарт з соціальної відповідальності ISO 26000 виділяє окремі питання розвитку громад, які є базовими при розробці корпоративних програм підтримки громад.

Культура і освіта.

Культура і освіта є двома важливими пріоритетами розвитку громад. В цьому аспекті компанії можуть надавати:

підтримку мистецьким і культурним програмам (наприклад, підтримка українських цінностей через впровадження культурно-освітніх проектів, спрямованих на поширення української культури) в рамках затверджених цінностей компанії;

підтримку культурній спадщині, особливо в регіонах пристуності компанії;

підтримку освітнім проектам на всіх рівнях задля поліпшення якості освіти, застосування технологій і продуктів, які винаходить і виготовляє компанія, і покращення якості життя. Особливу увагу потрібно приділити правам людини, включаючи підтримку вразливих груп населення.

Прикладом може бути програма Інтел® «Навчання для майбутнього» - Всесвітня благодійна програма перепідготовки та підготовки вчителів у сфері ефективного викори­стання ІКТ та новітніх педагогічних технологій у навчальному процесі. Програма старту­вала в Україні у 2003 році, її було адаптовано до державних стандартів української освіти та основних напрямків її модернізації. За шість років за програмою пройшли навчання більше 150 000 вчителів шкіл та професійно-технічних навчальних закладів, керівників си­стеми освіти, методистів, викладачів та студентів вищих педагогічних навчальних закладів. Програма впроваджується спільно з МОН України на основі угод про співробітництво між МОН України та Інтел. У рамках програми проводяться тренінги, майстер-класи для тренерів, конкурси, форуми, створено онлайн-спільноти для обміну досвідом тощо. У 2009 році розпочато пілотну апробацію дистанційного курсу Інтел «Навчання для май­бутнього» в Україні. Незалежна експертиза свідчить, що більше 98% вчителів зазначають корисність програми у підвищенні професійного рівня викладання предметів та вплив от­риманих ними навичок на їх повсякденну діяльність у плані використання ІКТ, плануван­ня та адміністрування освітніх процесів, за умови впровадження запропонованих методик в навчальний процес. Програма сприяє підготовці учнів до інформаційного суспільства. 100% учасників рекомендують цей курс своїм колегам.

Економічний розвиток громади: підтримка рівня зайнятості і розвиток навичок.

Якщо компанія починає свою роботу в регіоні, то одним з позитивних моментів є ство­рення зайнятості в регіоні і розвиток професійних навичок серед співробітників. В цьому аспекті компанія може:

підтримувати розвиток малого та середнього бізнесу в регіоні;

створювати Центри підвищення компетенцій місцевого бізнесу;

проводити тренінги для місцевої громади або потенційних співробітників, включаючи вразливі групи населення;

розвивати схеми мікрофінансування;

надавати перевагу постійній зайнятості замість створення тимчасових місць.

Приміром, 2007 року в Прилуках розпочав свою роботу Центр підтримки підприємництва. Основним завданням Центру, створеного Прилуцькою міською радою, «Бритіш Американ Тобакко Україна» (ВАТ) та Корпусом миру США, є покращення підприємницького середовища в місті. Завданнями Центру є надання консультаційно-інформаційних послуг для підвищення рівня правових та економічних знань підприємців малого та середнього бізнесу, налагодження партнерських відносин між бізнесом та міською владою і, як наслідок, поліпшення підприємницького середовища в місті. Компанія ВАТ забезпечила фінансування роботи консультантів із юридичних та бухгалтерських пи­тань, організацію і проведення щоквартальних тренінгів для підприємців. У свою чергу, Прилуцька міська рада забезпечила Центр приміщенням і покриває комунальні витрати, а Корпус миру США надав офісне обладнання.

Усі послуги Центр підтримки підприємництва у Прилуках надає безкоштовно: працівники установи за допомогою опитувань та регулярного моніторингу визначають найактуальніші потреби та проблеми місцевих підприємців. Серед найбільш популярних послуг Центру - надання консультацій із юридичних питань та питань бухгалтерського обліку, а також навчальні семінари для підприємців-початківців, заходи, присвячені складанню звітності до контролюючих органів, роз'ясненню норм трудового законодавства тощо.

За перші два роки свого існування Центр підтримки підприємництва надав більше 2500 консультацій і провів понад 40 заходів для прилуцьких бізнесменів (тренінгів, семінарів тощо).

Доступ до новітніх технологій, підтримка економічного розвитку регіону і програм охорони навколишнього середовища є важливим фактором успішного розвитку громад, а тому - фокусом соціальних інвестицій компанії.

Соціальні інвестиції - це процес, коли організації вкладають свої ресурси в реалізацію програм, спрямованих на покращення соціальних аспектів життя громади.

Соціальними інвестиціями можуть вважатися проекти, пов'язані з доступом до або роз­витком освіти, професійної підготовки; спрямовані на розвиток культури, охорони здоров'я, програми покращення інфраструктури, гранти, благодійні внески, волонтерство і пожертвування. Навіть програми, які реалізуються компаніями для своїх співробітників, наприклад, програми професійного розвитку або започаткування програм «зелений офіс» в компанії та організаціях-партнерах компанії, можуть вважатися соціальними інвестиціями компанії. Відповідно, це ускладнює відповідь на запитання, яке часто постає в ЗМІ: «скільки компанії витрачають на соціальну відповідальність». В цьому аспекті, компанія може надати точну цифру відповідно підтриманих проектів, в тому числі у партнерстві із неурядовими організаціями або муніципалітетами, але соціальні інвестиції компанія може також робити опосередковано, через свою щоденну діяльність. Головне, щоб компанія вела свою діяльність у відповідності до принципів і аспектів соціальної відповідальності.